Med Öresundsbron inleds en process mot en nära integrering av Malmö- och Köpenhamnsregionerna. Detta skapar förutsättningar för en positiv utveckling i hela Öresundsregionen. Öresundsbron öppnar också möjligheter till en kraftfull satsning på järnvägstrafiken.
Öresundsbron kräver en väl utbyggd infrastruktur i övrigt. Det är viktigt att bygga upp ett trafiksystem som bygger på en helhetssyn, där olika trafikslag förstärker och kompletterar varandra. Ett omfattande utvecklings- och plane- ringsarbete har bedrivits på ömse sidor om sundet, i syfte att åstadkomma trafiklösningar som är snabba, säkra och miljömässigt goda. Siktet är inställt på att kraftigt öka kollektivtrafikresandet och det är därvid den spårbundna kollektivtrafiken som är av störst intresse. En högre kvalité på kollektiv- trafikssystemet i Skåne och Själland skapar bättre förutsättningar för ökat resande mellan olika delar av Öresundsregionen.
En fråga som är av avgörande betydelse för möjligheterna att utnyttja Öresundsbron som en grund för en offensiv järnvägssatsning är realiserandet av citytunnelprojektet i Malmö. Citytunnelprojektet innebär att den personjärnvägstrafik som kommer att gå över Öresundsförbindelsen ansluts till det svenska järnvägsnätet vid Malmö Central genom en tunnel under Malmö. Det huvudalternativ för järnvägsanslutningarna som Öresundsbro- avtalet bygger på innebär ett utnyttjande av kontinentalbanan. Det är en gammal och omodern järnvägssträckning som har sin hela sträckning genom tätbebyggda bostadsområden. Det kan starkt ifrågasättas om kontinental- banan har kapacitet att ta hand om en så stor tågtrafik som följer av järnvägs- satsningarna i Västeuropa och en ekonomisk expansion i Öst- och Mellan- europa under slutet av 90-talet. Citytunneln innebär ett första steg att lösa kapacitetsproblemen genom att kontinentalbanan avlastas från persontrafik. Utan citytunneln kommer kontinentalbanan att bli ett stort miljöproblem. Samtidigt pågår planeringen av ett tredje spår för godstrafik med en linje- sträckning utanför Malmö. Citytunneln och det tredje spåret skulle tillsam- mans vara den trafik- och miljömässigt klart överlägsna lösningen.
Citytunnelns fördelar kan sammanfattas i följande punkter:
- Citytunneln stärker regionens miljöanpassade samhällsutveckling genom ett effektivt och attraktivt tågsystem inom Skåne och över Öresund. - - Tillsammans med övriga satsningar på kollektivtrafiken kommer city- tunneln att leda till ökat kollektivresande. Genom citytunneln minskar biltrafiken med 50 miljoner fordonskilometer vilket leder till mindre avgaser och ökad trafiksäkerhet. - - Citytunneln möjliggör fler regionala tåglinjer och större turtäthet. - - Citytunneln ger godstrafiken ökad spårkapacitet och högre spårstandard såväl mot Öresundsbron som mot Trelleborg och Ystad. - - Citytunneln ger lägre bullerstörningar och bättre stadsmiljö. - - Citytunneln skapar långsiktiga fördelar för regionen och för tågtrafiken - en lösning som tillåter ökande trafik i framtiden och ger en bra utgångs- punkt för en dynamisk samhällsutveckling. - Kommunikationskommittén överlämnade den 4 mars 1996 ett delbetänkande till kommunikationsministern angående ny kurs i trafikpolitiken. I delbetänkandet redovisades förslag till inriktning av infrastrukturplaneringen. Komkom pekar därutöver på tre problemområden som måste utredas i ett nationellt perspektiv:
Genomgångstrafiken i Skåne, trafiken mellan Göteborg och Norge samt järnvägstrafiken i mellersta Norrland.
Beträffande Skåne skriver Komkom att trafiken är komplicerad i framför- allt sydvästra Skåne. Omkring 70 % av exportgodset, och kanske lika mycket av importgodset, passerar Skåne, vilket orsakar kapacitets- och miljöpro- blem. Även för persontrafiken finns problem som måste lösas.
Det är angeläget att Öresundsförbindelsen får goda järnvägs- och vägan- slutningar. Citytunneln för persontrafiken och ett yttre godsspår, för att klara kapacitets- och miljöproblemen för den tunga godstrafiken, är viktiga järn- vägslänkar. Dessutom planeras en ny riksbangård vid Marieholm/Eslöv. För vägtrafiken är yttre Ringvägen och förbättringar av vissa andra viktiga stråk aktuella projekt för en effektiv trafikföring i Skåne.
Öresundsförbindelsens järnvägs- och väganslutningar måste lösas i ett nationellt helhetsperspektiv med tanke på näringslivets behov och kravet på goda persontrafiklösningar samtidigt som Öresundsförbindelsen färdigställs. Statsmakterna måste ta ett betydande ansvar för att finna en tillfredsställande lösning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Öresundsbrons järnvägs- och väganslutningar.
Stockholm den 1 oktober 1996
Lars-Erik Lövdén (s)
Kurt Ove Johansson (s) Birthe Sörestedt (s) Nils T Svensson (s) Marie Granlund (s)