Finansiering
Regeringens proposition saknar lösning på hur de föreslagna åtgärderna skall finansieras. Regeringen ger klartecken till väginvesteringar där man endast har finansiering till en mycket liten del av kostnaderna. I väntan på utredningsförslag om miljöstyrande vägavgifter skall man finansiera de aktuella projekten i Stockholm och Göteborg med anslag anvisade över statsbudgeten fr.o.m år 1999. Den nationella finansieringen kommer att omprövas när förutsättningarna för regional finansiering föreligger. Vi tycker att det är oansvarigt av regeringen både att sätta kommunerna i denna ekonomiska situation och att använda statliga pengar utan att veta hur man på sikt skall finansiera investeringen.
Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen upphäver sina tidigare beslut om vägtullar i Stockholm. Det tycker Folkpartiet är bra. Vi kan endast acceptera att inkomster från biltullar oavkortat går till finansiering av nya vägar och trafikförbättringar. Upphävande av billtullsförslaget gör dock att man måste hitta ny långsiktig investering.
De olika investeringarna skall vägas mot varandra så att de mest effektiva och angelägna investeringarna görs. Dessa investeringar måste vidare vägas mot andra samhällsbehov, exempelvis vård, omsorg och utbildning.
Det förslag till bilavgifter som föreslagits av Kommunikationskommittén förefaller som en ny pålaga på bilismen. Förslaget är också starkt integritetskränkande och avvisas därför. Det är dessutom oacceptabelt att ta ut så höga bilavgifter. Det har nämnts summor på 60 till 80 kronor milen.
Trafiköverenskommelserna
I Stockholm handlar det främst om att förstärka kapaciteten i Saltsjö-Mälarsnittet. Olika lösningar bör studeras närmare. Tänkbara alternativ är den kompletta Ringleden med Österleden, en tunnel under Stockholms innerstad, breddning av Essingeleden eller byggande av Essingeledens Brommagren.
Regeringens trafiklösning i Stockholm innehåller inte något förslag på en nedgrävd Centralbro. Dagens motorväg mellan malmarna är det värsta ingreppet i Stockholms medeltida stadskärna. En nedgrävd Centralbro är också en förutsättning för att bygga det så kallade tredje spåret över Riddarholmen eftersom det nya järnvägsspåret inte får inkräkta på Riddarholmens miljö. Därför är det beklagligt att regeringen ånyo skjuter ett avgörande om en nedgrävd Centralbro på framtiden. Det är också angeläget att järnvägen söderut från Stockholms Central får tillräcklig kapacitet snarast möjligt.
Västerleden föreslås enligt regeringen behandlas inom ramen för det nationella stomvägnätet. Ett byggande av Västerleden är dock ett stort ingrepp i Stockholmsregionens miljö till en hög kostnad, utan att ge någon nämnvärd effekt på biltrafiken i Stockholms innerstad. Vi anser därför att planerna på Västerleden bör skrotas.
Redan i Folkpartiet i Göteborgsregionens remissyttrande över Vägtulls- utredningens slutbetänkande avseende Göteborgsöverenskommelsen på- talade vi att den gigantiska satsningen på vägprojekt var alltför stor. Ett faktiskt behov av flera av de stora vägprojekten fanns inte. Den nya bantade trafiköverenskommelsen i Göteborg överensstämmer i högre grad med Folkpartiet i Göteborgsregionens remissyttrande över Vägtullsutredningens slutbetänkande avseende Göteborgsöverenskommelsen än det ursprungliga förslaget. Regeringens förslag saknar dock finansiering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:160 Långsiktiga trafiklösningar i Stockholm och Göteborg, punkterna 2 och 4.
Stockholm den 10 juni 1997
Kenth Skårvik (fp)
Torsten Gavelin (fp) Eva Flyborg (fp) Erling Bager (fp) Barbro Westerholm (fp) Karin Pilsäter (fp)