Propositionen presenterar ett nytt sätt att tänka i trafiksäkerhetsarbetet som skall syfta till att vi uppnår målet med nollvisionen. En rad aspekter tas upp som skall bidra till att trafiksäkerhetsmålet uppnås. Motivet för vår motion är närmast det som inte poängteras tillräckligt i propositionen beträffande just trafiksäkerheten. Vi vill med den här motionen ytterligare markera alkoholens och drogernas negativa inverkan på trafiksäkerheten.
Nollvisionen, dvs avsikten att nå ett så trafiksäkert samhälle att det skulle bli möjligt att undvika olyckor med dödlig utgång eller allvarlig skada som följd anser vi vara något mycket positivt. Även om det kan påstås inte vara realistiskt möjligt hindrar det inte de stora fördelar som en långtgående ambition när det gäller trafiksäkerhet har att ge. Bara reflektorerna kring nollvisionen kan innebära stora fördelar för trafiksäkerheten. Det pedagogiska värdet får inte underskattas.
Alkohol och droger i trafiken
I propositionen läggs vikten och det största ansvaret på vägtrafikens utformning med säkrare vägar och lägre hastigheter som trafiksäkerhetsskapande insatser. Vad som inte framhålls tillräckligt är det personliga ansvaret. Då menar vi inte de mänskliga misstag alla kan göra i trafiken, utan de ansvarslösa handlingar människor kan utföra. Dit hör rattonykterhet och attityden till droger och alkohol i trafiken. På alkoholområdet finns tekniskt goda möjligheter att göra insatser och lagstiftningens generella påföljd vid rattfylleri. Det ger möjligheter att bekämpa fylleriet i trafiken samtidigt som det är en viktig signal vad lagstiftaren har för hållning till hela problemet.
Svårare är det när det gäller narkotikan och trafikstörande mediciner hos olika fordonsförare. Det krävs både en förändrad lagstiftning som ger tydliga gränsvärden men också ett opinionsarbete för att förhindra såväl knark som mediciner i trafiken. För att åstadkomma en förändring krävs en intensifierad forskning, ett uppsnabbat lagstiftningsarbete och en kraftig opinionsbildning för att hela attityden i samhället skall bli drognegativ, särskilt när det gäller trafikområdet. Ett viktigt led i att nå framgång är en bred folklig förankring. Frivilligorganisationer gör redan i dag betydande insatser som behöver uppmuntras och stärkas. Ett sådant reformarbete kräver förhållandevis små medel. I sin förlängning torde resurser för "kringaktiviteter" behövas sättas in med ringa ekonomiska insatser men med stora vinster för de mänskliga och ekonomiska värden som går att rädda. Regeringen bör omgående få riksdagens uppdrag att lägga en strategisk plan som ett led i "nollvisionen".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett heltäckande trafiksäkerhetsprogram med tydlig inriktning på att bekämpa alkohol och andra droger i trafiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av frivilligorganisationernas roll i trafiksäkerhetsarbetet.
Stockholm den 11 juni 1997
Sigge Godin (fp)
Ulf Björklund (kd) Birgitta Carlsson (c) Elver Jonsson (fp) Ragnhild Pohanka (mp) Eva Zetterberg (v)