I Sverige har det under många år bedrivits ett intensivt och framgångsrikt arbete kring trafiksäkerhet. Som exempel kan nämnas att trafikmiljön har gjorts säkrare, kontrollbesiktningen på motorfordon har införts, informations- och upplysningsverksamhet pågår ständigt, obligatoriskt användande av bilbälte och skyldighet att använda hjälm vid mc- och mopedkörning har införts m.m. Vid införandet av dessa regler har i de flesta fallen opinionen varit både negativ och intensiv mot dessa regler. Skälet till att införa dessa regler har varit att riksdagen varit övertygad om att skador och risker skulle minska, vilket också skett. Trots en mycket ökad trafik har både dödsfall och skador minskat kraftigt. Trafiksäkerhetsarbete och införande av regler har således visat sig mycket effektivt.
Frågan om att införa krav på obligatorisk användning av cykelhjälm har varit aktuell länge. Alla remissinstanser är helt överens om att användandet av cykelhjälm spar människoliv och minskar skadorna om olyckan skulle ske.
I Sverige dör varje år ca 60 personer på grund av skallskador vid cykel- körning. Skulle det funnits en obligatorisk skyldighet att använda hjälm skulle denna siffra uppskattningsvis minska till 40 personer per år . I Sverige skadas 30 000-40 000 personer i samband med cykelåkning så allvarligt att de får söka läkarvård. Av dessa beräknas 5 000-10 000 personer ha fått skallskador. Förutom detta finns det ett stort mörkertal på skador som aldrig kommer under läkarvård. Skador som t.ex. ett armbrott är allvarligt i och för sig, men det ger oftast inget men efter det att läkningen är klar. Skallskador däremot kan ge mycket svåra skador som inte alltid syns direkt. Skall- skadorna visar sig efter hand och ger i många fall nedsatt intellektuell och social kompetens som kan hålla i sig hela livet ut. Påfrestningarna och kraven på anhöriga blir många gånger mycket stora. Den skadade får i många fall svårt att klara av ett arbete. Även den sociala kontakten med med- människorna blir dålig.
Stora insatser skall och måste göras från samhällets sida för att rehabilitera de skadade. I dag skulle det behövas mer resurser, men med det stora antalet skador saknas dessa. Genom en skyldighet att använda hjälm vid cykelåkning skulle behovet av vård minska genom mindre antal skallskador. I dag är kostnaderna för samhället för skallskador som orsakats av cykelåkning ca 4,8 miljarder kronor. Denna kostnad skulle minska med ca 2 miljarder kronor om krav på hjälmanvändning vid cykelåkning införs.
I t.ex. Australien, som infört detta obligatorium, har användningen av cykelhjälm ökat till 90 % i dag och antalet dödade och skallskadade cyklister har minskat med 70 %. Med stor sannolikhet skulle samma förhållande upprepa sig i Sverige. En förutsättning för att en lagstiftning om skyldighet att använda cykelhjälm skall ha avsedd effekt är att en opinion finns för detta. 1991 var 37 % för obligatorium och 1995 var 46 % för obligatorium. Med stor sannolikhet är redan i dag över 50 % för lagstiftning. Det enda skälet att inte införa krav att använda cykelhjälm skulle vara att det kan bli svårt med efterlevnaden av lagen på grund av resursbrist. Detta skäl kan sägas om många av våra lagar, men kan inte hindra oss från att införa regler som spar människoliv, lidande och ekonomiska resurser. Däremot kan det inte finnas något som helst problem att upptäcka "brottet".
Som sammanfattning kan Konsumentverkets slutsats i remissvar vara:
Argumenten för att införa en lag om obligatoriskt användande av hjälm vid cykling är enligt vår mening övertygande och vi förordar därför att ett obligatoriskt krav på hjälm vid cykling införs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett krav på obligatorisk användning av cykelhjälm.
Stockholm den 9 juni 1997
Dag Ericson (s)
Eva Johansson (s) Marianne Carlström (s)