Riksdagen beslutade den 9 juni 1993 att Bergslagsdiagonalen ska tillhöra stamvägnätet. Bergslagsdiagonalen, enligt riksdagsbeslutet, omfattar sträckningen Borlänge-Örebro- Motala-E 4.
Som begrepp och samverkansprojekt mellan berörda kommuner omfattar Bergslagsdiagonalen hela sträckan Ödeshög-E 4-Motala-Örebro-Borlänge- Falun-Bollnäs-Söderhamn-E 4.
Efter riksdagens beslut har planeringen fortsatt i samverkansorganisation där samtliga kommuner och länsstyrelser längs hela diagonalen deltagit. I planeringsarbetet har också representanter för näringsliv, besöksnäringen och vägverk deltagit. Arbetet har bl.a. resulterat i att besöksnäringen marknads- för Bergslagsdiagonalen som en turistled.
Vidare har länsstyrelser och kommuner kommit överens om etappindelning och prioritering av upprustningen. Inom vägverket pågår planeringsarbetet för byggnationerna.
Se bilaga.
Enligt nuvarande nationella väghållningsplan ska 790 miljoner kronor investeras t.o.m. år 2003.
I proposition 1996/97:53 föreslår regeringen att Bergslagsdiagonalen även framgent ska tillhöra stamvägnätet. Kriterier för stamvägnät anges i propositionen på följande sätt:
Det nationella stamvägnätet är skapat för att ge stabilitet och långsiktighet i väginvesteringarna samt för att utgöra en grundläggande förutsättning vid utvecklingen av de regionala transportanläggningarna. Varje del av det nationella stamvägnätet bör byggas ut i den takt och ges den geometriska standard som är motiverad av trafikförhållandena på respektive del.
I det tidigare beslutet om stamvägnät eftersträvades en jämn standard längs hela sträckan. Detta bidrog till att den norra delen av diagonalen inte kom att höra till stamvägnätet. Då regeringen nu ändrat kriterierna och även framhåller betydelsen av att ge grundläggande förutsättningar för de regionala transportanläggningarna och att då respektive vägavsnitt ska ges den standard som är motiverad av trafikförhållandena, bör hela Bergslagsdiagonalen framdeles definieras som stamväg.
Arbetet med Bergslagsdiagonalen, efter riksdagsbeslutet 1993, ger vid handen att vägen ökat i betydelse, såväl persontrafiken som godstrafken har ökat.
Bergslagen har också blivit målområde 2 inom EU:s strukturfonder. Fram t.o.m. 1999 kommer EU att investera 597 miljoner kronor i området för att förnya näringslivet. Nödvändiga och i tiden parallella investeringar i infrastruktur ska ske via de nationella budgetarna.
Slutsatsen är att Bergslagsdiagonalen fått en ytterligare ökad fokusering och betydelse jämfört med vad som gällde vid riksdagens beslut 1993. Utbyggnadstakten bör därför påskyndas i förhållande till nu gällande plan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Bergslagsdiagonalen, som stamväg, framdeles bör omfatta vägarna 50 och 60, 297 och 301, dvs. från E 4/Ödeshög via Motala, Örebro, Borlänge, Falun och Bollnäs till Söderhamn/E 4,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Bergslagsdiagonalen bör erhålla ett gemensamt vägnummer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den etappindelning som kommuner och länsstyrelser kommit överens om skall vara gällande,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utbyggnaden av Bergslagsdiagonalen bör prioriteras och att det sker skyndsamt.
Stockholm den 12 december 1996
Maud Björnemalm (s)
Barbro Hietala Nordlund (s) Sonia Karlsson (s) Agneta Brendt (s)
Vägar m.m.
Beslutade objekt i investeringsplaner 1994- 2003