Inledning
1993 gavs Vägverket det övergripande ansvaret för trafiksäkerheten på vägarna. I riksdagens beslut utpekades kommunerna, polisen och Vägverket, som huvudaktörer inom trafiksäkerhetsområdet. I maj 1996 beslutade riksdagen att ge Vägverket sektorsansvaret för hela vägtransportsystemets miljöpåverkan, trafiksäkerhet m.m. 1996 anordnade Kommunikationsdepartementet seminarier kring nollvisionen. Som ett led i trafiksäkerhetsarbetsåret 1996 har en departementspromemoria På väg mot det trafiksäkra samhället, Ds 1997:13, utarbetats.
Grundidén bakom nollvisionen som strategi är god. Det handlar delvis om ett nytt synsätt i trafiksäkerhetsarbetet, vilket också tydligt angavs i pro- memorian. Vi är positivt inställda till strävan att minska antalet olyckor och eliminera risken för långvarig ohälsa till följd av trafikolyckor. Regeringen bör dock ha i åtanke att en strategi måste omfatta alla de delar som påverkar trafiken.
Tyvärr fungerar skattesystemet i annan riktning än trafiksäkerhetsarbetet. Den viktbaserade skatten på fordon leder till att bilar med tyngre kaross eller extra säkerhetsutrustning beskattas hårdare. Förslagen som lämnades av Kommunikationskommittén tidigare i vår tenderar också att fördyra inne- havet av tyngre fordon. Skadorna kan bli mindre allvarliga om man färdas i en tyngre och säkrare bil. De mål som kommunikationskommittén satt upp rörande bränsleförbrukningen motsäger målsättningen om det trafiksäkra samhället eftersom det inte är tekniskt möjligt idag att förena tyngre fordon med så låg bränsleförbrukning som 0,4 liter per mil.
Nollvisionen
Vi ställer oss bakom nollvisionen. Det är viktigt att formulera visionen så att den kan uppfattas som möjlig att uppnå. I det första fallet, olycksförebyggande åtgärder, berör promemorian våldsexponering. I det andra fallet, att minimera skadorna, berör promemorian våldstolerans.
Våldsexponeringen är det som hittills stått i centrum. De som använder trafiksystemen, t.ex. bilisterna, har i första hand beaktats. Ett problem med en sådan syn är att alla fel och missgrepp som människor begår inte kan förhindras.
Våldstoleransen förskjuter delar av ansvaret på systemutformaren, d.v.s. vägbyggaren eller fordonstillverkaren. Intresset fokuseras på de problem som skadorna orsakar vid ett olyckstillbud. Vid utformningen av systemen är det enligt vår mening väsentligt att inte överdriva dimensioneringsprincipen och vår åsikt överensstämmer därmed med det remissvar KTH lämnat.
Även om visionen gäller som mål kommer transporter att orsaka olyckor. Genom bättre transportsystem kan antalet olyckor minimeras, och bl.a. säkrare fordon medverkar till att minska skadorna vid eventuella olyckor. Vi uppfattar visionen som en tydlig strävan att eliminera riskerna vid förklarliga händelser.
Inriktningen av trafiksäkerhetsarbetet bör, som regeringen också anger, utgå från människans förutsättningar, behov och krav. De produkter som idag finns tillgängliga på marknaden är i allt högre utsträckning konstruerade med denna utgångspunkt. I första hand är det genom produktutveckling och en god tillgänglighet till marknaden som produkterna kommer att anpassas till människans förutsättningar, behov och krav.
Regeringens förslag till åtgärder för säkrare trafik
De förslag som regeringen aviserar rörande ökade krav på förarutbildningen är vi moderater tveksamma till. Sänkningen av åldern för övningskörning för behörighet B till 16 år utvärderas f.n. av Vägverket. Avsikten med reformen var att förlänga övningstiden för unga människor där olycksfrekvensen statistiskt är högre. Det tillfälliga körkort som idag utfärdas till nya förare ger också den nya föraren starkare incitament att vara försiktig under en tid då övning skall ge färdighet.
Kvalitetssäkring av transporter för offentliga myndigheter och bolag är viktig. Att i detta även inbegripa resor till och från arbetet är mer tveksamt. Att företag och myndigheter kan använda kvalitetssäkring som en del av t.ex. personalpolitiken anser vi vara bra. Definitionen av hur denna kvalitetssäkring bäst kan ske för statliga myndigheter och bolag bör följa system som idag används inom näringslivet. De ISO-certifieringar som utfärdas är standardiserade och vedertagna internationellt. Det är angeläget att även offenlig sektor certifieras på samma sätt.
Vi moderater är kritiska till förslaget att inrätta en organisation med uppgift att stödja privata och offentliga organ vid upphandling av fordon, väginformatik och annan ny teknik inom fordonsområdet. Som tidigare anförts är det i huvudsak en angelägenhet för marknaden. Redan idag finns dessutom en rad statliga organisationer som helt eller delvis arbetar med liknande frågor, bl.a. Konsumentverket, Kommunförbundet och NUTEK.
Förslaget att ge kommunerna utökade befogenheter att som första instans besluta en hastighetsgräns om 30 kilometer i timmen inom tättbebyggt område är i princip bra. Vi har inga invändningar mot att kommunerna får en sådan möjlighet, men vill samtidigt anföra kritik mot förslaget i den del målsättningen på sikt skall vara 30 kilometer i timmen. En avvägning mellan möjligheter att kontrollera efterlevnaden, risken för att allmänheten tappar förtroende för hastighetsgränserna, risken att trafiken väljer att trafikera vägar med högre hastigheter och således orsakar trängsel där, en försämrad miljö och kostnader för att skilja trafikslagen måste göras. Att denna kompetens främst finns på lokal nivå överensstämmer med vår syn.
Vi moderater delar regeringens uppfattning att inte införa ett krav på obligatorisk användning av cykelhjälm. Ofta är det i avsaknad av cykelstråk som cyklisterna tvingas ut i en trafikmiljö där cyklar blandas med bilar. Framväxten av cykelstråk bör på olika sätt stödjas.
Sjukskrivning vid trafikolyckor
I motion 1996/97:Fi42 med anledning av 1996/97:150, 1997 års ekonomiska vårproposition, har vi moderater argumenterat för att den del av sjukskrivningarna som kan hänföras till trafikolyckor skall bekostas av den obligatoriska trafikskadeförsäkringen. I bl.a. Finland tillämpas denna modell, och av flera orsaker anser vi att ett sådant förslag bör utredas för att också tillämpas i Sverige.
I många delar kommer en sådan förändring att medföra ökat tryck på såväl konsumenten som producenten av transportsystemen. Samtidigt samman- faller detta med behovet av ett nytt hälsomått. Vårt förslag kan också innebära att försäkringsbranschen får intresse att medfinansiera ambulans- helikoptrar. Fordonsproducenter får incitament att erbjuda lösningar där trafikinformatiken, t.ex. vägradar, som system snabbare utvecklas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nollvisionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlig teknikupphandling,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning rörande ett övertagande av sjukpenningen vid trafikolycksrelaterade sjukpenningfall i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 juni 1997
Per Westerberg (m)
Tom Heyman (m) Birgitta Wistrand (m) Lars Björkman (m) Ulla Löfgren (m) Jeppe Johnsson (m) Maud Ekendahl (m) Carl G Nilsson (m) Elizabeth Nyström (m)