Regeringens proposition med den så kallade nollvisionen - visionen om att ingen skall dödas eller skadas allvarligt i trafiken på våra vägar - innebär ett helt nytt sätt att se på trafiksäkerheten och trafiksäkerhetsarbetet.
Framtidens trafiksystem skall anpassas till människan, och inte som i dag att människan måste anpassa sig till trafiksystemet. Människors kunskap, acceptans och förmåga och inte minst vad människokroppen tål skall vara avgörande för hur vägtrafiksystemet skall utformas.
Utifrån detta är naturligtvis utformningen av den framtida förarutbildning- en av stor vikt. I propositionen skriver regeringen: "Enligt det synsätt som följer av nollvisionen bör systemutformarna ta det huvudsakliga ansvaret för att förebygga skaderisker inom vägtransportsystemet, vilket även gäller utformningen av förarutbildningssystemet."
Regeringen fortsätter: "Den svenska förarutbildningen är i behov av en översyn som dels bör syfta till att åtgärda brister i befintligt system, dels långsiktigt förändra systemet så att de nya körkortsinnehavarna debuterar på en väsentligt lägre risknivå än i dag."
Vidare påpekar regeringen att utbildningen bör leda till att körkorts- aspiranter får en bättre förståelse för sina egna och medtrafikanternas begränsningar och skaderisker i olika trafiksituationer. För att långsiktigt kunna nå en betydligt lägre risknivå i trafiken, föreslås i propositionen att förutsättningarna för ett nytt system för stegvis körkortsutbildning bör utredas.
Som redan berörts är en av grundtankarna bakom nollvisionen allmänhe- tens acceptans av och engagemang för trafiksäkerhetsarbetet. I detta sam- manhang skriver regeringen: "En utgångspunkt för en eventuell reformering av förarutbildningen bör vara att den i stor utsträckning kan accepteras av medborgarna. Det är viktigt att arbetet präglas av en öppen och saklig dialog mellan beslutsfattare, allmänhet och övriga intressenter."
Regeringens förslag om att utreda förutsättningarna för en stegvis förarutbildning ser vi mycket positivt på. I samband med detta är vi dock kritiska till att Vägverket redan nu avser att omstrukturera körkortsutbild- ningen.
Vägverkets förslag har mött stark kritik från kommuner, länsstyrelser, trafikskolor och körkortsaspiranter. Förslaget bryter med andra ord dels mot en av nollvisionens grundtankar, allmänhetens acceptans av och engagemang för trafiksäkerhetsarbetet och dels mot regeringens intentioner om att trafik- säkerhetsarbetet ska präglas av en öppen och saklig dialog mellan besluts- fattare, allmänhet och övriga intressenter.
Vägverket avser att omstrukturera körkortsutbildningen på ett sådant sätt att de tankegångar som presenteras i propositionen kan bli mycket svåra eller omöjliga att genomföra, dessutom kommer de aviserade förändringarna sannolikt att föra med sig oöverstigliga kostnader för dem som avser att utbilda sig till bilförare.
Med anledning av att regeringen avser att utreda ett nytt utbildningssystem för förarutbildningen bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att hos Vägverket begära att nu påtänkta förändringar inom detta område inte genomförs, både vad det gäller frågan om datorisering av permanenta teorilokaler och vad gäller uppkörningsorter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de av Vägverket påtänkta förändringarna inom körkortsutbild- ningen inte bör genomföras i avvaktan på att ett nytt system för förarutbildning utreds.
Stockholm den 4 juni 1997
Monica Öhman (s)
Håkan Strömberg (s) Jarl Lander (s) Per Erik Granström (s) Krister Örnfjäder (s) Hans Stenberg (s) Monica Green (s) Lena Sandlin (s) Christina Axelsson (s) Claes-Göran Brandin (s) Hans Hoff (s)