Människors behov av vackra, funktionsdugliga och trivsamma miljöer spelar allt större roll i den offentliga debatten. Det understryks inte minst i kulturpropositionen, som betonar vikten av mer kraftfulla satsningar på arkitektur, formgivning och industridesign. Det märks också i Vägverkets strävan att utforma broar och trafikleder, som så långt möjligt förstärker och inte förstör intrycket av olika kultur- och naturmiljöer.
Svenska och internationella flygplatser tillhör de miljöer, där tanken på vanliga människors trivsel inte kommit att spela någon större roll trots att de ekonomiska satsningarna på anläggningarna är avsevärda. Med några lysande undantag, där det kan finnas särskild anledning att nämna Arvidsjaur, försvinner svenska flygplatser som minnen av ointressanta, trista och ganska ensartade miljöer för de flesta av oss.
Vi ser flera goda skäl till att regeringen tar initiativ till en diskussion om utformningen av flygplatserna i landet.
Ett är att svensk formgivning och design måste spela en viktigare roll för det svenska näringslivet än tidigare. Flygplatsen blir för många internatio- nella besökare det första intrycket av vårt land. Om Sverige kan visa upp miljöer som är spännande och bär en mer personlig prägel än de inter- nationella flygplatserna ges ett viktigt bidrag till bilden av Sverige som ett land präglat av ett näringsliv och samhälle med känsla för god form och funktion.
Det andra är det förändrade resemönstret hos många svenskar. Det är inte bara den vane flygresenären som idag finns på landets flygplatser. Här finns äldre, som ska besöka barn och barnbarn i andra delar av landet eller Europa. Här finns barn och unga, som reser mellan föräldrar eller andra släktingar. Alla behöver vistas och vänta i miljöer, där de känner sig välkomna. För var och en av oss gäller att vistelser i sterila och ointressanta miljöer blir bortkastad och ointressant tid.
Det tredje är den chans flygplatsen utgör både för landet och enskilda kommuner att visa den hastige besökaren sin identitet och sitt utbud av upplevelser och god miljö.
Slutligen borde samhället ha goda möjligheter att påverka utformningen av flygplatserna. Merparten av landets flygplatser är samhällsägda. Många är statliga. Det gäller både de flygplatser, där Luftfartsverket är en dominerande ägare och försvarets flygplatser. Andra är i huvudsak kommunägda. För de senare har kommunerna ett odelat ansvar, men statens inriktning på sina flygplatser spelar en inte oväsentlig roll för hur de flesta kommuner utformar sina.
Vi föreslår inga omfattande nya samhällspengar till flygplatserna. Det finns andra områden, där behoven är mer akuta och angelägna. Däremot menar vi att det har ett värde att riksdagen markerar att offentliga miljöer som flygplatser bör utformas med hänsyn till människors behov av identitet, trivsel och skönhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ från regeringens sida i syfte att stimulera till trivsammare och vackrare flygplatser i samband med nybyggnad, ombyggnad och förnyelse av svenska flygplatser.
Stockholm den 2 oktober 1996
Inger Lundberg (s) Anita Johansson (s)