Flygpriserna till och från Gotland är alltför höga. Som exempel kan nämnas normalpriset Visby-Kalmar, en sträcka på ca 17 mil är 5 750 kr. För en region där befolkningen saknar möjlighet att utnyttja väg eller järnväg i sina interregionala kontakter är flyget oftast det enda alternativet, också för privatresor. Ända sedan flyget blev ett mer allmänt kommunikationsmedel har därför andelen privatresenärer varit ovanligt hög på Visbylinjerna.
Eftersom fri konkurrens råder inom flygområdet och det statliga stödet till flygförbindelser mellan Gotland och fastlandet upphört är det i dag svårt att utan ändring av gällande regler få till stånd en rimlig prisnivå på flygresorna. Luftfartsverket konstaterar också i sin rapport "Biljettprisutvecklingen i inrikesflyget" att priserna på korta sträckor p g a det linjevisa lönsamhets- kravet höjts väsentligt mer än annan trafik. Avregleringen av inrikesflyget har således drabbat Gotland extra hårt dels genom att flygavståndet till fastlandet är förhållandevis kort, dels genom ölägets extrema beroende av fungerande flygkommunikationer. Marknaden är begränsad och konkurrens från andra kommunikationsmedel saknas under större delen av året med undantag av kvälls- och nattgående färjor med en gångtid på ca fem timmar. Den konkurrensutsättning som flyget utsatts för har inte lyckats med att tillför- säkra gotlänningarna en tillfredsställande flygtrafik, innefattande rimliga biljettpriser.
Kostnaderna måste nedbringas för att få ner också flygpriserna. En kon- kurrensneutral metod är att minska de flygrelaterade kostnaderna som start- och landningsavgifter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en utredning om möjligheterna att sänka avgifterna för flygtrafiken på Visby flygfält i syfte att minska flygpriserna till och från Gotland.
Stockholm den 29 september 1996
Agne Hansson (c)