I propositionen föreslår regeringen att riksdagen skall anta det framförhandlade avtalet under den nya avtalsperioden för färjetrafiken till och från Gotland. Trafiken skall fortsättningsvis ske på de två fastlandshamnarna Oskarshamn och Nynäshamn. För åretrunttrafiken är det en bra lösning för Gotlands del.
Det är viktigt att kapaciteten inte minskar i förhållande till nuläget i det nya avtalet. Några tydliga garantier för det kan inte utläsas av propositionens förslag. Riksdagen har beslutat om grundläggande förutsättningar för framtida trafiklösningar för Gotland. I riksdagsbeslutet framhålls att säker- heten skall vara hög och miljöanpassningen god. Vidare har riksdagen ställt krav på att vägen till och från Gotland alltid skall vara öppen.
Av propositionen framgår att trafiken i kommande avtalsperiod skall bedrivas med två konventionella färjor samt ett enskrovigt höghastighets- fartyg. Under vissa dagar under lågsäsong, då det inte finns något egentligt behov av godstransporter, skall trafiken utföras av höghastighetsfartyget.
Under år 1996 har trafiken under högsäsong bedrivits med tre färjor samt en snabbgående katamaran. Under lågsäsong har de två konventionella färjorna trafikerat Oskarshamn och Nynäshamn. På papperet ser det ut som en klar försämring.
Någon försämring får inte ske. För att riksdagsbeslutets intentioner skall kunna fullföljas får inte kommande avtalsperiod innebära minskad kapacitet eller ökad sårbarhet. Skall turismen utvecklas positivt måste också antalet besökande kunna öka. Även om höghastighetsfartyget byggs i stål torde känsligheten för is och vind vara större än vad fallet är hos konventionella fartyg. Med det utsatta läge som Gotland har vad gäller kommunikationer måste garantier finnas för att bastrafiken till sjöss fungerar varje dag. Sådana garantier bör skrivas in i avtalet.
Gotlandstilläggets stegvisa avtrappning börjar dessutom den 1 januari 1997. Regeringen har tidigare förklarat sig beredd att ta upp den frågan om effekterna blir negativa för Gotlands näringsliv. Regeringen bör ha beredskap för omedelbara åtgärder om fraktprishöjningarna blir av den storleken att de gotländska företagens konkurrenskraft försämras. Några fraktprishöjningar tål inte det gotländska näringslivet. Den gotländska arbets- marknaden, med 18,8 % ungdomar i öppen arbetslöshet under september 1996, klarar inte ytterligare försämrad företagsamhet. Det är i första hand inom det gotländska näringslivet som arbetstillfällena finns och kan skapas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de grundläggande förutsättningarna beträffande säkerhet, miljöanpassning och öppenhet för de framtida trafiklösningarna för Gotland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantier för att bastrafiken till och från Gotland måste fungera varje dag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gotlandstilläggets avtrappning och fraktpriserna.
Stockholm den 7 oktober 1996
Agne Hansson (c)
Gotab, Stockholm 1996