Sammanfattning
Med anledning av de senaste årens snabba utveckling på teleområdet är en klar och tydlig, men flexibel, lagstiftning nödvändig. Regeringens avvägningar i proposition 1996/97:61 Översyn av telelagen (1993:597) m.m. kan anses som väl genomtänkta och lämnar öppet för såväl tekniska som marknadsmässiga förändringar i framtiden. Post- och telestyrelsens roll förtydligas på ett önskvärt sätt, och det är positivt att PTS får en ökad tillsynsroll samt ett övergripande sektorsansvar. Sveriges invånare har en ledande standard när det gäller tillgång till teletjänster, såväl taltelefoni, IT-tjänster och mobiltelefoni. Det är viktigt att alla människor i Sverige får fortsätta att ha en mycket bra service och tillgång till teletjänster och därför måste vissa förtydliganden ske i förhållande till vad regeringen föreslår. Detta gäller begreppet "samhällsomfattande tjänster" samt regeringens avvägning beträffande olönsamma telefonautomater.Vidare bör konsumentintressena utredas närmare. Miljöpartiet de gröna har tidigare motionerat om att den s.k. ansvars- och finansieringsprincipen införs för utveckling och tillhandahållande av tjänster för personer med funktionshinder. Detta krav återupprepas. Beträffande Telia AB:s ägarförhållande så bör en översyn av detta också ske, och regeringen bör återkomma med ett förslag på förändrade ägarförhållanden angående de verksamheter inom Telia som ligger långt ifrån kärnverksamheten.
Glesbygden
Regeringen för i propositionen en diskussion kring glesbygdens tillgång till teletjänster. Det konstateras att de investeringar som genomförts, liksom den ökade konkurrensen, förbättrat många glesbygdsbors tillgång till teletjänster. Emellertid finns ännu några viktiga luckor. Ambitionsnivån bör vara sådan att även dessa fylls. Miljöpartiet de gröna har tidigare motionerat om enhetstaxa på ISDN-nätet. Regeringen har anfört att priserna på detta nät sjunkit kraftigt under senare år. Vidare har regeringen på flera ställen i propositionen fört ett allmänt resonemang kring nackdelarna med att peka ut någon speciell teknik i lagstiftningen och därmed låsa sig vid ett alternativ som strax kan komma att vara föråldrat. Eftersom ISDN i dagsläget är den avancerade teknik som finns tillgänglig och kan innebära stora fördelar för inte minst företag i glesbygd anser vi att en enhetstaxa bör införas. Vidare är det tveksamt om de prisskillnader som idag finns verkligen är motiverade. Detta innebär att regeringens förslag angående taxesättning på denna punkt bör modifieras i enlighet med vad som anförts.
När det gäller statens avtal med Telia angående särskilda åtaganden, är det lämpligt att, liksom regeringen föreslår, dessa åtaganden ombesörjs via lagstiftning och inte via avtal. Detta torde långsiktigt kunna ge stabilitet och rättvisa i systemet. Dock delar vi inte regeringens bedömning att behovet antalet telefonautomater i glesbygd kan komma att minska med anledning av det ökande antalet mobiltelefoner. Det är, i samband med de villkor som operatörer måste underkasta sig angående tillhandahållande av (även) olönsamma telefonautomater, mycket viktigt att antalet telefonautomater i förhållande till idag inte minskar. Den ökade mobiltelefonin är inte på något sätt en garanterad ersättning för behovet av en telefon i till exempel nödsituationer. Vidare är det just i glesbygd som det mobila nätet ännu är bristfälligt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Samhällsomfattande tjänster
Regeringen anför att telefonitjänst med fasta nätanslutningar bör omfattas av begreppet. Med anledning av de telepolitiska mål som regeringen anger, att alla ska ha tillgång till teletjänster på likvärdiga villkor, måste det uppfattas som att även de tjänster som funktionshindrade är i behov av, t.ex. syn- och hörselskadade, måste omfattas. Regeringen har även anfört: "Det är emellertid viktigt att framhålla att de samhällsomfattande tjänsterna skall gälla alla och inte rikta sig mot någon särskild grupp (s. 44)." Mot detta kan anföras att särskilda hänsyn just bör tas till de grupper som erfarenheten lärt oss kan hamna i kläm eller få sina intressen och behov eftersatta. Detta bör ges regeringen till känna.
Ansvars- och finansieringsprincipen
En stor nackdel med den avtalslösning som regeringen föreslår för finansiering av utveckling och tillhandahållande av teletjänster för funktionshindrade är att ett utbud som borde vara självklart i alla lägen kan äventyras på grund av dåliga statsfinanser. Vi har tidigare sett exempel på hur viss upphandling av samhällsekonomiskt motiverad trafik minskat på grund av dåliga statsfinanser. Detta får inte hända med denna form av tjänster. Tillhandahållandet bör långsiktigt säkerställas och ansvars- och finansierings- principen bör noggrannare utredas. De argument som regeringen anför mot denna finansieringslösning är att en kontrollapparat måste uppstå eller att operatörerna ikläder sig en myndighetsroll genom att de avgör vilka tjänster som ska tillhandahållas till vilka personer. Denna reglering bör rimligen kunna utarbetas av PTS. Med anledning av det anförda avstyrks regeringens förslag i detta avseende. Ansvars- och finansieringsprincipen bör utredas, och regeringen bör återkomma med ett förslag till riksdagen.
Telia AB
Telia bör i huvudsak kvarstå i statlig ägo. Dels på grund av den dominerande ställning som Telia har i Sverige, dels på grund av de investeringar som Telia förutsett sig att genomföra som är av stor betydelse för Sverige som helhet. Vidare bör de skäl som trafikutskottet tidigare anfört (bet. 1994/95:TU25) med hänsyn till att alla delar av landet ska ha tillgång till god teleservice, samt de påpekanden om att insyn och kontroll från statsmakterna måste ske på ett tillfredsställande sätt, fortfarande gälla. Med dominerande ställning avses den betydelse som huvudsaklig operatör som Telia idag har. Eventuellt skulle en fullständig utförsäljning kunna skapa en mycket underlig marknadssituation. I ett framtida perspektiv är det mycket viktigt att beakta en god konkurrens som inte får hämmas av att en operatör i Telias storlek, med statligt ägande, i allvarlig mån försämrar de mindre operatörernas möjligheter. Detta bör dock kunna motverkas via en lämplig lagstiftning på området. Dock har det statliga ägandet skapat oklarheter och misstro från de privata operatörerna beträffande Kommunikationsdepartementets avvägningar med tanke på de olika rollerna som ägare och reglerare. Om en operatör av Telias storlek däremot övergick i privat ägo, skulle en desto konstigare marknadssituation kunna uppstå, och det är inte omöjligt att konkurrensen gentemot de små operatörerna skulle hämmas ytterligare. Dock är det tveksamt om alla de verksamheter som företaget idag ägnar sig åt i olika dotterbolag måste kvarstå i statlig ägo. Det är till och med direkt olämpligt att vissa verksamheter, där fullgod konkurrens råder och man arbetar efter helt marknadsmässiga principer, kvarstår i statlig ägo. Det måste vara möjligt att diskutera omfattningen av det statliga ägandet. Detta gäller till exempel Telias expansion på medieområdet, där en viss expansion i enlighet med vad promemorian anför är nödvändig, men inte sådant som ligger mycket långt ifrån "kärnverksamheten", dvs telefonitjänster. En översyn av statens ägande i till exempel de affärsutvecklande verksamheterna inom Telia bör genomföras, och regeringen bör därefter redovisa ett förslag till riksdagen om fortsatt ägarsituation. Vidare bör det ifrågasättas om lönsamheten bör vara tongivande för statens ägarstyrning av Telia. Med detta menas inte att själva lönsamhetskravet på företaget ifrågasätts, men en ägarspridning av vissa verksamheter skulle kunna vara aktuell inte minst för konsumentintressets skull, även om det skulle minska bolagets totala värde. Det anförda bör ges regeringen till känna.
Konsumentintressen
Konsumentperspektivet på teleområdet har inte belysts tillräckligt i regeringens proposition. Inom ramen för EU- samarbetet regleras konsumentfrågorna separat för varje område. Med tanke på den karaktär som teletjänster har, och på den ökande konkurrensen, finns det anledning att närmare titta på konsumentens ställning i förhållande till operatörerna och möjligheterna att föra talan mot en operatör. Vidare bör en standard för vad en konsument har rätt till beträffande produktbeskrivning och konsumentupplysning närmare utredas. Om så blir nödvändigt, kan ett behov uppstå att komplettera telelagen med specifik lagstiftning angående konsumentintressen, om övrig lagstiftning visar sig otillräcklig.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enhetstaxa på ISDN-nätet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om telefonautomater i glesbygd,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begreppet samhällsomfattande tjänster,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag om avtalslösning för tillhandahållande av teletjänster för funktionshindrade,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda ansvars- och finansieringsprincipen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda konsumentperspektivet på telemarknaden.
Stockholm den 3 april 1997
Elisa Abascal Reyes (mp)
Bodil Francke Ohlsson (mp) Per Lager (mp)