Motionen delad mellan flera utskott
Inledning
Sjöfarten är ett mycket viktigt transportmedel. Inget annat transportslag kan mäta sig med sjöfartens energieffektivitet när det gäller godstransporter. Sjöfarten är idag det helt dominerande transportslaget för gods och olja i Sverige. Sjöfarten har även den stora fördelen att den inte kräver omfattande infrastrukturinvesteringar, till skillnad från landburna transporter. Vidare är olycksfrekvensen mycket låg jämfört med andra transportslag, mätt i förhållande till utfört transportarbete. Sedan den mycket tragiska olyckan då M/S Estonia förliste så har internationella initiativ tagits för att höja sjöfartssäkerheten. Vi har även noterat att Sverige verkat pådrivande i dessa mycket viktiga frågor. Sjöfarten är en komplicerad näring på så sätt att näringsvillkoren är mycket olika på olika håll i världen, en besvärande omständighet för inte minst den svenska sjöfartsnäringen eftersom sjöfarten i praktiken måste rätta sig efter den internationella konkurrensen. Medan vissa länder har mycket liberala regler för inflaggning och beskattningsvillkor så har länder som Sverige exempelvis högre krav än många stora sjöfarts- och sjömansnationer. Vissa länder som har en annan inställning till industristöd av olika slag, har även subventionerat sin sjöfart på ett sätt som inte är aktuellt i Sverige. Det finns alltså en överhängande risk att reglering på hemmaplan starkt missgynnar den svenska sjöfartsnäringen med utflaggning eller konkurser som de värsta konsekvenserna. Därför är det viktigt att betona betydelsen av att driva sjöfartsfrågor internationellt på ett mycket aktivt sätt. Att man betonar vikten av internationellt samarbete betyder dock inte att man är hänvisad till att invänta internationell samstämmighet för att kunna ändra regler och förbättra villkor. Den sjöfartspolitiska utredning som avgav sitt slutbetänkande i november 1995 präglades av en relativt sett stor samstämmighet och utredningen pekade även på flera konstruktiva förslag, varav några anammats av regeringen och framställs till riksdagen i budgetpropositionen.
Miljöpåverkan
Fartygsbränsle
Sjöfartens miljöpåverkan är trots enerigeffektiviteten ganska stor. Dock utmärker sig sjöfarten för stora möjligheter att med befintlig tillgänglig teknik drastiskt förändra sin miljöpåverkan. Sjöfarten är idag det transportslag som står för de absolut största utsläppen av svaveldioxider. Detta kan motverkas genom att man använder lågsvavligt bränsle. Miljöpartiet har tidigare föreslagit sänkta högsta tillåtna svavelhalter i fartygsbränsle. Utskottet avslog motionen med hänvisning till att man enkelt skulle kunna handla sin olja någon annanstans om restriktioner infördes i Sverige. Vi menar att fartyg inom den seriösa rederinäringen inte kommer att ägna sig åt sådan kvalitetsförsämring. Vi står därför fast vid kravet att fartygsbränslets högsta tillåtna svavelhalt ska vara 0,5 %. Vidare bör man inom det pågående Östersjösamarbetet diskutera frågan om lågsvavlig olja för att införa sådan till försäljning i alla länder kring Östersjön. Man bör även utreda en miljöklassning av fartygsbränslen i likhet med den som gäller för vägfordon.
Strömförsörjning från land
Fler fartyg ska anslutas till elektrisk strömförsörjning från land när de ligger vid kaj en längre tid. En sådan reglering bör göras att alla större hamnar åläggs att tillhanda hålla strömförsörjning från land till de fartyg som ska ligga vid kaj en viss tid. När hjälpmotorerna startas är utsläppen mycket höga under en stund för att sedan sjunka. Detta innebär att strömförsörjning från land inte alltid är ett bra alternativ. Det bör endast tillämpas då fartyget ligger vid hamn minst en viss tid. Vi föreslår att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag på tidsintervall för strömförsörjning från land.
Katalysatorer
Katalysatorer har en revolutionerande inverkan på fartygens utsläppsnivåer. Med ny katalysatorteknik kan de dieseldrivna fartygens kväveutsläpp minskas med drygt 90 %. Katalysatorer renar även kolväten med över 83 % och koloxid med mer än 70 %. En katalysator är således en mycket god investering rent miljömässigt. Ekonomiskt sett, så innebär installation av katalysatorer en ganska stor kostnad för redaren, men det är inte så svårt att få investeringen återbetald: man har räknat ut att investeringar i katalysatorer på en Finlandsfärja ökar biljettpriserna mellan Finland och Sverige med i snitt 4 kr. Detta är ingen dramatisk summa för konsumenten precis. Däremot är investeringen som sådan kännbar för redaren. Därför tar regeringen ett steg i helt rätt riktning när man nu föreslår miljödifferentierade farledsavgifter. Det är även positivt att detta ska vara ett nollsummespel på så sätt att den miljöskadligare sjöfarten bidrar till att subventionera den del av näringen som väljer att miljöanpassa sin verksamhet.
Gamla krigsfartyg
Det är nu drygt femtio år sedan andra världskriget slutade. Spåren finns ännu kvar i flera olika former. I Östersjön förliste under kriget ett hundratal fartyg, fartyg som idag ligger och rostar sönder och släpper ut okända mängder bunkerolja. Under dåligt väder virvlas bottenlagren upp och ökar utsläppen. Detta är givetvis ett mycket stort miljöproblem som riskerar att förvärras gradvis under flera år framöver. Något måste göras. Till att börja med är en kartläggning av problemets omfattning nödvändig. Sedan bör man utreda hur en finansiering av en sanering skall ske. Ska de gamla krigförande makterna bidra i högre utsträckning än till exempelvis Sverige, eller ska Sverige inte vänta på att man når internationell enighet om hur kostnaderna skall fördelas (detta kan ta år) och ingripa när man så anser det motiverat ? Detta är några av de frågeställningar som måste lyftas fram i ljuset. Vi föreslår att Sjöfartsverket ges i uppdrag att utarbeta en strategi för omhändertagande av gamla krigsfartyg i Östersjön som inbegriper finansieringsfrågan, och att regeringen sedan återkommer till riksdagen med ett förslag.
Höghastighetsfärjor
Höghastighetsfärjor, katamaraner, förväntas bli ett permanent inslag i bland annat Gotlandstrafiken. Osäkerheten vid användning av dessa fartyg är dock mycket stor. Det är givetvis så att katamaranerna slukar betydligt större mängder energi än vanliga färjor. Med katalysatorer minskas dock utsläppen markant vilket gör att ett fartyg med reningsaggregat har höga koldioxidutsläpp men lägre kväeoxidutsläpp eftersom förbränningen är effektivare. Utsläpp av svaveldioxid kan däremot öka. Katamaranernas största miljöproblem är dock inte själva utsläppen, utan hur de fungerar. En katamaran processar enorma mängder vatten som trycksätts hårt innan de åter spottas ut. Troligen har yt- organismer inte en chans att överleva en sådan process. Alla de organismer, plankton m.m. som befinner sig i ytskiktet dör, med osäkra ekologiska effekter till följd. Vi vet dock att ytskiktsorganismer spelar en viktig roll för en hel del av livet i Östersjön i och med att näring för ett flertal arter samlas här. Frågan är bara hur mycket kölvatten det rör sig om. Vidare är strandzonerna ofta mycket känsliga områden. De fungerar i den marina biologin både som barnkammere och skafferi åt en mängd olika organismer. Katamaranernas svallvågor orsakar stranderosion och uppslamning av bottensediment och har med största säkerhet en allvarlig inverkan på strandzonerna, men i hur stor utsträckning är osäkert. Vi föreslår att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning för att ta reda på miljökonsekvenserna av katamaraner i Östersjön så att riksdagen har möjlighet att återkomma i frågan.
Konkurrensfrågor
Sjöfartsavgifter
Regeringens EU-anpassning att likställa kustsjöfarten med den internationella sjöfarten drabbar i längden visserligen alla EU-länder, men vi anser att Sverige befinner sig i ett utsatt läge i förhållande till konkurrensen från de stora hamnarna i Holland. Det innebär en merkostnad redan nu för transocean sjöfart att ta en omväg via Göteborg innan de ger sig iväg vidare ner mot kontinenten. Än så länge är det ekonomiskt lönsamt för rederierna att göra denna "omväg", men om kustsjöfarten likställs med den internationella trafiken riskerar merkostnaden bli så pass hög att Göteborgs hamn kan förlora stora intäkter i framtiden. Minskad kustsjöfart kommer givetvis att gynna de landväga transporterna. Resultatet blir i stället begränsad matartrafik till och från Sverige vilket kan ha en del negativa konsekvenser för den svenska industrin. Vi tror att detta system kommer att innebära klara nackdelar för svensk rederinäring och vill att Sverige inom EU arbetar för att få till stånd ett undantag. Detta försämrar även den goda samarbetsvilja som under de senaste åren präglat kontakterna mellan rederinäringen och myndigheter. Vi har noterat att flera tunga remissinstanser kritiserat förslaget och att s.k. neutrala remissinstanser konstaterat att detta kommer att leda till att en stor del av transporter som idag sker till sjöss kommer att ske landvägen i framtiden.
Bidrag till sjöfarten
Staten utbetalar varje år 400 miljoner kronor i stöd till sjöfarten. Man kan givetvis tycka att detta är en orimligt hög summa, men då måste man beakta den internationella situationen. I vårt grannland Norge betalar norska staten ut en halv miljard NKK om året i stöd till sin sjöfart. Det bör givetvis ifrågasättas om denna form av stöd alls är skäligt, men så länge den svenska sjöfarten konkurrerar med internationell trafik, så måste villkoren likställas. Regeringen föreslår att stödet ska finnas kvar till 2001, men att det ska avvecklas. Vi begär då att regeringen utreder andra former av riktat stöd till sjöfarten för att inte ge den svenska sjöfarten ett underläge redan från starten. Vi anser även att det finns ett stort värde i att behålla yrkeskunskapen (sjömän) i Sverige.
Regeringen anger i text och förslag till beslut att den svenska sjöfarten skall tillförsäkras rimliga konkurrensvillkor. Man bör inom en tidsperiod av två år utvärdera förändringarna på sjöfartsavgifter och i övrigt ha en fortlöpande uppsikt över marknads-utvecklingen.
Nytt tonnage
Ett stort problem för små rederier vid införskaffning av nytt tonnage är att investeringen är så pass stor att den i många fall förutsätter en utförsäljning av gammalt tonnage. Men eftersom sälj- och köptillfälle oftast inte är samtidigt utan oerhört beroende av marknadssituationen innebär de svenska beskattningsreglerna att beskattning av realisationsvinst minskar möjligheterna till investering i nytt tonnage. Vi vill att regeringen utreder en modell som inte innebär en direkt subvention till sjöfarten, men att man ser över skattereglerna i syfte att försöka hitta en lämplig åtgärd. Ett förslag är att redarna ges respit med utbetalning av skatt på realisationsvinst under en viss period för att kunna genomföra en investering.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högsta gräns för svavelhalt i fartygsbränsle,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strömförsörjning från land,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge Sjöfartsverket i uppdrag att utarbeta en strategi för gamla krigsfartyg i Östersjön,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av katamaranernas inverkan på det marina livet och övrig miljöpåverkan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjöfartsavgifter och EU-anpassning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvärdera förändringen av sjöfartsavgifter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av skattereglerna för att underlätta investeringar för små rederier.2
Stockholm den 7 oktober 1996
Elisa Abascal Reyes (mp)
Gudrun Lindvall (mp) Thomas Julin (mp) Annika Nordgren (mp) Per Lager (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till JoU..
2 Yrkande 7 hänvisat till SkU.
Gotab, Stockholm 1996