I propositionen föreslås att de telepolitiska målen förtydligas genom att det i lagen anges att telefonitjänsten skall tillhandahållas till ett rimligt pris och att alla skall få tillgång till teletjänster på lika villkor. Statliga myndigheter är till för allmänheten. De bör därför kunna nås på likvärdiga villkor och till samma låga pris oavsett var i landet man bor. Ett system med 020-nummer bör därför införas för statliga myndigheter.
Det övergripande målet för telepolitiken skall enligt propositionen alltjämt vara att enskilda och myndigheter i landets olika delar skall ha tillgång till effektiva telekommunikationer. De förtydliganden som ges berör till- gänglighet och pris på teletjänsterna.
God service, valfrihet och likvärdiga möjligheter att utnyttja teletjänsterna måste vara utgångspunkten för telepolitiken. Inte minst ur ett jämlikhets- perspektiv såväl som ur regionalpolitisk synpunkt är det viktigt att denna grundläggande målsättning ges verklig innebörd. De förslag om för- tydligande vad gäller priser och tillgänglighet som föreslås införas i lagstiftningen uppfyller inte huvudmålsättningen. En differentiering av teletaxorna fjärmar snarare målet om tillgänglighet på lika villkor och till rimliga priser. De prisdifferentieringar som föreslås kommer att innebära att glesbygdsområdena i landet kommer att få förhållandevis dyrare teletjänster i framtiden. Utvecklingen bör istället gå den motsatta vägen mot en enhetstaxa över hela landet. Propositionen bör därför i den del som gäller förslagen om differentieringen av priserna på teletjänster avslås. Riksdagen bör istället i den delen ge regeringen tillkänna nödvändigheten av att en enhetstaxa över hela landet införs för att uppfylla målsättningen om pris och tillgänglighet på lika villkor.
En viktig förutsättning för likvärdighet och pris vad gäller teletjänste är på vilket sätt den enskilde kan nå statliga myndigheter och statliga service- tjänster. Staten bör ha som utgångspunkt att tillhandahålla åtkomlighet och service på exakt samma sätt och på lika villkor oavsett var i landet medborgarna bor. Många myndigheter har en rådgivande funktion ut mot allmänheten. Det gäller t.ex. konsumentverksamheten. Skatteförvaltningar och försäkringskassor är andra typiska servicefunktioner som har direkt- kontakt med medborgarna. Statens jordbruksverk har också mycket av konsultation, rådgivning och kontaktverksamhet i sin verksamhet. Detsamma gäller lantmäterimyndigheterna. Regering och riksdag är de yttersta demokratiska institutionerna i landet som bör vara möjliga att nå för alla medborgare på likvärdiga villkor. I det senare fallet blir ett system med 020- nummer den yttersta säkerhetsventilen för demokratin.
Det system med 020-nummer som utvecklats innebär att alla som ringer ett 020-nummer får göra det till en kostnad motsvarande en tidsmarkering. Mer enhetligt och likvärdigt kan det inte bli. Ett system med 020-nummer för de statliga myndigheterna skulle eliminera de ojämlikheter som det är i dag att nå statliga myndigheter beroende på var i landet de finns och var medborgarna befinner sig. Regeringen bör därför undersöka förutsätt- ningarna för att införa ett system med 020-nummer för statliga myndigheter som i sin verksamhet har en bred kontaktyta hos allmänheten på det sätt som här anförs och återkomma till riksdagen med förslag. Inriktningen skall vara att alla oavsett var i landet medborgarna bor skall kunna nå statliga myndigheter och institutioner på likvärdiga villkor och till samma kostnad. Av förslaget skall också framgå vilka myndigheter som skall omfattas av motsvarande 020-nummerfunktionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1996/97:61 med avseende på de föreslagna principerna för prissättning på teletjänster, 2. 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enhetstaxa, 4. 5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om införande av ett 20-nummersystem för statliga myndigheter i linje med vad som anförts i motionen. . 11F Stockholm den 3 april 1997
Agne Hansson (c)