I Härnösand finns Norrlandskustens marinkommando. Kustbevakningen och Sjöbevakningscentralen är samlokaliserade med Marinkommandot. Längs Norrlandskusten ligger isen under längre tid än längs övriga svenska kuster. Härnösand är därför är en naturlig stationeringsort för våra isbrytare.
Ka 5 i Härnösand läggs ned, och därmed minskar tillgången på fartyg som kan assistera vid olyckor till sjöss. Det är även av denna anledning angeläget att ha isbrytare stationerade längs Norrlandskusten. Isbrytarna har också avancerad utrustning som ökar möjligheterna till framgångsrika räddnings- insatser.
I Härnösands hamn får isbrytarna egen väl utrustad kaj och eget kajområde. Egen drivmedelsdepå kan disponeras för både fartyg och helikoptrar. Inseglingsförhållandena är utmärkta med en kort distans, fritt vatten och betryggande farledsdjup. Radartopografin medger lätt angöring även vid dåliga siktförhållanden.
Varvs- och verkstadsresurser med mobila arbetsgrupper finns med kapacitet för löpande underhåll samt även serviceföretag som klarar reparationer på isbrytarnas dieselmotorer.
Två av isbrytarna ingår i Norrlandskustens marinkommandos krigsorg- anisation. En basering till Härnösand, även under fred, skulle öka krigs- organisationens kvalitet. Samtidigt skulle kostnaderna för isbrytning bli lägre eftersom transportsträckorna minskar rejält.
Härnösand har en mycket hög andel yrkesverksamma inom offentlig sektor och drabbas därför extra hårt av de neddragningar som sker inom den sektorn. En stor del av de arbetstillfällen som försvunnit är statliga. En stationering av isbrytare till Härnösand skulle inte bara gagna isbrytningen och marinen utan också Härnösands kommun.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fartyg ur isbrytarflottan bör stationeras i Härnösand.
Stockholm den 2 oktober 1996
Eva Björne (m)