Hamnarna och sjöfarten har stor betydelse för både person- och godstransporter mellan Sverige och övriga länder kring Östersjön. Flera nya färjelinjer mot Östeuropa har under de senaste åren utvecklats från hamnar på ostkusten. Kalmar län har en betydande hamn i Oskarshamn; 35 procent av persontrafiken och 50 procent av godstrafiken mellan fastlandet och Gotland. Övriga sydsvenska hamnar har betydande godstrafik med bl.a bulkvaror, skogs- och oljeprodukter.
Med tanke på de framtida transportströmmarna i Östersjön bör hänsyn tas även till de mindre hamnarna. En totalöversyn, med tanke på de framtida transportströmmarna i Östersjön bör göras av olika orsaker.
På Öland finns t ex Kårehamn som är beläget så långt ut i Östersjön att den hamnen är isfri året om, till skillnad från många andra hamnar. Detta kan naturligtvis ha konsekvenser för de framtida kommunikationerna. Både gods- och persontrafik kan göras möjlig året runt. Det är inte långt till Baltikum från Ölands östkust, ca 30 mil till Leipaja i Lettland.
I dag är Kårehamn främst en fiskehamn. En utbyggnad skulle utveckla och förbättra förutsättningarna för fiskerinäringen, som naturligtvis är viktig för oss i en traditionell glesbygd. Turismen och andra basnäringar inom det öländska näringslivet, t.ex. stenindustrin, är också betjänta av en utbyggd, isfri hamn.
Även andra hamnar på Öland kan få betydelse när det gäller kom- pletterande sommartrafik i Östersjön, vilket leder till en ökad turism, som i sin tur gagnar den bofasta befolkningen, som i huvudsak livnär sig på turistnäringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av de öländska hamnarnas betydelse i ett utökat framtida Östersjöarbete.
Stockholm den 2 oktober 1996
Agneta Ringman (s)