I propositionen föreslås vissa förändringar i telelagen och lagen om teleterminalsutrustning. Bland annat föreslås att de telepolitiska målen förtydligas genom att det i lagen anges att alla skall få tillgång till teletjänster på likvärdiga villkor och att telefonitjänster skall tillhandahållas till rimligt pris. Vidare föreslås att regler om samtrafik skärps, att tillsynsmyndigheten får utökade befogenheter, förbättrad kostnadsredovisning, att Post- och telestyrelsen, PTS, får ökad tillsynsroll etc.
Telekommunikationer har en stor, och kommer med rätt förutsättningar att få en ännu större, betydelse för utvecklingen i det svenska samhället. Teleföretagen ger växtkraft åt hela samhällsekonomin genom skapandet av nya arbetstillfällen, ökad kompetensutveckling och ökad konkurrenskraft för svenska företag.
I tider då såväl kvalitet, service och utbud som kostnaderna för tele- kommunikationer blir allt viktigare kan en sund utveckling på teleområdet medföra nyinvesteringar och etablering av nya företag. Telekommunikation till låga kostnader med ett brett utbud av kvalitetstjänster är en betydelsefull faktor för att skapa arbeten när nationer, regioner och orter konkurrerar om lokalisering och sysselsättning.
Om infrastruktur skall vidmakthållas och utvecklas krävs en helhetssyn inom detta område. Beslut måste bygga på kunskaper om telekommunika- tionens roll och betydelse för hela landets utveckling.
Ett brett utbud av tjänster till låga priser är en viktig konsumentfråga. Ökad kapacitet ger nya kommunikationsmöjligheter. Nya tjänster och möjligheterna till ökad kapacitet får inte endast blir föremål för några få större orter. Detta måste komma alla konsumenter och regioner till del.
Centerpartiet har under lång tid hävdat att tillgången till god och likvärdig service i hela landet till enhetliga priser är en förutsättning för att hela Sverige skall kunna nyttiggöra sig teletjänster och därmed även kunna ges likvärdiga möjligheter till utveckling. Propositionen löser ej dessa problem.
Regeringens förslag om möjligheter för Telia till geografiskt differenti- erade priser avvisas av Centerpartiet. Om förslaget genomförs skulle det endast leda till att priserna sänks i större städer medan priserna ligger oförändrat högt i glesbygden. Detta är inte till gagn för utveckling i hela landet. Det innebär dessutom att Telia ges möjligheter till prisdumpning på marknader där man är utsatt för konkurrens. Detta innebär att de konsumenter som inte har valmöjlighet därmed är med och bidrar till prissänkningar i städerna. Centerpartiet kan inte acceptera detta.
Det pågår en utveckling där många flyttar ut från tätorterna och arbetar på distans. Denna utveckling är möjlig via IT, och Centerpartiet anser att detta är positivt och bör stimuleras. Nya IT-företag kan idag startas långt från centralorterna. För dessa är tillgången till goda elektroniska kommunika- tionsmöjligheter till rimliga priser nödvändig. En snabb utbyggnad av den elektroniska infrastrukturen måste prioriteras. Detta ger nya och spännande förutsättningar för en offensiv utveckling.
Dataexplosionen det senaste decenniet banar väg för dynamik. När avancerad teknik blir användarvänlig förbehålls den inte längre experter, storföretag och statlig administration. Istället blir den en naturlig del av vårt dagliga liv. Inte minst understryks detta av att antalet Internet-användare ökar kraftigt. Även erfarenheterna från mobiltelefoni understryker detta faktum. Denna utveckling måste understödjas med åtgärder som ytterligare förbättrar tillgängligheten. Med de förslag som Centerpartiet lägger i denna motion förstärks denna utveckling ytterligare.
Under senare år har utvecklingen på teleområdet gått fort och utbudet av tjänster ökat kraftigt. Hela det svenska telefonisystemet beräknas vara baserat på digitala växlar 1998. Telia har även inlett ett arbete med att etablera en nationell bredbandsstruktur. Enligt Telia är ambitionen att 98 procent av landets hushåll år 2004 skall ha tillgång till bredbandstjänster.
Utbyggnaden av AXE-systemet är bra men inte tillräcklig. För mer avancerad dataöverföring krävs bland annat möjlighet till kommunikation med ISDN, eller motsvarande. I propositionen anför regeringen att definitionen av de så kallade samhällsomfattande tjänsterna, eller det så kallade basutbudet, skall bibehållas på oförändrad nivå. Enligt Centerpartiets uppfattning är detta en passiv hållning när det gäller att ställa krav på operatörerna att tillhandahålla tjänster av högre kvalitet. Med tanke på att teleområdet är mycket väsentligt för hela samhällsutvecklingen är detta otillfredsställande. Centerpartiet anser att begreppet samhällsomfattande tjänster även måste innefatta en möjlighet för större befolkningsgrupper att utnyttja avancerade teletjänster.
Exempel på tjänster som idag inte ingår i bastelefoni är betalsamtal, överföring av A-nummer (tjänst som visar uppringandes nummer), ISDN, katalogtjänster etc. Regeringens förslag innebär att man reglerar gårdagens teletjänster men saknar regler som säkerställer konkurrensen på dagens och morgondagens teletjänster.
Tillgängligheten till nya tjänster och produkter, både sådana som redan finns och andra som kommer i framtiden, måste så långt möjligt garanteras i hela landet. Utan geografiska och samtrafikmässiga begränsningar kan olika operatörer utveckla och tillhandahålla sina produkter snabbare och till lägre kostnad över hela landet. God service och valfrihet måste gälla hela landet. Begreppet för bastelefoni bör breddas till att omfatta fler tjänster än vad som är för handen idag. Därutöver anser vi att regeringen bör återkomma med förslag och riktlinjer till hur Post- och telestyrelsen, PTS, skall kunna inkorporera kommande tjänster som t.ex. ADSL-baserade tjänster i basut- budet (assymetrisk digital abonnentlinje dvs. med kapacitet för bl.a. videokonferens).
Enligt vår mening är det en självklar politisk uppgift att den grund- läggande teletjänsten skall innefatta en kvalitet som möjliggör kommunikation med ISDN-kapacitet, eller motsvarande. Denna möjlighet skall göras tillgänglig för alla på lika villkor, d.v.s. att anslutningsavgiften skall vara densamma över hela landet. Det är viktigt att alla på tele- marknaden verksamma aktörer solidariskt svarar för finansieringen av detta. En enhetstaxa för ISDN-anslutning ger likartade kostnader och förutsätt- ningar över hela landet utan att det belastar statskassan ytterligare.
En viktig förutsättning för att öka utbudet av tjänster är att fler operatörer har möjlighet att bedriva trafik på rimliga villkor. Genom ökat utbud och ökad konkurrens kan kvalitet, service och priser förbättras på ett för konsumenterna tillfredsställande sätt.
Konkurrensen på telefoniområdet är idag starkt begränsad, och i praktiken är det endast på utlandssamtal och fjärrsamtal som konkurrens råder. Samtrafiktaxorna har här en avgörande betydelse. För att uppnå rimliga villkor för andra operatörer måste relationen mellan samtrafikpriset och Telias slutkundstaxor åtgärdas.
Enligt telelagen gäller kravet att såväl Telias abonnenttaxor som samtrafik- avgifter skall vara kostnadsbaserade. Trots detta är relationen mellan abonnenttaxorna och samtrafikavgifterna sådan att samtrafikpriset överstiger slutkundspriset. Ett flertal remissinstanser har även påtalat att detta är den viktigaste orsaken till att någon konkurrens inte uppstått på närsamtal.
Den nuvarande regleringen innebär att det är den granskande myndigheten som har "bevisbördan" för att debiterade samtrafikavgifter är felaktiga. Detta har medfört att det ofta är i stort sett omöjligt för konkurrerande operatörer att genomföra meningsfulla förhandlingar och påverka prissättningen.
Centerpartiet anser att en övergång till en beräkningsmodell baserad på särredovisning av olika nätkostnader bör utvecklas. Med detta kan kostnadsbaserade samtrafiktaxor införas som gynnar fler aktörer. PTS bör därför ges ökade befogenheter med en rätt för PTS att i vissa avseenden påverka dominerande operatörers taxesättning för att undvika att samtrafik- avgifter och kundtaxor sammantaget omöjliggör konkurrens. Dessutom måste effektiva konkurrensbefrämjande principer finnas för beräkning av samtrafikavgifter (vilka inkluderar en avstämning med Telias kundtaxor) och reglering av vissa teletaxor.
För att åstadkomma ett ökat utbud av nya tjänster och konkurrens om närsamtalen är frågan om det så kallade accessnätet avgörande. Accessnätet kommer under överskådlig tid att representera den enda möjligheten att förmedla olika teletjänster till landets teleabonnenter. Det är därför nödvändigt att åstadkomma bättre balans vad gäller tillgång till accessnätet så att abonnenterna får möjlighet att ta del av ett konkurrensutsatt utbud av teletjänster. För att möjliggöra detta krävs reglering och omfattande myndighetsbefogenheter. Detta kan endast åstadkommas genom separat redovisning av accessnätet och en skyldighet för Telia att tillämpa samma villkor såväl gentemot konkurrerande operatörer som internt.
I telelagen bör införas en skyldighet för den operatör som innehar en teleresurs med dominerande ställning att göra denna tillgänglig för övriga operatörer på konkurrensneutrala villkor.
PTS bör ha tillräckliga befogenheter avseende accessnätet för att säker- ställa att skyldigheten till konkurrensneutral tillgång uppfylls.
Telias redovisningsskyldighet bör utformas så att den möjliggör en effektiv kostnadsanalys samt en jämförelse mellan debiterade samtrafikavgifter och Telias kundtaxor.
Det är enligt Centerpartiet av avgörande betydelse för den lika tillgången till abonnenterna att klara och tydliga regler om separat ekonomisk redovisning av accessnätet införs. Bestämmelsen i 17 b § bör kompletteras med en uttrycklig instruktion till PTS att ålägga Telia en skyldighet att särredovisa accessnätet. Redovisningsseparation blir än mer betydelsefull då Telia planerar att införa bredbandtjänster i accessnätet. Den tekniska utvecklingen av accessnätet får inte ske på ett sätt som ytterligare förstärker obalansen vad gäller tillgång till accessnätet. En effektiv kostnadsanalys samt en jämförelse mellan debiterade samtrafikavgifter och Telias kundtaxor måste härvid vara möjlig.
Med några få undantag är brott mot telelagen inte föremål för sanktioner på annat sätt än att PTS kan kombinera ett åläggande med vite. Inte heller brott mot tillståndsvillkor renderar normalt någon påföljd förrän myndig- heten ingripit med ett vitesföreläggande.
Telelagen bör kompletteras med bestämmelser om skadestånd och en särskild "skadeavgift" vid överträdelse av centrala skyldigheter enligt lagen.
Avtalet mellan staten och Telia löper ut den sista juni 1997. Centerpartiet delar uppfattningen att avtalet inte bör förlängas utan ersättas med generella regler. Av den anledningen är det nödvändigt att riksdagen fattar beslut om lagreglering. Vi vill framhålla att även om propositionen är ett steg i rätt riktning så anser Centerpartiet att regeringen borde ha gått längre på vissa områden.
Regeringen skulle ha tagit större hänsyn till att tillgängligheten till nya tjänster och produkter, både sådana som redan finns och andra som kommer i framtiden, inom IT-området styrs av konkurrensförhållandena på marknaden. Utan geografiska och samtrafikmässiga begränsningar kan marknadens operatörer utveckla och tillhandahålla sina produkter snabbare och till lägre kostnad över hela landet. Universell multimediaservice får inte endast bli storstadsorienterad. God service och valfrihet måste gälla hela landet.
För kunderna är det bra att det finns olika konkurrerande operatörer. Det är viktigt att staten tar ett ansvar och ser till att dessa nät finns tillgängliga på lika villkor för alla intressenter i hela landet. Principen om att "alla skall nå alla" måste gälla. Det är därför angeläget att olika operatörers nät knyts samman.
Regeringen borde redan nu ha föreslagit de förändringar som vi i denna motion har anfört. Centerpartiet anser att regeringen snarast bör återkomma med förslag med den inriktning som i denna motion skisserats.
Regeringen bör med anledning av det som beskrivits ovan återkomma till riksdagen med förslag som garanterar konsumenterna valfrihet av teletjänster. Därvidlag anser Centerpartiet att förslagen måste innehålla klara regleringar om särredovisning för accessnätet, klarare och starkare roll för PTS, regler för samtrafik som skapar konkurrensneutralitet samt förslag till reglering av skadestånd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår förslag om prisdifferentiering,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enhetstaxa,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bastelefoni,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samtrafikavgifter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särredovisning av accessnätet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Post- och telestyrelsen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brott mot telelagen.
Stockholm den 2 april 1997
Karin Starrin (c)
Elving Andersson (c) Sivert Carlsson (c) Margareta Andersson (c) Kjell Ericsson (c) Kerstin Warnerbring (c)