Sverige, ett telepolitiskt föregångsland
Sverige har en ledande roll på det strategiskt viktiga teleområdet i Europa. Detta gynnar i hög grad svenskt näringsliv och svenska konsumenter. Det finns dock en risk att Sverige kan förlora sin ledande ställning. Andra länder i Europa är på gång att avreglera sina marknader. De har också studerat det svenska exemplet och i flera fall etablerat sig på den svenska marknaden och kommer därför att ha möjligheten att liberalisera sina egna telekom-marknader i snabb takt.
Den nya telelagen går i rätt riktning och det föreslås ett antal förändringar som kommer att vara positiva för att säkerställa konkurrensen på den svenska telemarknaden. Vill vi behålla vår ledande ställning inom telekom- området bör vi dock vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa detta.
Regeringen föreslår i propositionen ett antal ändringar i telelagen och i lagen om teleterminalutrustning som i huvudsak syftar till att anpassa lagstiftningen till den framväxande regleringen inom EG. Kristdemokraterna har inget att invända mot propositionen i dessa delar.
Den grundläggande telepolitiken, som genomfördes av den förra regeringen, föreslås ligga fast. Samtidigt föreslås ett antal åtgärder för att uppnå de telepolitiska målen anpassade till den ökade konkurrensen på telekom-marknaden. Kristdemokraterna har heller inga invändningar i dessa delar. Dock föreslår vi i motionen ett antal ytterligare åtgärder för att åstadkomma en bättre funktion och konkurrens för bättre effektivitet och lägre kostnader för konsumenterna.
Otillräckligt ägarkapital i Telia
En stor svaghet är att propositionen saknar svar på frågor av vikt för svensk telepolitik. Det är t ex anmärkningsvärt att regeringen inte förmår ge besked om vad som skall hända med det egna kapitalet och ägarbilden i Telia AB. Detta trots att styrelsen med kraft slagit fast behovet av nytt ägarkapital till i storleksordningen 6-8 miljarder kronor under perioden 1997-1999.
Kristdemokraterna anser att det är hög tid att i samband med en nyemission sälja ut en första del av Telia. Därigenom uppnås både det nödvändiga tillskottet av ägarkapital utan att belasta statsbudgeten och en möjlighet att amortera på statsskulden. Riksdagen bör därför bemyndiga regeringen att sälja ut Telia.
Sverige var ett av de första länder som avreglerade sin telekom-marknad. Efter tre år av liberalisering kan man konstatera att flera operatörer är verksamma i Sverige och att vissa priser har sjunkit. Man kunde nöja sig med detta. Men eftersom telekom-marknaden har så stor betydelse för Sveriges utveckling måste reformerna på teleområdet drivas vidare så att Sverige kan befästa sin tätposition. De åtgärder som föreslås i propositionen är i dessa delar otillräckliga.
Konkurrens råder egentligen bara på delar av marknaden. De områden där priserna följaktligen sjunkit är: mobil telefoni, internationell och i viss mån regional telefoni. Marknaden för lokalsamtal är fortfarande svåråtkomlig för nya operatörer.
Nummerportabilitet
Regeringens ambition är att nummerportabilitet mellan fastnätsoperatörer skall vara införd i större befolkningscentrum samt för digital mobiltelefoni och frisamtalstjänster (020-nummer) senast 1 januari 1999. Post- och telestyrelsen, PTS, utreder för närvarande denna fråga, därefter avser regeringen återkomma.
Avsaknaden av nummerportabilitet är idag det största hindret för reell konkurrens på telemarknaden. I avvaktan på ett införande av nummer- portabilitet bör större företag/myndigheter/organisationer som belägger grupper med minst 1 000 nummer ha möjlighet att flytta dessa block till en annan operatör.
Det finns redan idag möjlighet att portera block om 10 000 nummer, det bör därför inte medföra några större problem om denna möjlighet utvidgades att omfatta även block om 1 000 nummer. Portabilitet för 020-nummer/ frisamtalstjänster bör också införas omgående. De nya operatörerna får idag mycket små serier av 020-nummer sig tilldelade. Detta innebär att det är mycket svårt att leverera "bra nummer" som t ex SJ 020-75 75 75 eller SAS 020-727 727. Dessa nummer borde därför kunderna kunna ta med sig om de byter operatör.
Särredovisning av accessnätet
Regeringen vill inte fysiskt avskilja accessnätet från Telia.
Däremot föreslås att Telia skall åläggas redovisa intäkter och kostnader för accessnätet. Om detta skall bli meningsfullt måste en särredovisning av kostnaderna för accessnätet också ske gentemot kund. Detta innebär att dessa kostnader redovisas separat på fakturan. Abonnenten kan själv se kostnaden för denna del och göra jämförelser med konkurrenter beträffande övriga priser. För att nå full konkurrens borde accessnätet i framtiden ligga i ett eget bolag.
Samtrafik
I förslaget definieras begreppet samtrafik som "fysisk eller logisk sammankoppling av telenät som möjliggör att teletjänster som tillhandahålls i telenät fungerar mellan alla användares nätanslutningspunkter, såväl fasta som mobila, och där användarna ges möjlighet att få tillgång till tjänster som tillhandahålls i näten".
Det har tidigare varit problem med definitionen av samtrafikbegreppet. Detta har inneburit att Telia tolkat det så att det enbart gällt "vanlig telefoni". Det har enligt uppgift varit omöjligt att hittills hitta lösningar för betalsamtal (071-nummer) och tjänster med delad kostnad (077-nummer). I den nya definitionen anges att samtrafiken även skall omfatta tjänster. Detta är positivt och bör därför ytterligare tydliggöras.
Grundläggande principer för kostnadsbaserade samtrafikavgifter torde vara att dessa inte skall ta hänsyn till historiska kostnader och inte beakta operatörens eventuella ineffektivitet. Av de metoder som beskrivs i rapporten (July 1996) till PTS från Deloitte & Touche borde någon form av "Long Run Average Incremental Cost" - metod vara den som ligger närmast tillhands, dels då den möter de två angivna grundprinciperna, dels därför att den utgör ett fullgott beslutsunderlag för operatörerna.
PTS har valt att avvakta och samtidigt fortsätta att använda sig av metoden "Fully distributed Cost". Det borde inte finns någon anledning att vänta med att införa LRAIC, särskilt med hänsyn till att denna metod används i andra europeiska länder (GB; DK) och kommer att rekommenderas av EU- kommissionen. Detta bör ges regeringen till känna.
PTS-befogenheter och resurser
Den nya lagen ger PTS en starkare ställning:
- kan kräva ändringar i publicerade standardprislistor - - kan ålägga operatörer att bedriva samtrafik om viktiga samhälls- intressen så kräver - - kan sätta tidsgränser för förhandlingar om samtrafikvillkor och sedan medla mellan parterna - - kan, inom sex månader, tvinga fram beslut som behövs för att sam- trafik skall kunna bedrivas. - Det är ändå lätt för de dominerande företagen att dra ut på tiden. Därför bör PTS få fatta beslut inom tre månader.
PTS mandat bör även omfatta samtrafikpriser för mervärdestjänst som betalsamtal och frisamtal.
För att de nya reglerna skall kunna genomföras är det viktigt att PTS med sina utvidgade befogenheter måste få resurser att tillämpa dessa. Dagens resursbrist är ett hot mot de telepolitiska målen.
Det är t ex oacceptabelt att det idag tar tre månader för att allokera nya nummerserier. Det tar dessutom ytterligare tre månader för Telia att implementera de nya serierna i sina växlar.
Lika tillträde (Equal Access)
Idag finns ingen möjlighet för en abonnent att ha lika tillträde till alla operatörer: de prefix som allokerats för de nya operatörerna är inte likvärdiga:
007 till Tele2 (3 siffror), 0086 till Global One (4 siffror) och 00808 till First Telecom Europe (5 siffror!).
Detta problem berörs knappast i propositionen. Det är av största vikt att operatörerna hanteras likvärdigt om telelagens intentioner skall kunna förverkligas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nummerportabilitet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särredovisning av accessnätet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samtrafik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lika tillträde,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillräckliga resurser för Post- och telestyrelsen.
Stockholm den 3 april 1997
Mats Odell (kd)
Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)