Handikapputredningen (SOU1992:52) föreslog, vilket också påpekas i propositionen, att samhällets olika sektorer skulle ansvara för respektive kostnader. Detta utgjorde utredningens förslag till ansvars- och finansieringsprincip. Resultatet blev att utredningens förslag till ändringar inom olika samhällssektorer delades ut till de departement som hade ansvar för respektive sektor. Exempelvis lades förslaget om ändringar i fråga om telekommunikation på Kommunikationsdepartementet, vilket kan tolkas som att man accepterade principen.
Det nu av regeringen framlagda förslaget om ändringar i telelagen innebär att man frångått uppfattningen om att varje samhällssektor ansvarar för respektive kostnader. Förslaget innebär att funktionshindrade personers behov även fortsättningsvis betalas via statsbudgeten, och därmed en fortsatt särbehandling av funktionshindrade.
Det är nu hög tid att bygga ett samhälle för alla, vilket innebär att alla skall kunna ta del av samhällets resurser och service. Tillgängligheten måste genomsyra alla samhällssektorer som var och en också måste stå för sina kostnader.
Vi kan inte utveckla ett samhälle där funktionshindrade är beroende av specialdestinerade skattepengar och socialpolitik. Det är verkligen att gå ett långt steg tillbaka att som i propositionen hänvisa till ett EU-dokument om att dessa frågor i första hand skall vara en socialpolitisk fråga för varje medlemsstat.
Vi ska i stället vara ett föregångsland och påverka EU i synen på ett samhälle för alla, där varje samhällssektor tar sitt ekonomiska utvecklings- ansvar.
Jag föreslår att ansvars- och finansieringsprincipen som passar utmärkt på telekommunkationsområdet skall införas, i stället för regeringens förslag om särskild statlig upphandling.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvars- och finansieringsprincipen.
Stockholm den 3 april 1997
Sonja Fransson (s)