Den tekniska utvecklingen ger oss allt starkare redskap att påverka vår omvärld på gott och på ont. Miljöhänsyn är en nödvändighet för mänsklig överlevnad. Människan kan och måste leva i samklang med naturen. Med stigande världsbefolkning och växande globala miljöhot mot bl a atmosfären blir kraven på hushållning och rättvis fördelning allt större. Vi måste utveckla livsstilar som varaktigt tar ansvar för kommande generationer. Ekologi och ekonomi skall stå i samklang med varandra.
Transportsystemet måste utformas från ekologiska och samhällsekono- miska principer. Miljöskadliga transporter måste ersättas med ekologiskt riktiga transportsystem.
Den långväga godstrafiken skall i stor utsträckning stimuleras att övergå från landsväg till järnväg och sjöfart genom skatter och miljöavgifter. Persontransporter på järnväg ska stimuleras, framförallt genom konkurrens- kraftiga priser, snabba transporter och god komfort för att minska behovet av andra färdmedel.
För att göra järnvägen till ett attraktivt alternativ för både gods- och persontransporter genomförs sedan några år tillbaka omfattande nyinveste- ringar i järnvägsnätet och i nytt vagnmateriel. Det är mycket positivt.
Samtidigt har dock kostnadsrelationen mellan driften av järnvägstrafiken och övriga trafikslag under de senaste åren utvecklats negativt, vilket bl a medför att den lastbilsburna godstrafiken ökar på järnvägens bekostnad, även på jämförbara relationer. Som exempel kan nämnas att totalvikten för lastbil höjts till 60 ton, i särklass högst i Europa, utan att någon motsvarande förändring skett för godstrafiken på järnväg. Skattereglerna för lastbil och buss i fordons- och drivmedelsbeskattning har de facto lindrats. Det tidigare statliga stödet för utveckling av godstrafik på järnväg har avvecklats helt.
Sammantaget medför dessa och andra åtgärder att kostnadsrelationen mellan järnvägstrafik och övriga trafikslag under de senaste åren utvecklats kraftigt till järnvägstrafikens nackdel. SJ och andra trafikhuvudmän på järnvägen har till viss del kompenserat detta genom en positiv produktivitets- utveckling. I det långa loppet blir det dock starkt begränsande för järnvägens konkurrens- och utvecklingsmöjligheter om denna utveckling fortsätter och i värsta fall förstärks.
Mot denna bakgrund finns anledning för riksdagen att inför kommande strategiska avgöranden på trafikområdet uttala att järnvägstrafikens konkur- rensförutsättningar gentemot övriga trafikslag bör stärkas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka järnvägstrafikens konkurrensförutsättningar.
2.
Stockholm den 7 oktober 1996
Lennart Daléus (c)
Gotab, Stockholm 1996