I västra Sverige är försurningssituationen fortfarande besvärande. Utsläppsnivåerna av försurande ämnen är långt högre än det naturen har möjlighet att neutralisera. För att klara situationen i naturen och då främst i våra vatten måste betydande kalkningsinsatser göras. Skall vi långsiktligt klara balansen i naturen måste utsläppen från framförallt förbränning och trafik minskas. Utsläppen från förbränning har under de senaste tjugo åren minskat; däremot har inte utsläppen från trafiken minskat utan snarare ökat. För att klara att minska utsläppen krävs åtgärder. Det är då angeläget att samtidigt som vi utvecklar bränslesnålare bilar och nya bränslen så måste dessutom biltransporterna minska. Ett bra sätt att göra det är att öka tågtrafiken. En ökad användning av tåget för både person- och godsbefodran är en satsning för miljön.
För att göra restiden mellan västkusten och Stockholmsregionen kortare bör en järnvägsförbindelse, den så kallade Götalandsbanan så snabbt som möjligt utredas och byggas. Det är ett stort antal kommuner som har intresse i denna bana: Göteborg, Mölndal, Härryda, Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö, Tranås, Boxholm, Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping och Stockholm. Banan löper genom flera län. För Sjuhäradsbygden är en sådan här föbindelse viktig och skulle förkorta restider till både Göteborg och Stockholm och alla orter däremellan. Utefter banan bor nära 1 miljon människor - då är inte befolkningen i Göteborg och Stockhom räknade. För näringslivet i alla de kommuner som berörs av Götalandsbanan skulle förutsättningarna radikalt förändras och man skulle komma mycket närmare allting.
Götalandsbanan har behandlats vid flera tillfällen i riksdagen och då bedömts som mycket intressant. Riksdagen har sagt att Götalandsbanan är ett intressant framtidsprojekt. Banverket fick 1994 uppdraget att utreda banan. Utredningen har under 1996 redovisats och av denna framgår att Banverket har samma uppfattning som trafikutskottet kom fram till nämligen att "Götalandsbanan är ett intressant framtidsprojekt". Banverket säger att det kommer att skapas förutsättningar som gör att tågresandet ökar och då blir banan intressant. Det kommer att ske, säger Banverket, om politiska beslut om styrmedel för att minska bilåkandet tas. Sådana beslut har redan tagits för att minska på utsläppen från trafiken. Förutsättningarna för banans ekonomi är positiva, de samverkande kommunerna och länsstyrelserna i Projekt Götalandsbanan har påpekat att med utgångspunkt från Banverkets känslighetsanalyser kan Götalandsbanan redovisa en mycket hög samhällsnytta. SJ har i sina studier kommit till samma slutsats och säger, att med redovisade förutsättningar" finns det goda utsikter att Götalandsbanan skall kunna framstå som en av de infrastruktursatsningar som bör prioriteras högt".
Projektet Götalandsbanan kan genomföras etappvis, med början av den felande länken mellan Borås och Jönköping. Med denna del av banan utbyggd kan trafiken starta och övriga bandelar kan byggas om och förbättras när ekonomin så medger.
En utbyggd Götalandsbana som trafikeras för fullt kommer att ha mycket stor betydelse för utveckling av näringsliv och för de orter som ligger i anslutning till banan. För Sjuhäradsbygden som idag har krångliga förbindelser skulle banan bli mycket betydelsefull. Med en utbyggd Götalandsbana kommer dessutom försurande utsläpp från biltrafiken att minska kraftigt liksom koldioxidutsläppen. Miljöeffekterna kommer att bli påtagliga.
De berörda kommunerna och länen liksom näringslivet har ett kraftigt engagemang för att förverkliga denna nya järnvägslinje. Jag anser att det är viktigt att ta tillvara detta positiva intresse. De byggnationer som blir resultatet av satningen på en Götalandsbana kommer att ge många arbetstillfällen. Den stimulans som näringslivet i berörda kommuner får med kortare restider och goda förutsättningar för frakter inom Sverige och till exporthamnar, ger med säkerhet också många nya jobb.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggandet av en Götalandsbana.
Stockholm den 3 oktober 1996
Lennart Brunander (c)
Gotab, Stockholm 1996