Projekt Europakorridoren - en frivillig sammanslutning av kommuner, landsting, länsstyrelser och handelskamrar i södra Sverige - har sedan drygt tre år arbetat för att ge bättre förutsättningar för den miljövänliga järnvägstrafiken mellan Mälardalen och Öresundsregionen. Vad som saknas är en ny högklassig järnväg från Mjölby på Södra stambanan till Helsingborg. Norrut sammankopplas den nya banan med Södra stambanan upp till Stockholm och söderut knyts banan samman med det transeuropeiska järnvägsnätet. När de olika bandelarna är utbyggda innebär det restider med höghastighetståg mellan Stockholm och Köpenhamn på mindre än tre timmar. Banan är också tänkt att trafikeras med intercitytåg och regionaltåg för att effektivt sammanbinda mellanliggande orter och delregioner. Banan kan även mycket väl trafikeras med expressgods genom den företagstäta region som har utvecklats kring E 4.
Den nya järnvägen - Europabanan - blir ett komplement till Södra stambanan på dess mest belastade banavsnitt. I Mjölby strålar Norrlands och Bergslagens tunga och exportinriktade godstrafik samman med Stockholm/ Mälardalens frekventa trafikrelationer söderut och mot kontinenten. I Hässleholm delas trafiken upp mot Helsingborg, Malmö och Blekinge. Den mellanliggande bansträckan Mjölby-Hässleholm kommer att utgöra ett mycket hårt belastat avsnitt med tunga godståg blandade med allt mer X 2000-trafik. Europabanan är tänkt som det kompletterande "tredje spåret" längs detta avsnitt, placerat i marknadens tyngdpunkt, det vill säga utefter E 4, där allt fler företag etablerar sig utan tillgång till järnvägstrafik!
För att ytterligare belysa obalansen föreslår Kommunikationskommittén att dubblera spåren norr om Mjölby för att förbättra för godstågen. Dessutom vill Banverket öka antalet spår mellan Mjölby och Stockholm för att klara den ökande persontrafiken. Men söder om Mjölby finns fortfarande bara det dubbelspår som beslutades på 1800-talet!!
De dynamiska effekterna måste beaktas i prioriteringen
I dag används samhällsekonomiska kalkyler för att studera nyttan av en infrastrukturinvestering. Kalkylmetoden är dock synnerligen "rigid" och tar inte alls hänsyn till regionala och dynamiska effekter. Höghastighetstågen medför en dramatiskt ökad tillgänglighet inom Sverige och med Danmark och norra Tyskland. Den ökade tillgängligheten ger förutsättningar för en sammanhängande ekonomisk region med helt nya möjligheter för näringsliv, ekonomisk tillväxt och samhällsutveckling. Denna nya region från Uppsala/Stockholm i norr till Helsingborg/Malmö i söder, och som vi benämner Europakorridoren, innehåller hälften av Sveriges befolkning och sysselsättning. Hälften av den svenska bruttonationalprodukten produceras här. Denna typ av effekter kan i dag inte kvantifieras i de kalkyler som helt avgör vilka projekt som skall byggas.
I den nuvarande konjunkturavmattningen har regionen också visat sig vara mer okänslig, mer stabil och har inte drabbats i samma utsträckning som andra delar av landet. Det innebär att allt mer från denna region exporteras. Att regionen i dag i stora stycken saknar järnväg innebär att allt mer av godset går på långtradare. Totalt nästan 2 000 långtradare per dag passerar nu genom Småland, året runt, vilket varken leder till en god miljö eller till att trafiksäkerheten förstärks.
Det internationella perspektivet
Av helt naturliga orsaker sker mycket av godshanteringen i dag i den dynamiska "E 4-korridoren" med lastbil. Med en ny järnväg utefter E 4 skapas möjligheten till konkurrens mellan framtida godsoperatörer på spår och väg.
Det viktigaste motivet till att bygga Europabanan är dock Södra stambanans stora betydelse för transporter till hamnarna i Skåne och den framtida bron till Danmark. I dag måste ett godståg "gå åt sidan" fyra till fem gånger mellan Mjölby och Hässleholm för att X 2000 skall passera. När X 2000-trafiken ökar, blir situationen för godstrafiken än värre. På ett godsseminarium i Stockholm i år sa logistikchefen på ett av Sveriges största ståltillverkande företag: "Inga fler X 2000 på Södra stambanan". Godstrafiken från exportindustrin är redan hårt trängd och det får inte bli sämre.
Med Europabanan kan den växande persontågstrafiken primärt gå på Europabanan och den växande godstrafiken primärt på Södra stambanan. Därmed uppnår man lite av det som EU-kommissionären Neil Kinnock vill ha i Europa - "freeways" - fraktkorridorer för den allt viktigare godstrafiken på järnväg - och som beskrivs i EU:s vitbok och Europas järnvägar.
Med hjälp av den nya infrastrukturen (Europabanan) skapas en konkurrenskraftig region också sett ur internationellt perspektiv. Det är därför viktigt att Sverige upprätthåller en hög handlingsberedskap för framtidsinriktade investeringar i ny transportteknik.
Sverige har dessutom ett miljöansvar genom vårt undertecknande av Riodokumenten 1992. För att klara de globala miljömålen måste allt fler transporter flyttas från väg till järnväg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Europabanans betydelse.
Stockholm den 5 oktober 1996
Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)