Sedan mer än tio år har kommuner och länsstyrelser längs den planerade Götalandsbanan varit engagerade i en strävan att utveckla en sammanhängande stadsregion med väl utvecklade och miljövänliga kommunikationer. De elva kommunerna, Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö, Tranås, Boxholm, Mjölby, Linköping, Norrköping och Nyköping, kommunalförbundet Göteborgsregionen och de fem länsstyrelserna Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län, Jönköpings län, Östergötlands län och Sörmlands län har engagerat sig i detta utvecklingsprojekt för en resursuthållig och konkurrensstark stadsregion med en stor marknad för framtidens tågtrafik.
Riksdagens trafikutskott har tidigare behandlat motioner om Götalands- banan och bland annat uttalat att "det är angeläget att infrastrukturplanering- en bedrivs med god framförhållning. Götlandsbanan utgör enligt det under- lag som presenterats ett intressant framtidsprojekt".
Regeringen gav 1994 Banverket i uppdrag att utreda Götalandsbanan. Utredningen har redovisats under 1996. Banverket delar trafikutskottets bedömning att Götalandsbanan är ett intressant framtidsprojekt "särskilt om tågresandet skulle kunna förutspås en kraftigare utveckling än vad Ban- verkets prognosresultat baserade på SIKA:s och trafikverkens gemensamma prognosmodeller ger uttryck för. Detta skulle kunna bli verklighet om politiska beslut om kraftiga styrmedel för att begränsa bil- och flygtrafiken blir nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen och miljömedvetandet ökar hos befolkningen." Enligt vår mening har denna beslutsprocess redan påbörjats. Banverket är berett att genomföra kompletterande utredningar "om regering och riksdag fortfarande delar Banverkets bedömning att Göta- landsbanan är ett intressant framtidsprojekt".
Banverket har i sin utredning varit beroende av att utnyttja de prognos- och kalkylmodeller som Kommunikationskommittén tagit fram. Kommittén konstaterar i sitt betänkande, att det är svårt att beräkna effekterna av stora projekt som medför systemförändringar. Nuvarande prognosmetoder och samhällsekonomiska modeller medger inte välgrundade jämförelser med mindre projekt. Vissa nationella länkar föreslås därför få en särskild behandling inför regeringens och riksdagens beslut kring inriktnings- planeringen.
De samverkande kommunerna och länsstyrelserna i Projekt Götalands- banan har påpekat att med utgångspunkt från Banverkets känslighetsanalyser kan Götalandsbanan redovisa en mycket hög samhällsnytta. SJ har genom kompletterande studier kommit till samma uppfattning och säger, att med reviderade förutsättningar "som mera överensstämmer med SJ:s underbyggda uppfattning finns det goda utsikter att Götalandsbanan skulle kunna framstå som en av de infrastruktursatsningar som bör prioriteras högst".
SJ konstaterar vidare att "Götalandsbanan innebär en etapp av en genom- gripande och nödvändig strukturförändring av den mest trafikerade delen av det svenska järnvägssystemet. Götalandsbanan i sig innebär dessutom att kunderna på resemarknaden kan erbjudas ett nytt och attraktivare utbud. Bland annat skapas möjligheter att etablera nya regionaltågsystem. SJ anser att fortsatt fördjupade utredningar bör ta sikte på en möjlig byggstart under nästa stomnätsplanperiod 1998-2007".
Projekt Götalandsbanan har redovisat förslag till ett genomförande etappvis och pekat på betydelsen av den 80 km långa "felande länken" Borås-Jönköping. Om denna byggs kan trafiken därefter omedelbart komma igång på hela sträckan. Ett förslag på byggande av denna "felande länk" med en lägre investeringskostnad har överlämnats till Banverket från ett välrenommerat nationellt och internationellt verksamt svenskt byggföretag.
Banan får, som ett flertal utredningar väl dokumenterat, gynnsamma effekter på miljön, den regionala utvecklingen och sysselsättningen. De samverkande kommunerna och länsstyrelserna säger sig vara beredda att medverka till ett fortsatt utredningsarbete som syftar till ett realiserande av Götalandsbanan, om så anses lämpligt etappvis.
Det är ytterst angeläget att nu ta vara på den positiva uppslutning till projektet som redovisats. Arbetet bör nu föras vidare i genomförande- inriktade utredningar. Siktet bör vara inställt på en första etapp och ett successivt fullföljande.
Alternativa finansieringsformer, t.ex. delfinansiering från EU och lån för infrastrukturinvesteringar från EU, bör närmare studeras och övervägas.
Det finns, som redovisats ovan, ett brett engagemang kring Götalands- banan. Därför bör, enligt vår mening, en särskild utredningsperson ges uppdraget att samordna insatserna mellan Banverket, SJ och de berörda regionala och kommunala intressenterna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Götalandsbanan.
Stockholm den 4 oktober 1996
Arne Kjörnsberg (s)
Margareta Sandgren (s) Sten Östlund (s) Berit Löfstedt (s) Berndt Ekholm (s)