Genom att binda samman Stockholm-Göteborg- Malmö/Köpenhamn i en triangel med hjälp av ett miljöanpassat och framtidsinriktat transportsystem knyts hela Norden till det nätverk som redan existerar, eller är planerat, söder om oss. Sverige ligger i fysisk bemärkelse i Europas utkant. Det innebär att infrastrukturen måste vara minst lika bra eller bättre än i övriga Europa om Sverige ska kunna behålla och förstärka sin konkurrenskraft. En järnväg för höghastighetståg skulle avsevärt öppna Sverige och göra oss tillgängliga både avseende personkontakter och godstransporter. Vi integreras i fysisk bemärkelse. För den region som är hjärtat när det gäller svensk tillverkningsindustri, där mer än hälften av det som produceras går på export, innebär Europabanan ett optimalt utnyttjande av befintliga resurser i fråga om kunskap och kvalitet. Universitet och högskolor, liksom marknader, binds samman i korta tidsavstånd, företagsamhet och entreprenörsanda understöds, arbetsmarknaden vidgas och kulturutbyte främjas. Europabanan är en nödvändig del av den "nordiska triangeln" samt en framtidsinriktad del av det internationella systemet "Transeuropean Railway Network". I länderna söder om oss pågår stora satsningar på utbyggnad av järnvägen. Från EU:s sida förespråkas att Sverige tillsammans med övriga Norden binds samman med det europeiska höghastighetsnätet. För Sveriges del utgörs den efterfrågade bindningen av Europabanan.
För att underlätta genomförandet av en ny järnväg för höghastighetståg på sträckan Stockholm-Köpenhamn finns ett samarbete sedan 1993 mellan kommunerna Jönköping, Värnamo, Ljungby och Helsingborg. Arbetet bedrivs i nära samförstånd med mellanliggande kommuner och representant- er för projekt Götalandsbanan. Bakgrunden till detta samarbete är bl.a. vet- skapen om att Södra stambanan på sikt kommer att ha nått sitt kapacitetstak. Det kommer att uppstå en konflikt mellan den snabbare persontrafiken och den långsammare godstrafiken. För båda transportslagen kommer detta att innebära inskränkningar som är till hinder såväl för den nationella utveckl- ingen som för miljön och resurshushållningen. Digniteten på Europakor- ridoren gör att den nu bör bli föremål för ett utredningsuppdrag där helheten och systemeffekterna skall kunna framgå i slutprodukten. Banverket bör ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av Europabanan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av Europabanan.
Stockholm den 2 oktober 1996
Carina Hägg (s) Margareta Sandgren (s)