Inledning
Denna proposition anger huvuddragen i framtida infrastrukturinvesteringar inom framför allt väg- och järnvägssektorn. Det är en viktig proposition, dels därför det rör sig om stora belopp, ca 20 miljarder årligen, dels för att dessa investeringar har en mycket lång livstid och en grundläggande påverkan på det framtida samhällsbyggandet.
Kommunikationer handlar om att välja spår. Den inriktning vi i dag lägger fast kommer att bli bestående för en lång tid framöver. Vi bör inte investera oss fast i en föråldrad teknik som är menlig för kommande generationer. Det krävs noga övervägda beslut, baserade på ett grundligt analys- och utredningsarbete, vilka även tar hänsyn till den internationella utvecklingens betydelse i form av både restriktioner och möjligheter.
Riksdagen tog 1988 ett trafikpolitiskt beslut som innebar att de olika trafikslagen skulle bära sina egna kostnader. Dagens tolkning av lönsamhets- kraven leder till minskad järnvägstrafik, uppsägningar med åtföljande arbets- löshet, krav på nya vägar och vägunderhåll. Det snäva företagsekonomiska perspektivet måste ge vika för en samhällsekonomisk helhetssyn för att inte undergräva förutsättningarna för en miljövänlig och regionalt klok trafik- politik.
Vänsterpartiets visioner
En framtidsinriktad kommunikationspolitik måste uppfylla flera mål: successivt miljöanpassa kommunikationerna, stärka näringslivets förutsättningar på effektivast möjliga sätt och därigenom öka sysselsättningen. Framtidens beslut måste också inriktas på nollvisionen, d.v.s. inga dödsfall i trafiken. Dessutom måste energianvändningen per capita minska, regionala obalanser motverkas, tillgängligheten i kollektivtrafiken öka, med särskilda insatser för handikappade, och dessutom måste trafikens negativa påverkan på människors hälsa minska.
För att nå dessa mål krävs en nationell strategi. Den nationella strategi Vänsterpartiet förordar har en positiv effekt på alla ovannämnda mål. För att strategin skall fungera krävs också en nära samordning med våra grannländer.
Grunden i vår strategi är både att minska transportbehovet och att transporter skall ske med förnyelsebara, långsiktigt hållbara energislag. Det innebär att privatbilismen måste minska och att fossila bränslen successivt måste ersättas med olika former av biobränslen. Det innebär också att det kollektiva åkandet måste stå för en större del av resandet och att gods- transporter måste ske effektivare. Utvecklingen av transporter har i flera hänseenden skett i en icke önskvärd riktning. Vad gäller godstransporter har en del av industrins lagerhållning flyttats ut på vägarna, vilket inneburit en överföring av kostnader från näringslivet till väghållarna. Mängden använd energi per gods har ökat genom "just-in-time"-transporter. En affär kan under en dag få besök av tiotals lastbilar, som var och en levererar en liten mängd gods. Detta är systemfel som måste åtgärdas. Miljöprojekt i Göteborg visar bland annat att med samordning av modern logistik och datateknik kan transportbehoven minska radikalt.
På personsidan finns också negativa tendenser med ett minskat kollektiv- resande och ökade körsträckor per person. Majoriteten i Kommunikations- kommittén, KomKom, och regeringens proposition bidrar inte nämnvärt till att bryta dessa tendenser.
Transportpolitiken måste ge signaler hur fysisk infrastruktur skall byggas. Människor och näringsliv måste få besked för att kunna planera sitt boende, val av arbetsplats etc. Det behövs mer studier av hur den moderna IT- tekniken, i kombination med den expansiva tjänstesektorn, kommer att påverka vårt behov av kommunikationer. Vår basindustri kommer att finnas kvar men kommer inte att generera ökad sysselsättning. Frågan är var den expansiva delen av näringslivet skall lokaliseras och vilka infrastrukturella behov den har. Kommunikationskommittén, KomKom, har hittills inget riktigt svar på denna fråga, och har ett för kort tidsperspektiv. Propositionen handlar om infrastruktur, vars fulla effekt kanske inträffar om 30-50 år. Då borde vi åtminstone försöka förutsäga vad vi kan tänkas ha behov av och vilka miljökrav som sätter ramarna.
Vänsterpartiet har utvecklat sin syn på detta i motioner till riksdagen; "Om miljöanpassning av transporter" 1996/97:T225, m.fl. och i reservationerna till KomKom:s betänkanden.
Beslut i rätt ordning
Ett antal utredningar och kommittéer arbetar med frågor som berör den framtida kommunikationspolitiken. Det är KomKom, Skatteväxlingskommittén, Agenda 21- utredningen och Naturvårdsverkets MaTs-arbete för att nämna några exempel.
Viktigast är KomKom, vars uppdrag går ut på att ange hur kommunika- tionssektorn långsiktigt skall miljöanpassas till att bli en del av kretslopps- samhället. KomKom har avgivit två betänkanden, men slutbetänkandet kommer inte förrän under våren 1997. I detta skall man ange huvud- inriktningarna för miljöanpassningen.
Utan ordentlig analys är det omöjligt att på förhand avgöra vilka slags transporter och infrastrukturinvesteringar som är önskvärda. Det är dessutom synnerligen anmärkningsvärt att beslut skall fattas i dessa viktiga frågor innan KomKom lämnat sitt slutbetänkande, särskilt med beaktande av dessa investeringars långa livslängd och djupgående inverkan på samhällsbygget. Vänsterpartiet ifrågasätter därför syftet med att lägga denna proposition nu. Vi kan inte se att det är av vikt att nu dra upp ekonomiska ramar, utan att veta vilket innehåll vi vill ha. Med tanke på att KomKom:s slutbetänkande beräknas avlämnas i mars 1997 kan vi inte heller se att infrastrukturpolitiken skulle komma att försenas nämnvärt. Vi menar istället att regeringen bör invänta slutbetänkandet och återkomma i frågan.
Målprioritering
Vi beklagar att regeringens proposition inte innehåller en tydlig målprioritering. En sådan är A och O för en bra övergripande linje vad gäller infrastrukturen. Utan denna saknas styrinstrument. Det statsfinansiella läget kräver prioriteringar på alla områden. Vi anser att trafik och kommunikation skall omfattas av samma regler som övriga samhällssektorer. Det är därför viktigt att kommunikationers sanhällsnytta bedöms seriöst.
1988 beslutade riksdagen om trafikpolitiska mål, vilka bland annat inne- håller att medborgarna och näringslivet i landets olika delar skall erbjudas en tillfredsställande, säker och miljövänlig trafikmiljö till lägsta möjliga sam- hällsekonomiska kostnader. KomKom har på regeringens direktiv presenterat fem olika inriktningar grundade på uppfyllande av olika delar av de från 1988 uppsatta trafikmålen.
De olika alternativen är: 1. Grundalternativet, 2. Miljöalternativet, 3. Trafiksäkerhetsalternativet, 4. Regional balansalternativet och 5. Närings- livsalternativet.
Regeringen anser att de uppställda delmålen inte alla uppnås i ett och samma alternativ, vidare menar den att det trafikpolitiska sammanhanget skall beaktas i utformningen av inriktningen till infrastrukturåtgärder. Vidare skriver man att infrastrukturåtgärderna bör väljas så att uppställda mål uppnås så effektivt som möjligt för samhället. De samhällsekonomiskt sett lönsammaste åtgärderna för att uppnå ett visst mål bör därmed vidtas först. Vänsterpartiet förordar miljöalternativet. Det uppfyller de uppställda målen för trafikpolitiken.
KomKom:s huvuduppgift är att lägga förslag till ett miljöanpassat transportsystem. Förslagen skall underlätta en långsiktigt hållbar utveckling. En god livsmiljö är ett av målen för den framtida kommunikationssektorn.
När regeringen presenterade direktiven till KomKom väckte detta hopp. Även de senaste regeringsdeklarationerna och uttalande av statsministern om att starta arbetet för att nå det uthålliga samhället ingav hopp om en utveckling av idéerna om miljöomställning och att Sverige nu skulle ta de första viktiga stegen mot kretsloppstänkande i en sektor vars miljöanpassning hamnat på efterkälken jämfört med en rad andra sektorer. Vägtrafiken är ensam om att under senare år uppvisa högre energiförbrukning per capita och ökade koldioxidutsläpp.
Under utredningens gång har dock en majoritet i KomKom successivt tappat bort visionerna och målen i direktiven. S, fp, kd och c har presenterat förslag som bl.a. ökar vägtrafiken med 30 % och därmed förhindrat möjligheten att nå ett antal miljömål. Förslagen omöjliggör också miljöomställningen av energisektorn. Majoriteten i KomKom är ett hinder i den kommande miljöomställningen istället för att vara en tillgång.
KomKom har i sitt betänkande föreslagit att investeringarna skall fördela sig mellan de olika trafikslagen på så sätt att 60 % läggs på järnväg och 40 % på vägar. Regeringen ändrar i propositionen förhållandet mellan trafikslagen till 50/50 %. Vi kan inte hitta några argument för denna förändrade fördelning och accepterar därför inte detta förslag.
Vänsterpartiet håller inte med regeringen om att denna fördelning är riktig, varken ur politisk eller miljömässig synpunkt. Vad gäller den regionala spridningen av infrastruktur kan vi inte se att den hotas vid en större fördelning av ekonomiska resurser till järnväg. Vi redovisar därför en annan fördelning av medel än regeringen.
Miljömålen måste tas på allvar
Miljömålen måste omsättas till praktisk handling. Vänsterpartiet strävar efter att påskynda miljöomställningen. Exempelvis måste koldioxidutsläppen från trafiksektorn minska, energianvändningen per capita måste sjunka, trafikbullret minska, utsläppen av marknära ozon, kväve, m.m. bringas ner till en nivå som naturen tål och de internationella miljökonventionerna respekteras. Dagens regeringspolitik uppfyller inte dessa krav.
Vänsterpartiet föreslår en rad åtgärder för att föra över transporter från icke-uthålliga transportslag - t.ex. dagens form av vägtrafik - till järnväg som drivs med grön el, sjöfart med katalysatorrenade motorer, energi- och materialsnål IT-teknik och biobränsledrivna bussar. Det har vid ett flertal tillfällen, med hjälp av utredningar, påvisats att de ekonomiska styrmedlen är de mest effektiva för att uppnå denna förändring.
En effekt av Vänsterpartiets kommunikationspolitik är att vägtrafiken successivt minskar i omfattning per capita. Under planperioden skulle vår politik kunna innebära en 10-procentig minskning av vägtrafikvolymen. Därmed finns en möjlighet att nå miljö- och trafiksäkerhetsmålen. En annan effekt av detta är att flertalet av de infrastruktursatsningar i vägsektorn som regeringen föreslår i propositionen blir samhällsekonomiskt olönsamma.
Redan i dag har vi en god eller mycket god kapacitet i vägnätet. På flera håll kan man t.o.m. tala om överkapacitet. Det är endast kortare sträckor som har kapacitetsbrist. Detta problem löses lämpligast med utbyggd kollektiv- trafik och ökad flexibilitet vad gäller arbetstider.
Om vi lyckas med att minska vägtrafiken med 10 % under kommande tioårsperiod kommer vi att få överkapacitet i vägnätet, och propositionens förslag om fler väginvesteringar skulle då innebära samhällsekonomiska förluster, eftersom investeringsmedel hamnat i fel projekt och att vi för lång tid framåt dragit på oss onödiga drifts- och underhållskostnader.
Det finns också stora svårigheter med att beräkna nyttan av olika infrastrukturprojekt. Inte minst att sätta ett pris på projektens miljöpåverkan är svårt. Värdet av förstörd mark och påverkan på tidigare mindre störda miljöer brukar sällan tas med i beräkningarna, trots att denna faktor ofta vållar störst debatt. Naturmarker utraderas, boendemiljöer blir buller- belastade, vattendrag påverkas, etc. Sådana beräkningar måste bli en del av framtida beslutsunderlag om vi rätt skall kunna bedöma nyttan av olika projekt.
Skillnaden mellan miljöpolitik och andra politiska ställningstaganden och fattade beslut är att miljökonsekvenserna inte kan rättas till i efterskott. Har vi väl förstört miljö eller djurliv är det inte alls säkert att vi kan reparera skadorna någonsin.
Skatteväxling och trafikpolitik
Skatteväxling innebär att skatten ökar på verksamheter och produkter med negativ miljöeffekt och kvittas mot lägre skatt på miljövänligare aktiviteter, t.ex. mänskligt arbete. Skatteväxlingskommittén utreder detta, men även andra instanser undersöker denna möjlighet t.ex. organ inom OECD och inom den amerikanska statsapparaten.
Skatteväxling har betydelse för infrastruktur genom att den kan omfatta skattehöjningar på fossila bränslen, vilket skulle innebära minskad vägtrafik baserad på sådana bränslen; detta i sin tur leder till lägre lönsamhet för investeringar i vägsektorn och högre lönsamhet för investeringar i andra kommunikationsslag. Av denna anledning bör stor försiktighet iakttas vid bedömningen av den samhällsekonomiska lönsamheten av projekten i propositionen. Skatteväxlingsutredningen bör presentera sina slutsatser innan riksdagen beslutar om projekt som förefaller tveksamma. Skatteväxlingen medför också fördelningseffekter och regionalpolitiska konsekvenser. Regeringen måste i sin helhetsbedömning ta dessa hänsyn.
Ekonomiska styrmedel
Regeringen tar i denna proposition inte upp frågan om styrmedel, vilket Vänsterpartiet beklagar.
Den viktigaste faktorn för användning av bilen som färdmedel handlar om priset. Den faktorn är för de större städernas bilvolym den enda som verkligen påverkar resemönstret. Regeringen nämner inte detta med ett ord i sitt förslag. Inte heller nämner man att det krävs alternativ till bilen om man vill minska den typen av kommunikationer generellt. Alternativen kan bestå i järnväg, cykel, buss eller annat färdmedel. Utan alternativ kommer bilen även i fortsättningen att vara det enda färdsättet för många människor, framförallt för dem som bor i mindre städer eller i glesbygd.
Vänsterpartiet har i KomKom förespråkat en kraftig höjning av bensinpriset för att nå våra mål. Det har också visat sig att Vänsterpartiets förslag, som i utredningens betänkande blivit klassat som miljöförslaget, är det enda förslag som når upp till miljömålen. Där används tydliga styrmedel för att nå de av oss uppsatta miljömålen.
De regionala och fördelningsmässiga följderna av denna utveckling måste ägnas särskild uppmärksamhet. Höjda bensinpriser bör få en större genomslagskraft i storstadsområdena eftersom man där långt ifrån betalar biltrafikens externa kostnader.
Sysselsättning och näringslivets konkurrenskraft
Tidigare fanns klara positiva samband mellan investeringar i infrastruktur och ekonomisk tillväxt. Detta samband är inte lika tydligt idag. Flera faktorer bidrar till detta. Infrastrukturen är redan välutbyggd, näringslivet har andra slags behov. Allt fler företag upplever att det inte är brist på vägar och järnvägar som hindrar dem från att expandera. Det är istället brist på kompetent personal och riskkapital, svårforcerad byråkrati, ryckig politik, höga arbetskraftskostnader, m.m. som hindrar. Flera företag uttrycker i remissvaren till KomKom:s förslag att det inte råder någon kapacitetsbrist i dagens infrastruktur. Snarare finns det brister i hur den befintliga kapaciteten utnyttjas. Allt större del av Sveriges transportproblem är relaterade till andra länder - den välkända "trafikinfarkten" i Tyskland har spritt sig även till järnvägs- och flygsektorn.
De förslag som KomKom lägger för att bygga bort flaskhalsar för trafiken på järnväg synes vara välmotiverade. Det är tveksamt om så många fler investeringar i vägar och järnvägar i Sverige är mer samhällsekonomiskt lönsamma.
Naturligtvis skapas det arbeten under själva anläggningstiden men väg- och järnvägsinvesteringar är mycket dyrbara metoder att skapa sysselsättning. Vi hävdar att en satsning på arbetstillfällen för att avveckla kärnkraften, spara energi och utveckla förnyelsebara energikällor är långt mer effektiv för att skapa samhällsekonomiskt lönsamma arbeten inom ramen för en hållbar utveckling.
Hela landet skall leva...
...men då måste vi också undersöka vilka typer av investeringar olika delar av landet behöver. Samma region behöver kanske inte både motorvägar, ny järnväg, ombyggd flygplats och utbyggd kustsjöfart, olika delar av landet har olika behov.
KomKom:s material och propositionen bidrar inte till att klargöra sambanden mellan framtida infrastruktur och regional balans. Den viktiga frågan om det innebär en stimulans för uppbyggnad av framtidsinriktade moderna företag i glesbygd berörs inte. KomKom konstaterar också att det är svårt att mäta om målet för regional balans uppfylls av olika åtgärder.
Problemen med att den billiga godstransporten på väg konkurrerar ut den lokala produktionen berörs inte i propositionen. Det är först när vi har rätt pris på transporter som regional balans i konsumtion och produktion kan uppnås.
Trafikmönster
För Vänsterpartiet är det en viktig grundbult i trafikpolitiken att transporter och resor som inte kan betecknas som miljömässigt hållbara över lag måste minska. Störst krav på förändrade attityder och resemönster ställs på invånarna i våra storstäder och på näringslivet. För dessa grupper finns i dag ofta fullgoda alternativ. För att uppnå detta mål krävs såväl information som ekonomiska styrmedel och förändrad lagstiftning, där miljötänkandet premieras.
Vänsterpartiet presenterade i KomKom ett miljöalternativ i inriktningen av infrastrukturen som innehåller dessa delar. Där har vi lagt stor vikt vid att förändra kostnaderna för trafiken genom en höjning av bensinpriset. Statistiken visar att det är den faktor som ensamt har störst betydelse för förändrade resemönster. Ett argument mot höjt bensinpris är ofta att det drabbar glesbygdsbefolkning mycket hårdare. Delvis stämmer det, eftersom det oftast inte är samhällsekonomiskt lönsamt att bygga ut kollektivtrafiken i områden med låg befolkningstäthet. Där finns inte några alternativ för befolkningen än den egna bilen. Vi skall också vara medvetna om att antalet körda kilometer bil per dag varierar väsentligt mer med inkomsten än med befolkningstätheten i respektive län. 50 % av alla bilresor i Sverige är under 5 km och 25 % av alla bilresor är under tre kilometer. I många fall kan dessa resor ersättas av cykel.
Frågan om tjänstebilar är ytterst en klass- och könsrelaterad fråga. Exemplet visar tydligt att tjänstebilar används mest av män med hög inkomst. Detta har visats utifrån studier och beräkningar. Vänsterpartiet efterlyser regeringens analyser av de föreslagna åtgärderna och den ekonomiska fördelningen ur ett klass- och könsrelaterat perspektiv.
Trafiksäkerhet
Vänsterpartiet delar den eftersträvansvärda nollvisionen, d.v.s. att ingen skall dö i trafiken. Problemet är återigen att de förslag som hittills kommit från KomKom inte uppfyller visionen - de leder inte ens åt rätt håll, eftersom majoriteten accepterar en mycket kraftig ökning av vägtrafiken. När partiernas förslag i KomKom har analyserats kan vi konstatera att det är bara Vänsterpartiets förslag som uppfyller miljömålen och är ett stort steg mot nollvisionen, vilken påverkas mest av minskad vägtrafik och lägre hastigheter. Propositionens förslag innebär endast marginella förändringar av denna bedömning.
Nya transportslag och ny teknik
Sverige upplever nu den kraftigaste utbyggnaden av järnvägen under 1900-talet. Snabbtågen och möjligheten till höghastighetståg (snabbare än 250 km/h) ger oss nya möjligheter till ett miljöanpassat resande, som vi ännu inte kan överblicka, och man kan tala om ett helt nytt transportslag. Hur detta påverkar resandemönster, boendeförhållanden, lokalisering av arbetsplatser m.m. tar många år att se effekterna av. Detta gör det extra svårt att bedöma behovet av ny infrastruktur de kommande åren.
Utvecklingen av IT-tekniken är svår att bedöma, eftersom den går så fort. Teorierna om informationsteknikens sammantagna effekt på samhället är många. Vi kan i dag inte bedöma omfattningen av framtida distansarbete, arbetsliv, transportbehov, o.s.v. KomKom ger oss få ledtrådar i detta ämne, trots att det på sikt är möjligt att vi måste välja mellan traditionella infrastrukturinvesteringar och IT-satsningar.
Vänsterpartiets förslag
Framtidens avancerade, miljöanpassade kommunikationer
Vänsterpartiet saknar en tydlig och mer ingående motivering till varför regeringen har hamnat på nivån 190 miljarder kronor.
Vänsterpartiet anser, med stöd av den ovan angivna strategin, att en ram på 172 miljarder tills vidare kan fastslås för dessa slag av infrastruktur- investeringar. Det är viktigt med en regelbunden översyn och vi vill föreslå att ramen skall granskas och revideras med början redan år 2000. Detta mot bakgrund av de förändringar som sker både i teknikutveckling, samhälls- utveckling och miljökunskap.
Den svaga, positiva koppling som finns mellan infrastruktursatsningar inom vägsektorn och näringslivets konkurrensförmåga gör att vi ifrågasätter de flesta nyinvesteringar inom vägsektorn. Det kan snarare vara så att fel- aktiga investeringar inom vägsektorn tränger ut andra, mer samhälls- ekonomiskt lönsamma projekt. Drift och underhåll skall bibehållas på en rimlig nivå och flaskhalsar skall byggas bort men sedan är det svenska vägnätet i stort sett färdigbyggt. Vi föreslår följande fördelning:
Investeringsplan
Betänkandet Regering ens förslag Vänsterparti ets förslag
Totalt väginvesteringar 23 29 5
Bärighet och beläggning grusväg 9 9 9
Trafiksäkerhet och miljö 17 17 12
Drift och underhåll 56 56 43
Totalt vägåtgärder 105 111 69
Totalt järnvägsinvesteringar 35 36 42
Drift och vidmakthållande 37 27 35
Totalt järnvägsåtgärder 72 66 77
LTA 10 13 24
Kommunalt stimulansbidrag 0 1 0
Biljettstöd 0 0 2
Totalt 187 188 172
Kommentar till tabellen
Vänsterpartiet utgår ifrån de ekonomiska beräkningarna som presenterats i propositionen när vi utformar vårt alternativa förslag. Som vi redovisat har vi dock en hel del kritik mot regeringens och KomKom:s utgångspunkter som nämns ovan.
Vänsterpartiet har i sitt senaste budgetalternativ ett mindre anslag än regeringen framför allt vad gäller nyinvesteringar. Detta innebär att vi under tioårsperioden hamnar på en totalsumma för 1998-2007 på 172 miljarder kronor.
I övrigt skiljer sig Vänsterpartiets förslag mycket från regeringens vad gäller fördelningen inom ramen vilket redovisas nedan.
Väginvesteringar
Det svenska vägnätet är i stort sett färdigbyggt. Ytterligare vägar har ringa effekt på samhällsekonomin och näringslivets samlade produktivitetsutveckling. Medel måste istället styras över till den nya tidens infrastruktur. Vi minskar anslaget till en ram på 5 miljarder kronor.
Trafiksäkerhet och miljö
De prognoser som såväl KomKom som regeringen baserar sina förslag på utgår ifrån en trafikökning på 30 % vilket vi under inga omständigheter kan acceptera. Att regeringen lägger 17 miljarder kronor på denna åtgärd baseras på nuvarande sätt att räkna på samhällsekonomisk lönsamhet som gynnar vägtrafiken. Dessutom har man utgått ifrån trafiksäkerhets- och miljöproblem som till stor del ökar i takt med trafiken. Vänsterpartiets förslag leder till minskad bilism och följaktligen också mindre konsekvenser för trafiksäkerhet och miljö.
När det gäller trafiksäkerhet så handlar de två viktigaste faktorerna inte om infrastruktur utan om sänkta hastigheter och minskat trafikflöde. Det är inte självklart att ombyggnad leder till ökad trafiksäkerhet. Istället har följden av ombyggnad blivit ökade hastigheter och därmed ett ökat antal olyckor.
Vänsterpartiet kräver att åtgärder skall föregås av miljökonsekvens- beskrivningar (MKB) för att hindra missriktade åtgärder. Det är av yttersta vikt att detta anslag används till direkta trafiksäkerhets- och miljöåtgärder som riktar in sig på problemen och inte symptomen.
Vänsterpartiets förslag till ram för perioden är 12 miljarder kronor.
Drift och underhåll, vägar
Vänsterpartiets förslag innebär minskad vägtrafik - särskilt av tunga transporter. Det innebär att behovet av vägunderhåll minskar. Därför ligger vår totalram på 43 miljarder kronor.
Järnvägsinvesteringar
Vårt förslag innebär att kvarvarande kapacitetsbrister för godstransporter i det svenska väg- och järnvägsnätet minskar. Vi utökar ramen till 42 miljarder kronor.
Drift och vidmakthållande, järnväg
Vänsterpartiet föreslår att ramen för denna anslagspost bestäms till 35 miljarder kronor.
LTA
De regionala infrastruktursatsningarna bör öka i jämförelse med dagens nivåer och i jämförelse med regeringens förslag. Vi föreslår en ram på 24 miljarder kronor, varav 4 miljarder kronor skall öronmärkas för länsjärnvägar.
Kommunalt stimulansbidrag
Vi ser ingen anledning att skapa denna nya anslagspost och tar därför bort den i vårt förslag. Syftet med anslaget täcks av vårt utökade LTA-anslag.
Biljettstöd
Vårt förslag till biljettstöd innebär att fler kommer att ha råd att åka tåg. Vänsterpartiet föreslår att en ny anslagspost införs som benämns biljettstöd och som för denna tidsperiod omfattar 2 miljarder kronor.
Särskilda kommentarer
Billigare tågresor
Vänsterpartiet avsätter tills vidare 2 miljarder under perioden till prisstöd för personbiljetter på SJ. Det är ingen mening med att bygga nya järnvägsbanor för flera miljarder om resenärer ändå inte har råd att åka tåg. Detta är ett sätt att reducera vägtrafikens fördelar, som inte behöver betala sina externa kostnader för olycks- och miljöskador. Av samma anledning slopar vi banavgifter för godstrafiken på järnväg.
Regionala, kollektiva transporter och länsjärnvägarna
Många länsjärnvägar behöver moderniseras och renoveras. Skall Sverige få ett heltäckande, väl integrerat järnvägssystem måste bristerna, särskilt de regionala, åtgärdas. Anslagen till lokala trafikanläggningar är små i förhållande till behoven. Detta har Vänsterpartiet påtalat under en lång rad år. Regeringen föreslår en ökning med 3 miljarder. Enbart i Stockholmsområdet finns det ett behov på över 20 miljarder. Vi avsätter 24 miljarder för anslaget som helhet.
Bidrag till ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken
Bidragsberättigade åtgärder bör, liksom vid 1988 års beslut om statsbidragsgivning, enbart vara sådana som ingår i trafikhuvudmännens ansvarsområden och som har syftet att öka tillgängligheten för funktionshindrade inom den lokala och regionala kollektivtrafiken.
Ökande påfrestningar i den kommunala ekonomin har under senare tid lett till besparingar och förändringar av färdtjänstens tillgänglighet. Bl.a. har avgifterna kraftigt höjts i många kommuner. Färdtjänsten har alltmer kommit att betraktas som enbart ersättning för kollektivtrafiken. Detta synsätt skapar oro och stora svårigheter för många enskilda och grupper av funktions- hindrade.
Det är ett jämlikhetskrav att alla människor på ett tryggt sätt skall kunna förflytta sig till de platser de önskar och behöver. För många människor med funktionshinder är färdtjänsten det enda alternativet. Vi menar att de anpassningsåtgärder av kollektivtrafiken som genomförs inte får leda till inskränkningar av färdtjänstmöjligheten för dem som saknar tillgång till kollektivtrafik.
Prioritering av vägpengar
De medel som finns avsatta för nyinvesteringar inom vägsektorn skall användas för att eliminera flaskhalsar och olycksbelastade sträckor. Ett sätt att värna om miljön är att införa regler om hur mycket av vår yta som får avsättas för infrastrukturanläggningar. Naturskyddsföreningen har i sitt remissyttrande till KomKom föreslagit att två principer skall vara gällande:
1. I städer och tätorter skall ytan av infrastrukturanläggningar inte få öka. Byggande av en ny väg skall således leda till att en gammal väg tas bort.
2. På landsbygden bör som minimikrav en kompensationsprincip användas. Om exempelvis miljöklassade områden tas i anspråk måste nya områden med samma kvalitéer tillskapas någon annanstans. Vi delar Naturskydds- föreningens ställningstagande och anser att regeringen bör beakta detta förslag.
Storstadsöverenskommelserna
Storstadsöverenskommelserna bör överges. Ingen stad i världen av Stockholms storlek kommer ens i närheten av en liknande motorvägssatsning som Dennisöverenskommelsen innebär. Nya motorvägar i tätortsmiljö bland befintlig bebyggelse är helt fel metod om man skall kretsloppsanpassa trafiksektorn.
I stället bör alla partier uppta nya förhandlingar med syfte att uppnå regionala överenskommelser för uppbyggnad av miljöanpassade storstads- kommunikationer. Utvecklingen av teknik- och miljöhänsyn har gjort att de rester som fortfarande finns kvar av de tidigare överenskommelserna är föråldrade. Just nu tillämpar regeringen en långsam, men föga ordnad reträtt. Propositionen innebär i stort sett att man avvaktar och istället inväntar regionala initiativ.
Vänsterpartiet anser att de föreslagna och planerade kollektivtrafik- investeringarna snarast skall fullföljas och att riksdagen tar initiativ till nya överenskommelser i storstadsregionerna med ovannämnda målsättningar.
Botniabanan som en del av ett förbättrat järnvägssystem i norra Sverige
Även om i dag ingen dramatisk brist på infrastruktur för varu- och persontransporter föreligger i Sverige så instämmer vi i regeringens bedömning att avsaknaden av järnväg mellan Norrlands kuststäder begränsar möjligheterna till en effektiv trafikförsörjning. Stambanan är felplacerad efter nutidens förutsättningar. Banan har nått kapacitetstaket. mötesplatserna är för få, lutningarna för stora och kurvorna för tvära. Genom möjligheter att flytta över den omfattande godstrafiken på väg till järnväg skulle betydande miljöförbättringar och bättre energihushållning kunna nås. Regeringens förslag när det gäller Botniabanan är ett litet framsteg i denna fråga. Botniabanan måste ses som en del av ett förbättrat järnvägssystem där även stambanan och tvärbanor kan användas för godstransporter som vid behov kan omledas till Botniabanan. Därför bör också sträckan Långsele-Nyland upprustas. Järnvägen mellan Östersund och Umeå måste också få bättre standard för att bra interregionaltrafik skall kunna knytas till Botniabanan. Planeringssamarbetet med Norge måste också gälla förbindelsen Sundsvall-Östersund-Trondheim.
Det bör också övervägas att byggandet av Botniabanan kan påbörjas på fler ställen än ett. En färdigställd sträcka Örnsköldsvik-Husum kan ganska snabbt ge goda intäkter genom att Europas största pappersbruk knyts till järnvägsnätet. Försöken med spårviddsväxling i Haparanda denna vinter är ett viktigt steg på vägen att bygga den euroarktiska förbindelsen mellan norra Norrland och det sibiriska järnvägsnätet via Finland. Botniabanan är av stor vikt för dessa förbindelser norrut. EU-parlamentet har erkänt vikten av att norra Sverige får en transportkorridor mot nordvästra Ryssland. Utredningsarbetet om att återuppbygga den s.k. Sallabanan måste påskyndas och Haparandabanan upprustas så att den ökande godstrafiken från norra Ryssland och Finland kan tas om hand. För ytterligare argumentation för euroarktiska järnvägsförbindelser vill vi hänvisa till motion 1996/97:T530 (v).
Forskning och utveckling av nya miljöanpassade kommunikationsslag
Propositionen saknar helt visioner om utveckling av ny teknik trots att det är avgörande att nya former av teknik utprovas även för transport. Hybridfordon, fordon drivna av förnybara energikällor, högfartståg, bilpooler, IT-styrda taxisystem är intressanta att titta närmare på.
I Uppsala driver kommunala och privata intressenter ett försök i fullskala med automatisk, förarlös spår/buss. Projektet har ett stort nationellt intresse. Vänsterpartiet har under många år krävt stöd till liknande projekt. Det är exempel på modern högeffektiv miljöanpassad teknik. Detta initiativ bör stödjas fullt ut - medel får tas ur FoU-anslaget.
Ny järnväg Kalmar-Karlskrona
En ny järnväg mellan Kalmar och Karlskrona blir en rejäl injektion för sydöstra Sverige. Även denna del av landet behöver tillgång till effektiv kollektivtrafik. Restiden skulle förkortas med en halvtimme. Banan knyts ihop i Karlskrona med den succéfyllda Kustpilen till Malmö. Banan skall ingå i Banverkets planeringsram för perioden.
Uppmuntra cyklandet
Cykelbanor och andra åtgärder för att främja cyklandet är viktigt i framför allt tätorter, inte minst därför att cykel kan kombineras med resor på de kollektiva färdmedlen. Cykel är också ett rullande transportmedel - kanske det enda - som till fullo kan ingå i det kretsloppsanpassade samhället. Målet måste vara att en allt större del av resorna på korta distanser skall kunna utföras med cykel. I danska och holländska städer utgörs mer än 50 % av de korta resorna av miljövänliga trampturer. Vänsterpartiet har i statsbudgeten avsatt medel för investeringar som gynnar cyklandet, och i samband med denna proposition bör riksdagen uttala att tillgängligheten för cyklister skall beaktas vid om- och tillbyggnad av kollektivtrafikanläggningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition och begär att regeringen återkommer med nytt förslag till infrastrukturinriktning för framtida transporter, enligt vad i motionen anförts, efter det att Kommunikations- och Skatteväxlingskommittéernas slutbetänkanden överlämnats till regeringen,
2. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - beslutar att den finansiella planeringsramen för perioden 1998-2007 skall utformas i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kretsloppsanpassningen av kommunikationssektorn bör påskyndas,
4. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att priset på personresor på stomjärnvägsnätet måste sänkas,
5. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av banavgifter för godstrafik,
6. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad tillgänglighet för funktionshindrade,
7. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rusta upp och förbättra de regionala kollektiva transporterna och länsjärnvägarna,
8. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att investeringsmedel för nybyggnation inom vägsektorn skall användas till att eliminera flaskhalsar och olycksbelastade vägsträckor,
9. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förstörda naturvärden skall kompenseras när ny infrastruktur byggs,
10. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att planerade investeringar inom kollektivtrafiken i storstadsregionerna snarast bör påbörjas,
11. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nya förhandlingar mellan alla partier bör påbörjas om miljöanpassning av kommunikationssektorn i storstadsregionerna,
12. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Botniabanan som en del av ett förbättrat järnvägssystem i norra Sverige,
13. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fullt ut stödja försöket med automatisk spår-/bussbana i Uppsala,
14. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bygga en ny järnväg Kalmar- Karlskrona,
15. att riksdagen - om yrkande 1 avslås - som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att främja cykelåkandet.
Stockholm den 20 december 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Hanna Zetterberg (v) Karl-Erik Persson (v)