Snabbtågstrafiken i Sverige utvecklas snabbt. X 2000 trafikerar nu Stockholm och flera regioner. Göteborg och Malmö har direktförbindelse med huvudstaden liksom Jönköping, Karlstad, Mora, Växjö och Härnösand för att ta några exempel.
Den största reserelation som idag saknar direkttåg är Borås-Stockholm närmast följd av Halmstad-Stockholm. Nästa steg i utbyggnaden av X 2000- nätet måste därför bli en direktlinje Halmstad-Varberg-Kinna-Borås-Stock- holm. Resandet från detta upptagningsområde är redan idag så stort att det väl motiverar ett direkttåg.
Utredningar som gjorts av bl.a. Banverket och Kungl. Tekniska högskolan visar på stora ökningar av antalet resande och en god lönsamhet för en sådan satsning. Självfallet skulle den också ge avsevärda miljövinster.
De berörda länsstyrelserna, kommunerna och länstrafikbolagen har vid flera tillfällen anfört det angelägna i att få nämnda trafik till stånd.
Utmed linjen Halmstad-Varberg-Kinna-Borås bor drygt 400 000 person- er. Det är ett underlag som är långt större än på flera av de linjer som trafik- eras redan idag.
En upprustning av banan Herrljunga-Borås-Varberg kan ske i etapper. Banverkets undersökning visar att det går att köra snabbtåg med begränsad hastighet på vissa sträckor utan en omfattande upprustning. På längre sikt är en mer omfattande upprustning nödvändig för att kunna utnyttja snabbtågets alla fördelar, men detta kan ske när ekonomin så tillåter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av banan Herrljunga-Borås-Varberg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbtågstrafik på sträckan Halmstad-Varberg-Kinna-Borås- Stockholm.
Stockholm den 3 oktober 1996
Alf Eriksson (s)
Majléne Westerlund Panke (s) Pär-Axel Sahlberg (s) Arne Kjörnsberg (s)