En väl utvecklad infrastruktur är en förutsättning för att kunna tillvarata utvecklings-möjligheterna i hela Sverige. Ett väl utbyggt väg- och järnvägsnät och en utbyggnad av kollektivtrafiken ökar möjligheterna för ett decentraliserat samhälle. En väl utvecklad infrastruktur är en förutsättning för ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning och bibehållen välfärd.
Riksdagen har följdriktigt antagit ett program för utbyggnad av vägar och järnvägar om 100 miljarder under en tioårsperiod.
Sydöstra Sverige är klassat som ett regionalpolitiskt problemområde, till stor del beroende på dåligt utbyggda kommunikationer. Samtidigt befinner sig sydöstra Sverige numera, efter kommuniststaternas fall, i centrum av en expansiv och mycket utvecklingsbar Östersjöregion, en mycket stor marknad i sydöstra Sveriges absoluta närområde.
Utvecklingen i denna region, där redan nu handeln och utlands- investeringarna ökat kraftigt, kommer att ha direkt inverkan på möjligheterna till bl.a. tillväxt och nya arbetstillfällen i sydöstra Sverige. Handel, turism, företagande, kulturutbyte m.m. kommer här att öka i stor omfattning.
Denna snara framtidsbild, som till viss del redan är här, måste mötas med, och förutsätter, en upprustning av kommunikationerna i sydöstra Sverige.
Den nyligen invigda järnvägsförbindelsen, Kustpilen, mellan Kalmar och Linköping, är en klar förbättring av kommunikationerna i Kalmar län.
Den del av den s.k. Kustpilen som trafikerar sträckan Karlskrona-Malmö har på några år flerdubblat resandeantalet och blivit en resandesuccé.
Nästa del i den ostkustbana, som Centerpartiet sedan länge förordat, bör bli en järnvägsförbindelse mellan Kalmar och Karlskrona.
En sådan linje knyter samman Kustpilen från Malmö och Helsingborg med linjen Kalmar-Linköping-Stockholm. Delarna bildar en helhet.
En sådan linje, den nu "felande länken", skulle ur såväl miljösynpunkt som ur kommunikationssynpunkt på ett påtagligt sätt medverka till utvecklingen av sydöstra Sverige. Idag är tillgång till snabba, säkra och moderna kommunikationer mycket ofta en förutsättning vid lokalisering av företag.
En järnvägsförbindelse Kalmar-Karlskrona blir en direkt länk mellan kommande färjeförbindelser från Blekinge och Kalmar län till våra grannländer i Östersjöregionen.
Affärs-, gods- och turisttrafiken med Östersjöländerna kommer att öka.
Sydöstra Sverige, som del av den expansiva Östersjöregionen, blir ett alternativ till den tunga och befolkningstäta Öresundsregionen. Kontinenten nås snabbare via järnvägs- och färjeförbindelser från Blekinge och Kalmar län. De hårt trafikerade områdena kring Öresund och i norra Tyskland avlastas. Färdvägen till kontinenten förkortas.
Järnvägslinjen Kalmar-Karlskrona kommer att bidra till att högskolorna i Kalmar, Karlskrona/Ronneby och Växjö bättre knyts samman, vilket är betydelsefullt med tanke på regionens utveckling. Samarbetet mellan högskolorna och näringslivet underlättas och restiden mellan Kalmar och Karlskrona förkortas avsevärt.
Järnvägslinjen ger ökade möjligheter till direktförbindelse, såväl inom länet som till storstadsområdena Stockholm och Malmö. Sydostregionen blir betydligt mera tillgänglig. Dessutom får Torsås kommun, den enda fastlandskommun i Kalmar län som idag saknar järnvägsförbindelse, tillgång till en sådan. Många som idag arbetspendlar med bil får ett nytt miljövänligt alternativ. Möjligheter till nya pendeltåg inom regionen skapas.
De krav på god miljö, snabba och säkra transporter, tillgänglighet och kompletta kommunikationssystem som morgondagen ställer, inte minst i sydöstra Sverige som del i Östersjöregionen, är starka skäl för att utreda, föreslå och bygga en ny järnvägsförbindelse mellan Kalmar och Karlskrona. Då blir Kustpilen komplett och regionen stärks.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning, om linjesträckning, kostnader m.m., för byggandet av en ny järnvägsförbindelse mellan Kalmar och Karlskrona.
Stockholm den 2 oktober 1996
Sivert Carlsson (c) Agne Hansson (c)