Effektiva transporter och goda kommunikationer är av stor betydelse för vår framtid. Norrlands företag agerar på en global marknad i en allt hårdare konkurrens. Med långa avstånd till marknaderna måste Norrland ha snabba och billiga transporter för godset.
Stambanan genom Norrland är viktig för den exportintensiva, norrländska industrin. Nya utredningar visar att stambanan på sträckan Vännäs-Långsele har helt otillräcklig standard och kapacitet. Transportkostnaderna på järnväg i Norrland är därför upp till 50 % högre än med en banstandard motsvarande södra Sveriges. Dessutom är avstånden längre.
Utredningarna visar dessutom att de kostar 5,5 mdr att ta bort stambanans backar mellan Vännäs och Långsele. En sådan utbyggnad skulle enligt en rapport, "Botniabanan och Stambanan Övre Norrland", från den statliga utredningen om Botniabanan öka godskapaciteten från 4,1 till 5,2 miljoner per år. Med förväntad godsutveckling är detta otillräckligt. Därför behövs ytterligare utbyggnad med långa sträckor med dubbelspår, en ombyggnad som dessutom måste göras med 46 passerande tåg per dygn! Sammantaget visar utredningarna att det kostar 6,5-7,5 mdr att ge stambanan en långsiktigt godtagbar standard och kapacitet. Det är nästan samma kostnad som att bygga en ny, kompletterande bana längs kusten, Botniabanan. Med Botniabanan och viss upprustning av stambanan får man en helt annan lönsamhet eftersom Botniabanan dessutom knyter samman de befolknings- och industritäta samhällena längs Norrlandskusten.
Regeringens utredning om Botniabanan, SOU 1996:95 redovisar vilken betydelse ett kompletterande spår längs kusten kommer att få för utvecklingen i övre Norrland. Med hjälp av ensidigt negativa ändringar i vedertagen beräkningsmodell kommer utredaren emellertid till slutsatsen att det inte är motiverat att nu bygga Botniabanan.
Det är ur demokratisk synpunkt viktigt att det i ett underlag för remiss och politiska beslut för ett projekt inte görs ensidigt negativa förändringar i vedertagen beräkningsmodell utan att redovisa vad normal beräkning skulle ge eller hur andra projekt skulle påverkas med samma ändringar. Banverkets och SJ:s remissvar visar tydligt att förändringarna varit felaktiga och ensidigt negativa. Detta förfaringssätt torde ha misslett andra remissinstanser med mindre sakkunskap än Banverket och SJ.
Besluten om den långsiktiga utvecklingen av infrastrukturen för en hel landsdel får inte bli till ett räknestycke som bygger på kortsiktiga antaganden och dessutom helt saknar försök till bedömning av de långsiktiga effekterna för främst näringslivet, arbetsmarknaderna, kompetensförsörjningen och den miljömässiga hållbarheten.
Besluten om infrastrukturen i landet måste bygga på dels vedertagna, allmänt accepterade och för alla lika beräkningssätt, dels politiska visioner om hur vi vill att samhället skall utvecklas långsiktigt. Vår övertygelse är att norra Sverige och hela Nordkalotten måste ha tillgång till en modern, kostnadseffektiv och miljövänlig järnväg genom Sverige. Det är en förutsättning för ökad förädling i den viktiga exportindustrin och därmed en långsiktigt hållbar utveckling, ekonomiskt och miljömässigt. Det är också en möjlighet för positiv utveckling i råvarurika norra Ryssland och för svensk industri att dra nytta av detta.
Ett beslut om snabb och samlad utbyggnad av Botniabanan är utomordentligt viktig som signal till näringslivet och omvärlden att Sverige satsar på en positiv utveckling i Norrland. Det ger framtidstro och påverkar investeringsviljan i hela Norrland.
Därför anser vi att staten bör ge tydliga besked om inriktningen av järnvägsinfrastrukturen i Norrland och att hela Botniabanan tas med i investeringsplanen för perioden 1998-2007.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hela Botniabanan bör tas med i investeringsplanen för perioden 1998-2007.
Stockholm den 2 oktober 1996
Agneta Lundberg (s)
Susanne Eberstein (s) Kerstin Kristiansson (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Rinaldo Karlsson (s) Lars Lilja (s) Carin Lundberg (s)