Sammanfattning av regeringens proposition
Regeringen ger i denna inriktningsproposition sitt förslag till hur trafikverken ska planera sina infrastrukturplaner för perioden 1998-2007. Man föreslår att 190 miljarder kr ska användas för att förverkliga inriktningen av ett miljöanpassat och trafiksäkert transportsystem som bidrar till tillväxt och sysselsättning i alla delar av landet. Av dessa 190 miljarder kr skall enligt förslaget 98,5 miljarder kr användas för nyinvesteringar och förbättringar av befintlig infrastruktur, främst vägar och järnvägar. 83 miljarder kr förslås användas för drift- och underhållsåtgärder. Resterande 8,5 miljarder kr föreslås användas för infrastrukturanknutna åtgärder som kan minska vägtrafikens miljöpåverkan och öka dess trafiksäkerhet.
Dessutom föreslår regeringen att särskilda bidrag införs för att stimulera miljö- och säkerhetsåtgärder inom kommunal väghållning samt trafikhuvud- männens åtgärder för att anpassa kollektivtrafiken till de funktionshindrades behov. Infrastrukturen på den nationella nivån planeras i nationella planer för vägar och järnvägar. På regional nivå föreslås en ny form för länsbaserad regional investeringsplanering av samtliga trafikslag och med såväl statliga, kommunala som privata aktörer.
Vikten av en väl fungerande infrastruktur
Trafikpolitiken är en av riksdagens viktigare uppgifter. Människans och varors rörlighet är en grund för samhällets välstånd. Kompetensutveckling, vidgade arbetsmarknader, regional integration, expanderande näringsliv och tjänstesektor ställer alla krav på en väl fungerande transportpolitik.
En väl utbyggd infrastruktur är en av de få tillväxtfaktorer som vi kan påverka på det nationella planet. Andra viktiga produktionsfaktorer är i hög grad globalt rörliga. Bra transporter och högklassig infrastruktur är särskilt viktigt för Sverige som industrination. Vårt geografiska läge i utkanten av norra Europa medför långa transportavstånd till de stora marknaderna. Näringslivets behov av goda transportvillkor kan inte överskattas. Betydelsen av snabba, pålitliga och kostnadseffektiva transporter och deras inverkan på konkurrenskraften i företagen respektive sysselsättningen har inte beaktats tillräckligt i propositionen. För att skapa en effektiv och samhällsekonomiskt motiverad infrastruktur krävs ett ökat inslag av marknadsorientering och konkurrens. Först då kan ett effektivt resursutnyttjande komma till stånd och de rätta bedömningarna om investerings- och underhållsbehoven göras.
Riksdagens och regeringens möjligheter att föra en aktiv politik inom t ex det sociala området bestäms ytterst av de ekonomiska förutsättningarna. Vårt lands välstånd grundar sig i stor utsträckning på den exportintensiva industrin. Att investera i infrastruktur är därför i ordets egentliga bemärkelse verkligen en investering. Det är därför fel att sätta satsningar inom detta område mot höga ambitioner inom de mjukare sektorerna i samhället. Det är snarare så att en väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för att vi långsiktigt ska kunna satsa på vård, utbildning etc.
Staten uppträder inom trafikpolitiken i många olika roller. Det beror bl a på att villkoren för transporter och resor har stor betydelse för samhälls- utvecklingen i stort. Det beror också på att staten historiskt har varit en helt dominerande aktör för att bygga upp och äga de nationella transportnätens fysiska anläggningar.
Staten har också varit en stor operatör och nyttjare av dessa nät. Inom kraft- , tele-, post- och järnvägsområdet har staten varit monopolist. Inom flyg-, sjöfarts- och vägtrafikområdet har däremot privata aktörer haft en helt dominerande ställning som nyttjare och operatörer. Skillnaden i statens roll är mer betingad av företagsekonomiska villkor för olika trafikslag än av ideologiska motiv.
Totalramen för infrastrukturinvesteringar: 190 miljarder kr
Under den förra mandatperioden antog riksdagen ett mycket ambitiöst utbyggnadsprogram av infrastrukturen där stora satsningar på nya vägar och framför allt järnvägar prioriterades högt. Det fanns flera skäl till storleken på detta program. Bland annat utgjorde den höga arbetslösheten ett argument för att satsa extra mycket på större projekt under den djupaste delen av lågkonjunkturen. Prisbilden utvecklades under denna tid på ett sådant sätt att man fick ovanligt mycket infrastruktur för satsade resurser. Vad gäller järnvägen handlade det också om att försöka komma ifatt årtionden av uteblivna satsningar och att inleda järnvägens andra revolution.
Det finns fog för påståendet att järnvägen är det trafikslag som är längst ifrån sin potentiella marknadsandel. Under den närmaste perioden är det därför rimligt att en större del än vad som har varit normalt under efterkrigstiden går till re- och nyinvesteringar i järnvägens infrastruktur.
Den totala investeringsvolym som nu är aktuell, 190 miljarder kr, är jämfört med föregående beslut en klar minskning. Det finns dock skäl att justera ner investeringsvolymen. Främst har utvecklingen inom trafik- informatiken gått med en sådan hastighet att vi nu kan börja se möjligheter att utnyttja existerande infrastruktur på ett bättre sätt. Det är därför klokt att justera investeringsinriktningen i samklang med de möjligheter som den nya tekniken öppnar. Även av statsfinansiella skäl är det lämpligt att begränsa volymen till 190 miljarder kr.
Fördelningen av investeringsmedel
Regeringen föreslår att det ska ske en ombalansering av investeringsmedlen i riktning mot mer underhåll av befintlig infrastruktur på bekostnad av nysatsningar. Jämfört med Kommunikationskommitténs betänkande har det också skett en förskjutning av tyngdpunkten från att ha varit relationen 60-40 mellan järnväg och väg till att bli 50-50. Totalt får vägsektorn 111 miljarder kr uppdelat på investeringar (29 mkr), bärighet och beläggning av grusvägar (9 mkr), trafiksäkerhet och miljö (17 mkr) respektive drift och underhåll (56 mkr). Järnvägssektorn får totalt 63 (och inte 66 vilket påstås i prop s 63) miljarder kr uppdelat på posterna investeringar (36 mkr) respektive drift och vidmakthållande (27 mkr). Därutöver tillkommer 13 miljarder kr för LTA, 1 miljard kr som ett kommunalt stimulansbidrag och 2 miljarder kr som ingår som en del av storstadsöverenskommelserna. Denna fördelning bygger bland annat på en del mindre självklara antaganden och till viss del även på uteblivna antaganden. Mycket talar för att politisk kohandel i långa stycken fått ersätta en grundlig sakberedning. Därför är det inte självklart att utan vidare anta förslaget till fördelning av investeringsmedlen.
Fördjupad och fortsatt analys av investerings- projekten nödvändig
De övergripande mål som riksdagens trafikpolitik ytterst ska leda till står Kristdemokraterna bakom. Dessa är att trafiksystemet ska bidra till att: tillgodose samhällets grundläggande transportbehov, bidra till ett effektivt resursutnyttjande, främja trafiksäkerheten, främja miljön och uppnå en regional balans. I detta sammanhang vill vi poängtera vikten av att de trafiksäkerhetsmässiga målen inte försvagas. Ambitionen att satsa mer på underhåll och mindre på nyinvesteringar får inte leda till att de mest olycksdrabbade vägavsnitten, där människor regelbundet dödas och skadas, inte kommer att bli åtgärdade. Därutöver finns det ett antal frågor som måste belysas bättre för att vi med större säkerhet ska kunna ha en tillfredsställande kunskapsnivå när det gäller att ha en uppfattning om de framtida behoven av investeringar inom respektive trafikslag.
Revidering av beräkningsmodellen för samhällsnytta
Den så kallade nettonuvärdeskvoten är ingen allenarådande indikator på om ett projekt är värt att satsa på eller inte. Det kan finnas många andra aspekter som måste beaktas i den politiska processen. Men för att det ska kunna fylla sin viktiga funktion som ett effektivt sorteringsinstrument bör modellen förnyas och utvecklas.
Botniautredningen och beräkningen av samhällsnyttan
Under året har en utredning om Botniabanan (SOU 1996:95) presenterats. I denna utredning har den traditionella samhällsekonomiska kalkylmetoden reviderats. Främst är det värdet av de s k restidsvinsterna som har justerats. Bland annat mot denna bakgrund fann utredaren att det var svårt att motivera ett beslut om genomförande av Botniabanan nu.
Regeringen har i sin proposition valt att avisera en satsning på länsjärnvägen mellan Sundsvall och Nyland för 1,6 miljarder kr, varav 1 miljard redan ligger i stomnätsplanen sedan tidigare. Det är lätt att rada upp argument varför Botniabanan skulle fylla en funktion: ökad godskapacitet i ett tungt industriområde, möjliggörande av regional arbetspendling, ökad trafiksäkerhet etc. Vi har senast i motionen Botniabanan (1996/97:T510) som lades under allmänna motionstiden belyst detta viktiga projekt.
Men frågan kvarstår: Hur ska man betrakta den revidering av kalkylmetoden som utredaren initierade? Vi har ingen anledning att tro att dagens beräkningsmodeller är färdigutvecklade. När det nu har presenterats en ny modell bör den kritiskt och seriöst granskas. Kommentarerna från remissinstanser har varit blandade. Kristdemokraterna anser det synnerligen anmärkningsvärt att regeringen väljer att överhuvudtaget inte beröra frågan med tanke på att den förändrade beräkningsprincipen skulle kunna ge en ändrad prioritieringsordning om den tillämpades på alla objekt och inte enbart på Botniabanan.
Intrånget måste värderas
En annan faktor som hänger samman med den samhällsekonomiska nyttan är beräkningen av intrång och de effekter som är förknippade med detta. I Kommunikationskommittén har denna fråga ventilerats, men frågan har inte blivit färdigprocessad. Regeringen gör inte ett seriöst försök att prissätta intrångseffekterna på ett sådant sätt att de får en konkret status. Därför måste intrångsvärden värderas monetärt och föras in i kostnads/nytta-värderingen. Det anförs av och till att det lätt blir ett subjektivt och konstlat värde att prissätta ett intrång. Men precis samma kritik kan i princip riktas mot tungt vägande faktorer som tidsvinst och olyckor.
Den samhällsekonomiska beräkningsmodellen bör därefter utvecklas i ännu ett steg och behandla hur ekonomisk effektivitet kan erhållas på alternativa sätt. Det är till exempel troligt att vi kan uppnå önskade effekter i form av miljöförbättringar och trafiksäkerhet på andra sätt än att fördela pengar inom en kapitalkrävande infrastruktur, till exempel genom attitydförändrande kampanjer.
När det gäller storstadsområdena bör det dessutom finnas mål för markanvändning och biologisk mångfald med koppling till infrastrukturen. Ett mål kan vara att den exploaterade ytan totalt sett inte ska öka för att den biologiska mångfalden och de återstående grönytorna i storstadsområdena ska kunna säkras. I den händelse som oexploaterad mark bebyggs av infrastruktur ska byggherren i motsvarande utsträckning vara skyldig att återställa ett motsvarande område någon annanstans inom grannskapet.
Kalkylerade kostnader, faktiska utfall och möjliga effektiviseringar
En stor brist när det gäller investeringar i infrastruktur är de mycket stora osäkerheter som råder kring kostnadsbilden av olika projekt. Med all respekt för att verkligheten har en tendens att vara mer komplicerad än vad man skulle vilja när man sitter vid ett skrivbord och formar idéer så är det inte rimligt att så stora differenser råder mellan kalkyl och faktisk kostnad för färdigt projekt.
Riksrevisionsverket har i en rapport, som väckt alldeles för lite uppmärksamhet, analyserat kalkyl och utfall på 14 stora infrastrukturprojekt. Resultatet är mycket nedslående för alla inblandade beslutsfattare. I genomsnitt har vägprojekten blivit 86 % dyrare från planeringsstadiet till byggslut. Motsvarande siffra för baninvesteringar är 17 %. Även om samhällsnyttan för dessa projekt kan ha ökat till följd av de förändringar som gjorts under resans gång, såsom till exempel standardförbättringar och ökad miljöhänsyn, är det naturligtvis inte tillfredsställande att kostnaderna blir så mycket högre än vad man från början tänkt. Riksdagen måste ta initiativ till kraftfullt förbättrade beslutsunderlag och fokusera mer på fortlöpande granskning av kostnadsutvecklingen.
Trots att erfarenheterna är negativa vad gäller den kostnadsmässiga träffsäkerheten är vi övertygade om att det går att få större träffsäkerhet med de erfarenheter som nu vunnits. Vi menar också att det finns utrymme för effektiviseringar av hela byggprocessen.
Speciellt stora potentialer till förbättringar finns på järnvägssidan. Sedan SJ delades upp i två enheter och Banverket tillskapades har trafikföretaget SJ genomgått stora förändringar och kundorienterat sin verksamhet på ett eftersträvansvärt sätt. Banverket har däremot inte hunnit lika långt i sin förändringsprocess.
Det finns en tradition i Sverige av statligt järnvägsbyggande med alltför tidsödande förberedelser och prövningsförfarande vilket har medfört ett antal systemfel i själva processen. Om dessa rättas till så frigörs den stora potential som finns till förbättringar, effektivisering, tidsförkortning och bättre kapitalanvändning.
Ett snabbare genomförande av projekt kräver effektivisering av såväl planering och förberedelser som av själva byggandet. På dessa områden bör riksdagen ta initiativ till program av typen ABB:s T50 med målet att halvera handläggnings- och utförandetiderna. De program som har genomförts inom svensk industri för att korta ledtider från order till leverans är i högsta grad användbara för effektivare infrastrukturplanering och genomförande.
Man kan till exempel uppskatta kostnaderna för de administrativa förberedelserna av infrastrukturprojekten till ca 10 % av anläggnings- kostnaden, dvs i runda tal 3 miljarder kr för den närmaste perioden. En förenkling av procedurerna, halvering av ledtider, förändrade upphandlings- modeller, konkurrens och incitament i alla led, kan sannolikt leda till besparingar på minst en miljard i förberedelser och planering av järnvägsbyggen.
Slutsatsen av dessa reflektioner - våra erfarenheter av kostnadsutfall på projekten som redan genomförts, och att regeringen inte tillräckligt tydligt driver möjligheterna till effektivisering på framtida projekt - är att riksdagen inte har kontroll över efterfrågade projekt och deras kostnader.
Regeringen missar viktiga förändringsmöjligheter
I regeringens mångsidiga proposition finns det några frågor som mycket starkt lyser med sin frånvaro. Tre av dessa förtjänar att kommenteras särskilt: kombitrafiken, trafikinformatiken och cykeln. Dessa brister är mycket allvarliga då det finns stora farhågor för att trafiksektorn inte ska mäkta med att klara av sin andel av miljömålen. Speciellt allvarligt är hotet om att koldioxidutsläppen inte kommer att minska på önskvärt sätt. Därför får inga möjliga alternativ till hur vi ska uppnå det miljöanpassade trafiksystemet slarvas bort.
Kombitrafiken - 25 år av väntan
Kombitrafiken har inte utvecklats på det sätt som man har hoppats på under de 25 år som den har funnits i Europa. Dess marknadsandel är fortfarande inte mer än några få procent av de totala godstransporterna inom EU. Det finns många orsaker till detta.
Anledningen till att många, speciellt politiker, under lång tid har ställt förhoppningar till framväxten av kombitransporter är att man antagit att en kombination av järnvägens skalfördelar - långa avstånd, stora volymer, hög turtäthet - med lastbilstrafikens rörlighet - flexibilitet, snabbhet och dörr-till- dörr-service - skulle uppnå ett optimalt transportsystem.
Verkligheten har visat att det är svårt för kombitrafiken att utvecklas på önskat sätt. Tekniken för omlastning är relativt komplicerad och utrustningen är dyrbar. Terminalerna kräver mycket mark. Det krävs också en mycket god organisation hos avsändare och mottagare för att hantera lösa trailrar. I internationell trafik förstärks dessa svårigheter. Det är ofta svårt att få returlaster, vilket minskar lönsamheten.
Under de år som kombitrafiken har funnits har politikerna prövat ett antal olika modeller för att främja dess tillväxt. Till exempel har man befriat kombitrafikens landsvägsdelar från annars behövliga tillstånd, befriat fordonen från skatt och avgifter den tid de är ombord på järnvägsvagnar. Det har till och med förekommit olika former av investeringsstöd och - tvärtemot annars gällande EU-regler - stöd till driften av kombitrafik. Trots detta har resultatet blivit otillfredsställande.
Frågan är då hur man ska tolka regeringens tystnad på denna punkt. Måhända är det ett utslag av resignation och att man har gett upp hoppet om att denna i teorin så attraktiva trafiklösning skulle kunna bli ett alternativ att räkna med.
Det är nu dags att nya initiativ tas för att förbereda ett genombrott för kombitrafiken på bred front. Att försöka fördyra landsvägstransporterna för att på det sättet tvinga över gods till järnvägen låter sig knappast göras. Att med mer eller mindre vidlyftigt tolkande av EU-regler försöka ge subsidier till kombitrafiken, t ex som stöd till infrastrukturuppbyggnad eller till och med som driftsstöd, kan bli både dyrbart och ineffektivt.
Istället bör intresset fokuseras på hur organisationen av trafiken ser ut idag. Fortsätter vi med samma ordning som nu, det vill säga att kombitrafiken organiseras och drivs som särskilda bolag med starkt delägarskap från järnvägsföretagens sida, kommer vi troligen att kunna förvänta oss en viss men begränsad tillväxt. En mer intressant idé är istället att helt överlåta kombitrafiken till speditörer och åkare. Därmed skulle järnvägsföretagen befrias från ansvaret för denna trafikform, som ofta uppfattas som konkurrent till vagnslasttrafik eller heltåg.
En förutsättning för denna ordning är att banorna öppnas för trafik för andra företag i enlighet med principerna i EU:s direktiv för avreglering av järnvägarna. För speditions- och åkeriföretag öppnas möjligheter att själva ta över ansvaret för hela trafiken från dörr till dörr inklusive järnvägsdelen. Det gör det lättare att organisera trafiken från dörr till dörr inklusive järnvägsdelen. Det gör det också lättare att samarbeta med andra företag, att skaffa returlaster och att integrera kombitrafiken i de andra former av trafik som företagen erbjuder. Åkerier och speditörer har inget självintresse att just använda landsvägen för sina långa transporter. Om det är ekonomiskt hållbart och praktiskt möjligt - varför inte lika gärna använda Banverkets vägar som Vägverkets?
Trafikinformatik - ger nya möjligheter på gamla vägar
Den andra stora möjligheten till förändring som regeringen behandlar alltför summariskt är trafikinformatiken och de möjligheter som detta instrument kan ge oss. Som så mycket annat inom IT-området har trafikinformatiken utvecklats mycket snabbt de senaste åren, och vi ser nu möjligheter att använda redan existerande vägar på ett mer intelligent sätt. Här måste Vägverket ha det operativa ansvaret, men det är av största vikt att riksdag och regering tydligt och med kraft engagerar sig och tar ett strategiskt helhetsgrepp.
Det finns mycket som tyder på att de samhällsekonomiska vinsterna är påtagliga vid investeringar i olika typer av transportinformatik, resultaten i den svenska utvärderingen som gjorts inom det s k TOSCA-projektet (Test Site Oriented Scenario Assessment) visar att informationsteknikens tillämpning inom trafikområdet kan få mycket stora positiva effekter - särskilt om riksdagen och kommunerna i god tid vågar fatta framsynta beslut.
I Göteborgsområdet har man exempelvis jämfört kostnaden för utbyggd trafikstyrning med kostnaden för vägbyggande. Det visar sig att 1 % genomsnittlig restidsvinst kostar drygt 500 miljoner kr i vägbyggen, men bara femtedelen om investeringen istället görs i trafikstyrning. Det som ger restidsvinster är framför allt avancerade trafiksignaler, motorvägsstyrning och bättre störningsplanering. På trafiksäkerhetsområdet bedöms den största effekten erhållas vid införande av system med obligatorisk dynamisk hastighetsanpassning.
Trafikinformatiken kan också bidra till miljöförbättringar, främst genom att den ger möjligheter till införande av automatiska betalsystem. Om riksdagen beslutar sig för att införa någon form av miljözonsavgifter som ska ha en styrande funktion så ger den nya tekniken de rent tekniska möjligheterna till detta. Det är ett mer modernt, kostnadseffektivt och framtidsanpassat system än de s k biltullar som har diskuterats i storstadsöverenskommelserna.
Det står helt klart att trafikinformatiken innebär att politiker framöver kommer att ha helt nya och betydligt mer effektiva instrument i sin hand för att uppnå de trafikpolitiska målen vad gäller framkomlighet, trafiksäkerhet och miljö. Men för att få kraft i utvecklingen måste dock stat och kommuner se möjligheterna och med offensiva beslut ta den nya tekniken i sin tjänst.
Cykeln en del av det framtida resandet
Ibland kan det bli så att man inte ser en lösning därför att den är för vardaglig eller ligger för nära. Det kan vara lättare att spana i skyn och jaga fantasifulla projekt i fjärran. Kanske är det detta syndrom som ligger bakom att regeringen fullständigt verkar ha glömt bort cykeln och dess möjligheter. Detta har lett till en bristande koppling mellan lokalt miljöarbete i många kommuner och den påverkan som det kan tänkas ha på nationella transportprognoser.
I Stockholm sker ca 5 % av transportarbetet med cykel. Detta kan jämföras med exempelvis Holland där cykeln betraktas som en självklar och nödvändig nyttighet, vilket lett till ett fullständigt separat bil- och cykelledsnät. Där företas mellan 20 och 50 % av alla resor i städer med cykel. Skillnaden i klimatzon kan inte förklara hela differensen.
I de städer som särskilt satsat på cykeln, exempelvis Örebro och Västerås, ligger andelen cykeltransporter högre än i övriga städer. Det viktigaste för att öka cyklandet är satsning på bra cykelstråk och god väghållning. Det måste också finnas möjligheter att ta cykeln med på kollektiva färdmedel. Cykelparkeringar med god standard och projekt med kommunala lånecyklar i stil med de som finns i Köpenhamn är andra värdefulla insatser man bör vidta.
Det är främst i de större städerna som en aktiv cykelpolitik måste föras. Där är en mycket stor andel av resorna endast några kilometer långa och miljöproblemen i form av buller, utsläpp och trängsel är stora. Det överskuggande målet att minska koldioxidutsläppen kan med större säkerhet nås om cykeln på allvar blir ett färdmedel i stadstrafiken.
Även om det är kommunerna som har ansvaret för cykelvägar så bör riksdagen fatta beslut om att investeringsbidrag ska kunna utgå för att främja cykeltrafiken. Det ska inte bara vara stora tunga trafikinvesteringar typ broar och planfria korsningar som statliga LTA-pengar ska kunna stötta, utan även infrastrukturen för detta mer småskaliga men miljövänliga transportmedel som cykeln är.
Summering av regeringens bristande fokusering på kombitrafik, trafikinformatik och cykeln
Regeringens alltför grunda analys och bristande engagemang i dessa frågor gör att förutsättningarna för att få en väl fungerande infrastruktur som är anpassad efter morgondagens behov inte tas tillvara.
Det är därför nödvändigt att ta dessa faktorer i beaktande inför den fortsatta planeringen. Främst trafikinformatiken gör att vi kan ha anledning att förvänta oss andra typer av investeringar inom vägsektorn i framtiden, lite förenklat uttryckt mindre med asfalt men mer fiberoptik samtidigt som fordonen kommer att utrustas med avsevärt mer datakraft och elektronik.
Frågan om nyinvestering kontra subventioner av trafiken
Det har från trafikforskare hävdats att om riksdagen har en ambition, av till exempel miljöskäl, att flytta över resande till järnvägen så är billigare biljetter ett effektivare sätt att göra detta än satsningar på snabbtåg och nya järnvägar.
Enligt detta sätt att se skulle en del av de pengar som nu går till infrastruktursatsningar istället användas för att subventionera den direkta trafiken och på så sätt leda till lägre priser för resenärerna. I ett sådant paket förutses att prissättningen på järnvägens tjänster förändras med olika typer av rabatter, differentierad taxa mellan hög- och lågtrafik, mellan helg och vardagar.
Enligt Kristdemokraternas uppfattning bör regeringen utreda förutsättningarna för ett sådant förslag och noggrant analysera effekterna av detsamma. Med de stora investeringar som genomförs inom järnvägssektorn har ett nytt läge uppstått. Nya och upprustade banor, nya snabba tåg, upprustade stationer och nya resecentrum borde göra att järnvägen har ökat sin attraktionskraft. Men med nuvarande kunskapsnivå är det inte möjligt att rätt kunna värdera nyttan av minskade biljettpriser t ex på bekostnad av nyinvesteringar.
Tredje spåret i Stockholm måste komma bort från långbänken
Frågan om en samlad lösning för den s k Getingmidjan har varit aktuell under alltför lång tid. Regeringen har i sin proposition börjat positionera en linje som ligger nära de slutsatser som Riddarholmskommittén kom fram till i sitt betänkande.
Problemet är att regeringen inte till fullo tycks inse vikten av en snabb lösning på detta kapacitetsproblem. Det är därför inte rimligt att som regeringen föreslår vänta till slutet av planperioden för att tillskapa ytterligare spårkapacitet i detta mycket hårt belastade trafikavsnitt. Ska vi kunna tillgodogöra oss de nya möjligheter som uppstår tack vare alla nyinvesteringar på järnvägen i Mälardalen, och om regeringen menar allvar med att ge godstrafiken på järnväg expansionsmöjlighet, så kan man inte bara låta tiden gå.
Ansvaret för att en helhetslösning ska uppstå ligger hos riksdag och regering. Det är ett mycket starkt intresse att det tredje spåret byggs och att den sexfiliga motorleden genom de kulturhistoriskt unika kvarteren blir nergrävd som Riddarholmskommittén har föreslagit.
Det torde vara tveksamt om statliga bidrag under anslaget regional transportinfrastruktur med nuvarande regelverk kan lämnas till en nedgrävning av Centralbron, som ju regeringen framhåller är en kommunal trafikled. Staten måste dock engageras i en förhandling med Stockholms stad för att hitta en snabb lösning på finansieringen av en helhetslösning av spårkapaciteten genom Stockholm där Riddarholmskommitténs förslag ligger till grund för den fortsatta processen.
Sammanfattning
Kristdemokraterna står som ovan nämnts bakom förslaget att den totala investeringsvolymen för den kommande planperioden 1998-2007 bör ligga på totalt 190 miljarder kr. Vi instämmer dock inte beträffande den exakta fördelningen av anslagen. Med ovan beskrivna förslag till förändringar som grund kan vi ställa oss bakom den principiella uppdelning som regeringen föreslår som en inriktningsmodell. Mot bakgrund av alla de osäkerhetsfaktorer som har beskrivits ovan måste det dock finnas en stor öppenhet och beredskap för justeringar och ombalanseringar. Framför allt är vi övertygade om att trafikinformatiken kommer att ge oss instrument som gör att flera av dagens behov kan komma att bli överspelade. Det är därför viktigt att ha en genomtänkt strategi för hur infrastrukturinvesteringarna ska kunna anpassas efter nya förutsättningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om näringslivets behov av en väl fungerande infrastruktur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om revidering av beräkningsmodellen för samhällsnytta,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål för markanvändning och biologisk mångfald kopplat till infrastruktur,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett effektivitetsprogram för Banverket,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändrad organisation av kombitrafiken,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en satsning på trafikinformatik,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga anslag till cykelrelaterade investeringar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning som klarlägger effekten av sänkta biljettpriser i förhållande till nyinvesteringar i infrastrukturen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spårkapacitet i Stockholm,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av anslag.
Stockholm den 20 december 1996
Mats Odell (kd)
Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)