Bilen är för många ett oundgängligt hjälpmedel i arbetet och i hushållet. För dem som bor långt från allmänna kommunikationer, och det rör sig då i lika hög grad om en del förortsbor i storstäderna som glesbygdsbor, är tillgång till bil en nödvändig förutsättning för att man överhuvudtaget skall kunna leva och verka där man bor. För dessa människor är även en temporär indragning av körkortet något av en katastrof. Det är sällsynt att man bifaller överklaganden av körkortsindragningar även om det är uppenbart att livsbetingelserna för en familj blir mycket svåra eller att det blir näst intill omöjligt att utöva sitt yrke.
Jag anser att det är nödvändigt att utreda om påföljderna av hastighets- överträdelser verkligen skall straffas tvåfalt. Först utdöms ett straff i form av böter, som är relaterat till hur stor förseelsen är. Därefter sker en administrativ prövning av om förseelsen även skall medföra att körkortet dras in under en period. Om man jämför med hur påföljderna är för andra brott av betydligt allvarligare art, så framstår det som märkligt att just överträdande av en hastighetsbestämmelse skall straffas med så kännbara konsekvenser. Långt tillbaks i tiden stympades tjuvar och andra brottslingar, och så sker även i dag i vissa kulturer. Att dra in körkortet för någon som bor ensligt är att jämföra med att hugga av en fot. Även om amputationen är tillfällig, så är det ett mycket primitivt sätt att döma.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av bestraffningen av hastighetsöverträdelser i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Carl Erik Hedlund (m)