Cykeln är ett bra kommunikationsmedel och cykelåkning bör uppmuntras. Ur miljösynpunkt är det ett utmärkt alternativ att ta sig fram korta sträckor, och cykeln fyller även en viktig funktion i friskvårdssammanhang.
Cykling har dock vissa negativa effekter. I samband med att antalet cyklister ökar, ökar även olycksfallsstatistiken. Detta innebär fler personskador och fler dödsolyckor.
En viktig åtgärd när det gäller personskaderisken är skallskadeprevention i form av hjälmanvändning. Dessa preventiva hjälpmedel skulle bespara samhället stora vårdkostnader och undvika mycket mänskligt lidande.
Den totala kostnaden för trafikskador 1995 uppgick till ca 15 miljarder kronor. Grovt uppskattat gäller storleksordningen 1,3 miljarder för cykelolyckor.
Som människa i trafiken är det självklart viktigt att man skyddar sig själv på bästa sätt man kan. I dag är det ovanligt att se trafikanter i bilar som inte använder bilbälte, vilket inte var lika självklart innan bilbälteslagen kom. Allt för ofta ser man dock cyklister utan cykelhjälm även på hårt trafikerade vägar, dessutom även cyklande barn utan hjälm.
Det är därför viktigt att man från statsmakternas sida vidtar åtgärder för att minska personskaderisken och i skallskadepreventionen beakta möjligheten att minska sjuk- och rehabiliteringskostnader för samhället genom att utforma en cykelhjälmslag. Man bör i detta ärende beakta att det redan finns andra lagar i samhället för att skona människor från svårare skador i trafiken, exempelvis den ovan nämnda bilbälteslagen som är till för att trygga trafikanterna i bilar. Därför anser jag att det inte skulle vara orimligt att se över om det inte finns utrymme att lagstifta även utifrån de cyklande trafikanternas perspektiv.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lag beträffande användande av cykelhjälm.
Stockholm den 2 oktober 1996
Mona Berglund Nilsson (s)
Lennart Nilsson (s) Sverre Palm (s) Märta Johansson (s)