Dragningen av E 4 genom Uppsala län
Enligt tidigare beslut skall E 4:ans nuvarande dragning genom Uppsala län förändras. Enligt väglagen § 13 skall, vid byggande av väg tillses, "att vägen får sådant läge och utförande att ändamålet med vägen vinnes med minsta intrång och olägenhet utan oskälig kostnad". Vägverkets framlagda förslag för ny E 4 genom Uppsala län uppfyller inte väglagen. Den i arbetsplanen föreslagna E 4-dragningen skulle innebära avsevärda skador på kulturmiljön och landskapsbilden. Att bygga en ny motorväg parallellt med en befintlig E 4, som är av relativt hög standard, förefaller knappast heller vara optimalt ur trafikekonomisk synvinkel.
Hela vägdragningen skär genom ett av Nordens största sammanhängande fornlämningsområden. Det är en levande kulturbygd med anor från tiden före vikingatiden. I riksantikvariens register finns över 1 000 förtecknade forn- lämningar i Vendel. De flesta är från yngre järnåldern men fynd finns även från bronsåldern.
Vägarna med tillhörande viltstängsel, viadukter, vägbankar, väg- och reklamskyltar kommer att förfula det öppna jordbrukslandskapet.
Trafikbuller kommer att lägga en ljudmatta över stora områden. Den öppna slätten gör att dämpningsverkan från skogspartier och höjder i landskapet är liten. Det kontinuerliga bakgrundsbruset kommer att fresta på människorna oerhört.
Kulturarvet och det levande kulturlandskapet måste skyddas i största möjliga utsträckning från ett oåterkalleligt ingrepp som en ny motorväg innebär.
Området, där vägen skall dras enligt Vägverket, hyser minst tre hotade och sällsynta ryggradsdjur: kornknarr, vaktel och storspov.
Varje vår och höst rastar 400-500 tranor på sankängarna och åkerfälten i området. Det är mycket viktigt för tranorna att ha tillgång till ostörda rastplatser under flytten. Kornknarren och tranan har föreslagits bli svensk ansvarsart. Det finns även utrotningshotade växter i området. Vägverkets förslag till dragning över unik natur- och kulturmiljö kommer att ställa extrema krav på en väl utförd miljökonsekvensbeskrivning.
Då man väger in Kommunikationskommitténs delbetänkande: "Ny kurs i trafikpolitiken", där framtida satsningar skall läggas mer på upprustning och underhåll av befintligt vägnät och mindre på nybyggnation, så framstår beslutet om en ny dragning av E 4 genom Uppsala län som ett onödigt beslut tagit i en tidsålder då miljöhänsyn spelade liten eller ingen roll.
Nuvarande E 4 har enligt Vägverkets egen utredning en god standard utom mellan delsträckorna mellan Gnistarondellen och gamla Uppsalagatan, samt mellan Röbokorsningen och Lövstalöt. Dvs i och kring Uppsala. Nuvarande dragning av E 4 är den genaste vägen genom Uppland. Däremot medför många stoppljus och låg tillåten hastighet i tätorten att en del trafikanter upplever att det tar onödigt lång tid att resa, och för yrkestrafiken medför långa restider ökade kostnader. Dessa problem kan lösas om fler stoppljus byts ut mot planskilda korsningar. Dessutom innebär planskilda korsningar miljövinster i form av jämnare trafikrytm och därmed minskade trafikutsläpp.
Av trafiksäkerhetsskäl är det nödvändigt att i framtiden bygga om E 4:an genom Uppsala stad med planskilda korsningar. Trafiksäkerheten behöver förbättras. Det kan också visa sig nödvändigt att bygga om vissa delsträckor av trafiksäkerhetsskäl och miljöskäl.
Det är framförallt av följande skäl som jag vill avbryta allt arbete med en helt ny motorväg genom Uppsala län och istället förbättra nuvarande E 4:
- En ny motorväg ökar trafikarbetet och bygger fast oss i en gammaldags infrastruktur. - - En ny motorväg ökar utsläppen av växthusgaser och kväveoxider, eftersom vägens längd ökar. Dessutom medför alltid nya leder på sikt mer trafik. - - Av trafiksäkerhetsskäl bör planskilda korsningar vid nuvarande E 4 prioriteras. - - En ny motorväg tar ny mark till förfogande som aldrig kan återställas i ursprungligt skick, dessutom hotas omistliga natur- och fornlämnings- områden. - - En ny motorväg kostar miljarder som behövs bättre på annat håll.- - 10F- - P - Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen omprövar sitt beslut rörande målstandard och dragning av E 4 genom Uppsala län,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Vägverket får i uppdrag att återkomma med förslag till vägförbättringar som ökar trafiksäkerheten på sträckan enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 7 oktober 1996
Ingrid Burman (v)
Gotab, Stockholm 1996