Inledning
I denna motion redogör vi för Folkpartiet liberalernas infrastrukturpolitik med anledning av regeringens proposition "Infrastrukturinriktning för framtida transporter". Vi accepterar huvuddragen i propositionen. Den grundläggande förändring som vi har fört fram inom trafikpolitiken i tidigare motioner är avreglering. Som liberaler är vi motståndare till alla former av monopolbildning vare sig de är offentliga eller privata. Vi är övertygade om att både den enskilde och miljön vinner på om det ges möjlighet till mer konkurrens inom alla transportslag. Individen genom lägre priser och bättre service och miljön genom att miljövänliga transporter blir billigare genom konkurrens. Här har genom åren funnits en skillnad mellan liberal och socialdemokratisk trafikpolitik. I de nu aktuella frågorna är skillnaderna mindre.
Liberal trafikpolitik
Vi liberaler vill skapa ett samhälle där människor, idéer och varor kan resa, förmedlas och transporteras snabbt och effektivt. Kommunikationer är samhällskroppens blodomlopp och nervsystem. Väl utbyggda kommunikationer inom Sverige är nödvändigt för näringsliv och sysselsättning i alla delar av landet. Resor till och från arbetet, serviceställen och fritidsaktiviteter är viktiga för ett fungerande vardagsliv. Goda kommunikationer med utlandet är en förutsättning för våra ökande internationella kontakter.
Det finns därför goda skäl att se trafikpolitiken också som regionalpolitik. Fungerande och utbyggda kommunikationer oavsett transportslag kan ha stor betydelse för en bygds utveckling och överlevnad i kombination med den traditionella regionalpolitiken. I detta sammanhang är det också värt att peka på telekommunikationernas och informationsteknologins betydelse för utvecklingen. Som konkreta exempel på en bygds ökade möjligheter med utvecklade kommunikationer kan t ex flygplatsen i Vilhelmina eller Svensk Adressändrings etablering i Strömsund tas.
Principerna i riksdagens trafikpolitiska beslut 1988 stod bl a Folkpartiet liberalerna bakom. Vi förutsåg i en reservation redan då att de åtgärder för att förverkliga beslutet som föreslogs av den dåvarande regeringen inte skulle komma att leda till målet. Det har dessvärre visat sig vara sant.
Staten har ett övergripande ansvar för kommunikationernas goda funktion. Insatser i kommunikationssystemen är i princip av två slag. Dels åtgärder för att undanröja flaskhalsproblem, dels offensiva insatser för att stimulera en önskvärd utveckling. Trafikens miljöpåverkan varierar starkt. Rätt utformade ekonomiska styrmedel kan på sikt leda till lägre total miljöbelastning. Den fria konkurrensen garanterar lägsta kostnad för trafikanten på efterfrågad kvalitet. Monopol bromsar utvecklingen och bör undanröjas exempelvis i trafiken på järnvägarna. Statens övergripande ansvar innebär inte att staten har något försteg som trafikutövare. Tvärt om är det angeläget att rollerna som ansvarig myndighet och operatör klart skiljs åt. Säkerhetsarbetet måste bli effektivare.
Sjöfarten berörs mycket lite i propositionen. Vi får för den skull ej glömma bort att sjöfarten ingår i en modern infrastrukturplanering.
Propositionen
Det är Kommunikationskommitténs (Kom-Kom) delbetänkande "Ny kurs i trafikpolitiken" (SOU 1996:26) som ligger till grund för propositionen. Folkpartiet liberalerna ställde upp bakom majoritetsskrivningen i betänkandet och vi kan nu konstatera att regeringen på flertalet punkter valt att följa Kom-Koms betänkande. Detta innebär att vi i Folkpartiet ställer upp bakom det mesta i propositionen.
Den proposition som nu ligger på riksdagens bord är att betrakta som en första del av Kom-Koms arbete och den tar upp den övergripande inriktningen för infrastrukturpolitiken. Under våren 1997 skall kommittén presentera sitt slutbetänkande. Regeringen planerar sedan att presentera en proposition om hela trafikpolitiken i början av år 1998. Folkpartiet får då anledning att återkomma till hur vi vill utforma trafikpolitiken mer i detalj. I denna motion diskuterar vi ram, inriktning och de projekt som regeringen valt att lyfta fram i propositionen.
Planeringsramen
Regeringen föreslår att 190 miljarder kronor skall användas för investeringar och underhåll under de närmaste tio åren. Det är på samma nivå som i Kom-Koms betänkande. Nivån är en neddragning med 30 miljarder jämfört med gällande plan.
Folkpartiet accepterar en planeringsram på 190 miljarder kronor. I det statsfinansiella läge som kan förutses för de närmaste åren är det emellertid inte givet att det är möjligt att genomföra hela programmet på exakt den angivna tiden, tio år. Om det angivna programmet kan genomföras på tio, tio och ett halvt eller elva år ter sig mindre viktigt än att inriktningen slås fast. I vår ekonomisk-politiska motion i oktober förordade vi en något långsammare takt i investeringsprogrammet för att frigöra medel till andra angelägna ändamål.
I propositionen föreslår regeringen, till skillnad från Kom-Kom, att investeringsmedlen skall fördelas med 50 % på väg och 50 % på järnväg (Kom-Kom 40 % väg och 60 % järnväg). Vi stödjer regeringens förslag till fördelning. Järnvägssatsningarna är ändå av den storleken att en långsiktig utveckling av detta miljövänliga transportslag tryggas. Det är också så att det måste till satsningar på vägnätet. Vägnätet är i många delar av landet ofta det enda transportslaget, inte minst i våra glesbygder, och därför måste medel avsättas till nyinvesteringar men också underhåll av vägar.
Förbättrade beslutsunderlag
I propositionen skriver regeringen att den långsiktiga planeringen av infrastrukturåtgärder bör förbättras. Detta skall ske genom fortlöpande granskning och utveckling. Riksrevisionsverket skall ges i uppdrag att granska hur de samhällsekonomiska kalkylmetoderna tillämpas. Ger analyserna väsentliga revideringar jämfört med dagens underlagsmaterial avser regeringen att återkomma till riksdagen i berörda delar.
Att dessa åtgärder vidtas är bra och något som Folkpartiet stödjer. Det är emellertid viktigt att påpeka att dessa goda intentioner fullföljs. Det talas ofta om uppföljning och utvärderingar inom många sektorer inom den statliga sektorn. Att så sker är tveksamt. Ett exempel på detta är prissättningen av trafikens externa kostnader. Regeringen bör informera riksdagen om hur arbetet med utvärderingar och uppföljning fortlöper.
Transportkvaliteten på järnvägar och vägar
Regeringen uttalar i propositionen en vilja att kvaliteten på befintliga vägar och järnvägar skall förbättras. Detta skall ske genom att tidigare eftersatt underhåll åtgärdas.
Det eftersatta underhållet har länge varit ett stort problem både på järnvägar och vägar. Störst har problemen med avstängningen av vägar under tjällossningen varit. Här är det främst skogsindustrin som drabbats med störningar i råvarutillförseln som följd. Problemen finns i hela Norrlands inland samt i Värmland och Dalsland. Speciellt stora har problemen varit i Västernorrlands och Jämtlands län, mycket beroende på att det finns färre vägar med riksvägsstandard i dessa län än på andra håll. Det är därför angeläget att satsningarna på att förbättra dessa vägar kan genomföras så snart som möjligt.
På godstågssidan är vi positiva till att regeringen föreslår åtgärder för högre kapacitet och bärighet. Med rättvisa konkurrensvillkor har järnvägen goda möjligheter att utvecklas för både gods- och persontrafik. EU ger nu nya möjligheter till att förbilliga och effektivisera järnvägsdriften som hittills karaktäriserats av mycket nationellt tänkande. Administrativa reformer, enklare gränspassager och teknisk standardisering skulle ge järnvägen ny konkurrenskraft. Den tekniska utvecklingen ger möjligheter till ett europeiskt nät av höghastighetståg som kan köra 350 km/h. Här gäller det för oss i Sverige att skaffa oss en långsiktig strategi för att möta denna utveckling.
Den regionala fördelningen av infrastrukturåtgärder
I gles- och landsbygdsområdena är det viktigt att både tillgängligheten till infrastruktur ökar och att restiderna till andra delar av landet minskar. Då kollektivtrafiken har sämre förutsättningar i glesbygden på grund av litet resandeunderlag är det ett faktum att de effektivaste åtgärderna för att öka resmöjligheterna i glesbygden ligger inom vägtrafikens områden. Det är viktigt att glesbygden kan få en rimlig andel av anslagen till vägbyggnad och vägunderhåll.
Inom flygsektorn har den numera goda tillgången på flygplatser i Norrlands inland haft stor betydelse för bygderna. Många orter i inlandet, med undantag av Pajala, har nu tillgång till goda flygförbindelser med övriga Sverige. Inlandsflygplatserna måste få en rimlig möjlighet att överleva också i framtiden.
Regeringens förslag om en länsbaserad regional infrastrukturplanering och en samlad regional planeringsram är bra och något som vi i Folkpartiet önskat tidigare.
Miljöanpassning av transportinfrastrukturen
Regeringen ägnar ett stort utrymme i propositionen åt att tala om hur transportsystemet skall miljöanpassas. Detta är förvisso en bra inriktning från regeringens sida men vi tvivlar på att den kommer att realiseras då mycket av regeringens miljöpolitik hittills bara har utmynnat i tomma ord.
All trafik påverkar miljön. Under många decennier har det i olika ordalag talats om att trafiken skall bära sina samhällsekonomiska kostnader, dvs betala sina miljökostnader, olyckskostnader och trängselkostnader. Denna grundprincip har formulerats på olika sätt i 1963, 1978 och 1988 års trafik- politiska beslut, men har i praktiken inte genomförts. Särskilt vägtrafiken har stora negativa konsekvenser för naturen. Utsläpp av bl a kväveoxider bidrar starkt till försurning och övergödning. Koldioxidutsläpp bidrar till växthus- effekten.
Många åtgärder har redan vidtagits för att minska utsläppens skadliga effekter på miljön. Att alltfler fordon drivs med miljövänligare drivmedel samt har katalysatorer är positivt, men det räcker inte. Nya steg bör tas hela tiden och ny teknik bör prövas t ex nya typer av katalysatorer.
Det internationella trafik- och miljösamarbetet måste fördjupas och utvecklas. Regeringen bör aktivt inom EU driva på och medverka till en minskning av miljökonsekvenserna av bilanvändningen. Regeringen bör aktivt medverka till skärpt gemensam lagstiftning med inriktning på ekonomiska styrinstrument och stimulanser för forskning och andra insatser för lägre emissioner.
Folkpartiet anser att ett ökat inslag av kretsloppstänkande inom infra- strukturen är nödvändig. Miljöfarliga material skall i största möjliga mån undvikas inom infrastruktursektorn. Istället bör återanvändningsbart material i än större grad föras in i denna sektor.
Buller
Buller är också ett miljöproblem även om det inte bidrar till försurning eller växthuseffekt. Buller är ett problem som skadar människors och djurs hälsa såväl fysiskt som psykiskt genom bullerskador, sömnrubbningar m.m. Det är därför mycket angeläget att trafiksektorns bullerpåverkan kan reduceras i största möjliga grad.
En god start på bullerbekämpningen gjordes med riksdagens enhälliga beslut våren 1994, efter förslag från den dåvarande borgerliga regeringen, om bullervärden för olika trafikslag. Det är med beklagan som vi nu konstaterar att regeringen ser ut att tumma på målen vad gäller bullret från vägtrafiken och anser att målen endast skall vara en långsiktig ambitionsnivå samt att de beslutade värdena endast bör benämnas riktvärden. Riksdagen bör skapa klarhet i skrivningarna i propositionen kring buller och ge regeringen till känna att beslutet från 1994 fortfarande gäller.
Trafiksäkerheten
Vi delar regeringens ambition om en nollvision för alla transportslag. Denna innebär att ingen skall dödas eller skadas allvarligt vid olyckor. Vad regeringen inte tar upp i propositionen som en åtgärd för att sträva mot nollvisionen är kraftfullare åtgärder mot fylleri och drogpåverkan i trafiken såväl till lands som till sjöss.
Alkohol och bilkörning eller båtkörning hör inte ihop. Förutom att man kan skada sig själv, riskerar oskyldiga medtrafikanter att dödas eller skadas av en rattonykters framfart.
Folkpartiet liberalerna har vid flera tillfällen verkat för att gränsen för grovt rattfylleri bör sänkas från 1,5 promille till 1 promille. En sådan sänkning beslutades av riksdagen i december 1993 och den trädde i kraft den 1 februari 1994. Sänkningen verkar ha givit ett bra resultat då antalet rattfyllerister har minskat.
Det är dock viktigt att påpeka att vi aldrig får ge upp i kampen mot rattfylleriet. Genom täta poliskontroller och informationskampanjer bör vi kunna få fler människor att välja att låta bilen stå efter alkoholintag.
Narkotika och bilkörning är minst lika oförenligt som alkohol och bilkörning. Praktiska svårigheter och lagtekniska oklarheter förhindrar emellertid en effektiv bekämpning. Folkpartiet förordar rutinmässig kontroll, nollgräns samt enhetligt straffvärde. Dessutom bör en promillegräns införas för sjötrafiken.
Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av farliga mediciner i trafiken. Regeringen bör till riksdagen snarast återkomma med förslag om vilka åtgärder som bör vidtas, t ex obligatorisk sjukskrivning för yrkesförare vid ordination av sådana medel.
Handikappanpassning av kollektivtrafiken
Folkpartiet liberalerna har sedan länge gått i spetsen för en handikappanpassning av kollektivtrafiken. Redan 1979 beslutade riksdagen, efter ett förslag från den dåvarande folkpartiregeringen, att kollektivtrafiken skulle handikappanpassas. Det har sedan dess inte hänt så mycket trots att det gått 17 år. Detta beror inte på att vi i Folkpartiet släppt vårt tidigare krav, utan det är istället de andra partierna, både på vänster- och högerkanten, som sett till att riksdagens beslut inte genomförts i praktiken. Vi ställer oss därför positiva till förslaget i propositionen om att de trafikhuvudmän som investerar i ökad tillgänglighet för funktionshindrade skall få en stimulans under en övergångstid. Regeringen bör dock följa frågan och inför riksdagen redovisa utvecklingen för funktionshindrades möjligheter att resa med kollektivtrafiken.
Vissa projekt
I propositionen pekar regeringen ut vissa projekt som skall prioriteras särskilt under perioden. Folkpartiet ställer upp på dessa projekt. Vi vill ändå passa på att lämna några kommentarer till var och en av dem.
Citytunneln i Malmö
Citytunneln i Malmö skall ses som en del av Öresundsbroprojektet. Det är viktigt att Öresundsbron får bra anslutningar på båda sidor av Öresund inte minst mot bakgrund av att ca 70 % av Sveriges exportgods på järnväg kommer att fraktas via Malmö till kontinenten. I detta läge är det viktigt för miljön att trafiken går i en tunnel under centrala Malmö så att Malmöborna inte får en stor ström av godstrafik genom staden.
Ökad spårkapacitet i Stockholm m.m.
I Stockholm har en stor del av trafikinvesteringarna skett inom ramen för det s.k. Dennispaketet, som förhandlades fram 1991 mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet. Överenskommelsen träffades av företrädare för partierna i regionen men statens åtaganden har bekräftats av samma partier i riksdagen. I överenskommelsen ingår en s k kontrollstation. Nu pågår förhandlingar inom ramen för den kontrollstationen. Emellertid har staten, som ju måste betraktas som en part i överenskommelsen, inte tagit del i dessa förhandlingar. Istället presenteras nu ställningstaganden - uppgjorda med Centerpartiet som inte står bakom Dennisöverenskommelsen - som i hög grad berör överenskommelsen.
Enligt Folkpartiet i Stockholms stad och län är det uppenbart att Dennis- överenskommelsen behöver omförhandlas i väsentliga delar. Flera avgörande faktorer har förändrats sedan avtalet slöts. Bland annat har flera av de ingående projekten väsentligt fördyrats.
Folkpartiets riksdagsgrupp delar uppfattningen, som framförts av våra partivänner i regionen, att ett inslag som måste omförhandlas är lösningen för trafiken förbi Riddarholmen. Starka stadsmiljöskäl talar för att - den i och för sig önskvärda - utbyggnaden av spårkapaciteten skall åstadkommas utan ytterligare ingrepp i den känsliga och historiskt värdefulla miljön på Riddarholmen. Det innebär att medel måste frigöras för en tunnellösning, t ex den som nyligen förordats av en statlig kommitté (Riddarholmskommittén), nämligen att biltrafiken på Centralbron dras i tunnel. Staten måste i dialog med regionen hitta en lösning på denna fråga.
Vi vill alltså understryka vikten av att kontrollstationsförhandlingen förs till ett framgångsrikt slut. Det gäller också för den fortsatta hanteringen av biltullsfrågan. Folkpartiet har i brev till kommunikationsministern anfört att vi inte är redo att medverka till lagstiftning i biltullsfrågan innan det står klart att en trovärdig Dennisöverenskommelse alltjämt existerar.
I propositionen föreslår regeringen en utbyggnad av järnvägen mellan Södermalm och Årsta från två till fyra spår. Byggandet av det tredje spåret förbi Riddarholmen skjuts på framtiden.
Folkpartiet stöder i och för sig en utbyggnad till fyra järnvägsspår från Årsta till Södermalm. Denna utbyggnad kommer att innebära att kapaciteten höjs och sträckan med bara två spår blir kortare. Men vi vill understryka det våra partivänner i regionen framfört, att det naturliga självfallet är att frågan om tredje spåret förbi Riddarholmen löses i samma sammanhang. Visserligen kan förbättringar i signalsystemet antas leda till att det en kortare tid går att klara trafikföringen förbi Riddarholmen med nuvarande spårkapacitet men på något längre sikt ger det inte en godtagbar standard.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att - efter en förhandling med företrädare för huvudstadsregionen - snarast återkomma till riksdagen med en lösning för det tredje spåret förbi Riddarholmen där en nedgrävning av Centralbron ingår.
Botniabanan
Botniabanan är en planerad ny järnväg på den 20 mil långa sträckan från Nyland i Ådalen, via Örnsköldsvik och Nordmaling till Umeå som tillsammans med den upprustade järnvägen mellan Sundsvall och Ådalen blir en viktig länk i det växande europeiska järnvägssystemet. Efter tidigare regeringsförslag och riksdagsbehandling ingår en första etapp av Botniabanan, det så kallade Husumspåret, i Banverkets av regeringen 1994 fastställda stomnätsplan. I LTA-planen prioriterades vissa medel för en upprustning av Ådalsbanan. Vi har inget att invända mot regeringsförslaget att nu kalla upprustningen av Ådalsbanan för Botniabanans första etapp men vi vill dock påminna om att de ekonomiska vinsterna av Botniabanan är beroende av utbyggnaden fram till industrierna i Husum och Obbola och banans färdigställande i sin helhet fram till Umeå. Vi tillstyrker alltså regeringens förslag att inleda byggandet av Botniabanan med att rusta upp Ådalsbanan mellan Sundsvall och Nyland enligt Banverkets så kallade godsalternativ till en standard som möjliggör snabbtågs- och tyngsta godstågstrafik och att en förhandlingsman tillkallas för att förhandla om förutsättningarna för ett avtal om finansiering och utbyggnad av hela Botniabanan under planeringsperioden.
Plansamarbete med Norge
Vi delar regeringens bedömning om Nordlänkens betydelse för den internationella och nationella järnvägstrafiken. Det är därför välkommet att banan rustas upp. Regeringen bör dessutom ta upp förhandlingar med Norges regering om en upprustning av järnvägen på den norska sidan så att en verklig kapacitetshöjning kan ske. I dessa diskussioner bör också andra gränsöverskridande trafikfrågor tas upp såsom järnvägen Stockholm-Karlstad-Oslo via Charlottenberg, och järnvägen Östersund-Trondheim.
E 6 föreslås bli utbyggd till en högre standard norr om Rabbalshede i Bohuslän. Folkpartiet har länge krävt att E 6 genom hela Bohuslän skall bli utbyggd till motorväg. I propositionen står inget om standarden på vägen. Det kan vara en "slimad" motorväg men också en motortrafikled som åsyftas. Den senare vägtypen är ingen god lösning då motortrafikleder ofta är högt olycksbelastade. För att undanröja eventuella oklarheter om detta bör riksdagen uttala att väg E 6 genom norra Bohuslän skall ha motorvägs- standard.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på trafikpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad konkurrens i trafiksektorn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen inför riksdagen redovisar vilka resultat utvärderingar och uppföljningar inom trafiksektorn gett,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höghastighetståg,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en rimlig del av infrastrukturanslagen går till glesbygdsområden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målet för bullerbekämpning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om funktionshindrades möjligheter att resa med kollektivtrafiken,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen snarast bör lägga fram förslag till riksdagen om ett byggande av tredje spåret genom Stockholm där en nedgrävning av Centralbron i en tunnel ingår,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Botniabanan,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen tar upp förhandlingar med Norges regering rörande en upprustning av järnvägar och vägar på den norska sidan av gränsen,
11. att riksdagen beslutar att väg E 6 skall byggas ut till motorvägsstandard genom hela Bohuslän.
Stockholm den 20 december 1996
Lars Leijonborg (fp)
Isa Halvarsson (fp) Eva Eriksson (fp) Kerstin Heinemann (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp) Kenth Skårvik (fp) Torsten Gavelin (fp)