Kommunikationskommittén (komkom) föreslår en omfattande omfördelning av resurser från investeringar till drift och underhåll. Denna kursändring är också ur västernorrländskt perspektiv principiellt riktig. Västernorrlands vägar har utomordentligt stora eftersatta underhållsbehov. Men den självklara invändningen är att medan investeringsanslagen minskar med två tredjedelar, ökar anslagen till drift och underhåll i själva verket inte alls. I ett län som Västernorrland med stora eftersläpande investerings- såväl som underhållsbehov skulle en så drastisk nedskärning av transportsystemets resurser få ytterst allvarliga konsekvenser. Med en fungerande infrastruktur har Västernorrland å andra sidan utmärkta utvecklingsförutsättningar.
Infrastrukturinvesteringar i Västernorrland
Västernorrland är landets mest exportintensiva län med bland annat en skogsindustri som är helt beroende av ett yttäckande transportnät som året runt kan försörja den med skogsråvara. En svag befolknings- och sysselsättningsutveckling har medfört att stora delar av länet befinner sig farligt nära den undre gräns där det är omöjligt att upprätthålla service och som därför är extra beroende av goda pendlings- och andra transportmöjligheter. Besvärliga naturförutsättningar och stora eftersläpande investerings- och underhållsbehov innebär dessutom att vägarna håller en, i jämförelse med andra delar av landet, genomgående mycket låg standard. Det är därför av utomordentlig vikt att de ambitiösa satsningar som under senare år planerats och påbörjats fullföljs.
Viktigast av dessa är:
En uppgradering av E 4-stråket med förbifarter runt länets tre största tätorter, Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik.
En upprustning av regionala och lokala stråk, så att dessa med full bärighet kan hållas öppna året om.
E 4 och E 14
De båda nationella stamvägar som genomkorsar länet är E 4 längs kusten och E 14 genom Ljungadalen till Östersund och Trondheim. E 4 är Norrlands viktigaste kommunikationsled med omvärlden och har, med tanke på det, genom åren haft en klart undermålig standard genom Västernorrland. Förutom genomförda och påbörjade insatser som Deltavägen och Höga kustenleden återstår mycket att göra. Främst gäller det sträckningen genom/förbi länets tre största tätorter, Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik. Det är av avgörande betydelse för hela norra Skandinaviens utvecklingsmöjligheter, såväl som för miljö och trafiksäkerhet, att dessa flaskhalsar åtgärdas.
Också E 14 Sundsvall-Trondheim har en viktig interregional funktion och hög belastning av tung trafik. Ett begränsat antal mindre investeringar planeras för att ge stråket en god standard. Inte minst ur turistisk synpunkt krävs en upprustning av E 14.
Länets regionala stråk
Länets regionala stråk är, liksom det lokala vägnätet och det yttäckande nätet av enskilda vägar, av avgörande betydelse för näringslivet - främst skogsbruket och skogsindustrin - såväl som för privatbilism och kollektivtrafik. Det är därför glädjande att regeringen återställer de anslag till enskilda vägar som Folkpartiet och Socialdemokraterna var överens om i trafikutskottet.
Till följd av besvärliga jordarts- och klimatförhållanden, i kombination med bristfälligt underhåll och otillräckliga investeringar, avstängs varje år 35-45 % av det allmänna vägnätet i länet för tung trafik, vilket givetvis även drabbar trafiken på anknytande vägar, varje kilometer statlig väg betjänar 3-4 kilomteter enskild väg. Detta ger enbart skogsindustrin i länet en årlig extra kostnad på cirka 170 miljoner kronor (motsvarande siffra för hela landet är drygt 700 miljoner kronor). Dessutom ställer skogsindustrins nya, miljö- vänliga blekningsmetoder och ständigt ökade konkurrens krav på kontinuerlig försörjning av färsk ved - maximitiden från rot till massaprocess är i dag tre veckor och torde ytterligare kraftigt komma att minska.
Länets glest befolkade inland - där underlaget för en utbyggd kollektiv- trafik är svagt - är helt beroende av bilen som transportmedel. Det motiverar en högre vägstandard än i områden, där andra transportalternativ erbjuds. Det är också viktigt att ta hänsyn till den stora andelen tunga transporter på de västernorrländska vägarna, vilken inte framgår av trafikräkningarna - en tung lastbil med släp sliter uppemot 10 000 gånger så mycket på vägbana och vägkropp som en personbil.
Drift- och underhållsanslaget
KomKoms förslag innebär - trots påståenden om motsatsen - i själva verket ingen utökning av anslaget till drift och underhåll, särskilt inte inom vägområdet. Det genomsnittliga utfallet för Vägverkets Region Mitt perioden 1994-1997 för drift, underhåll och bärighetsåtgärder var 1 317 miljoner kronor per år. Till detta kommer så kallade paketmedel för drift och underhåll om 220 miljoner kronor per år. Detta skall jämföras med de 1 316 miljoner kronor som kommittén föreslår.
Den 30-procentiga höjningen av anslaget till drift, underhåll och bärighetsåtgärder som förutskickas skulle således i stället ge Region Mitt cirka 17 100 miljoner kronor 1998-2007 (1 710 mkr per år). Det kan jämföras med de samhällsekonomiskt lönsamma åtgärder Region Mitt redan i dag redovisat, vilka belöper sig på 15 075 miljoner kronor. De inkluderar beläggning av grusvägar och ytterligare broåtgärder, vilka inte ryms inom den ram kommittén föreslår. Som exempel kan nämnas att den föreslagna anslagsnivån ger utrymme för ny beläggning av länsvägar vart 70:e år.
Det är utmärkt att man påtalar behovet av att öka bärighet och ytstandard också på de lågtrafikerade vägarna. En förutsättning för verkliga resultat är dock att det finns substans i utfästelserna. Med tanke på den ytterst låga standard stora delar av vägnätet i Västernorrland håller är det av utomordentlig vikt att de påtalade felaktigheterna i underlaget rättas till och att den föreslagna 30-procentiga ökningen verkligen realiseras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om E 4:s och E 14:s sträckning genom Västernorrland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsindustrins behov av öppna vägar året runt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om standarden på det regionala och lokala vägnätet i Västernorrland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kommunikationskommittens förslag till underhållsanslag för Region Mitt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den 30-procentiga ökningen av underhållsanslaget verkligen realiseras.
Stockholm den 5 oktober 1996
Sigge Godin (fp)