Järnvägsprojektet
En viktig del i regeringens förslag är att infrastrukturinvesteringar skall ske utifrån en jämnare regional fördelning än tidigare. Investeringarna i infrastrukturen skall medverka till att skillnaderna minskar mellan olika regioner med avseende på de trafikpolitiska målen. Vidare sägs att åtgärderna bör fördelas så att de av EU utpekade stödområdena får en förbättring av restiderna som relativt är minst lika stor som övriga delar av landet.
I det perspektivet har Atlantbanan, dvs. järnvägen från Stockholm via Gävle, Bollnäs, Östersund till Trondheim, en central roll. Banan är länets viktigaste järnvägsförbindelse med omvärlden och är betydelsefull också för Hälsinglands inland som saknar flygförbindelser som alternativ. Snabbtågstrafik på Atlantbanan skulle ge de restidsförkortningar för många stödområdeskommuner som åsyftas i propositionen. En snabbtågsanpassning av banan mellan Gävle och Östersund ingår i stomnätplanen för 1994-2003 men har senarelagts av Banverket. Det är därför angeläget att det projektet lyfts fram i riksdagsbeslutet om infrastrukturinvesteringarna för 1998-2007.
Atlantbanan utgör en av fyra järnvägsförbindelser med Norge. Trots att en särskild svensk-norsk grupp på departementsnivå tillsatts för att samordna investeringar i vägar och järnvägar mellan länderna berörs inte Atlantbanan efter vad vi har erfarit. Detta är anmärkningsvärt mot bakgrund av att både Sverige och Norge förbereder att fatta beslut om investeringsplaner för järnvägarna för perioden 1998-2007.
Från regional nivå i både Sverige och Norge har under lång tid påpekats de problem som blir följden för den genomgående trafiken mellan Östersund och Trondheim av att banstandarden är olika i de båda länderna. Mest påtagligt är att banan på norsk sida inte är elektrifierad. Det bör därför vara uppenbart att frågan om att åstadkomma en enhetlig hög standard på Atlantbanans västra del fram till Trondheim tas upp till behandling av den svensk-norska samarbetsgruppen. Vi anser därför att de nödvändiga investeringarna för att nå den genomgående standarden bör finnas med i de svenska och norska långtidsplanerna för järnvägsinvesteringar för 1998-2007.
Den regionala investeringsplaneringen
I propositionen föreslås uppbyggnaden av en länsbaserad regional investeringsplanering. Systemet innebär en bättre samordning mellan trafikslagen och underlättar en helhetssyn i planeringsprocessen.
För att beakta de länsövergripande transportbehoven föreslås att regionberedningsgrupper för grupper av län inrättas. De långsiktiga planeringsramarna för den regionala planeringen föreslås först fördelas till dessa regionberedningsgrupper som sedan får ansvaret för ramfördelningen på län.
En anledning till att inrätta regionberedningsgrupperna är att länen i många fall uppfattas som för små planeringsenheter som har svårt att hantera den länsöverskridande infrastrukturen. Det kan finnas en grund för den synpunkten i de befolkningstäta och ytsmå länen i södra Sverige men motiveringen blir främmande i ett norrländskt perspektiv. Jämtlands län är t.ex. lika stort till ytan som Danmark. Det finns givetvis även här ett behov av samordning med angränsande län beträffande infrastrukturinvesteringar men den samordningen har hittills kunnat ske på frivillig väg som en naturlig del i planeringsarbetet.
Inrättandet av regionberedningsgrupperna blir en onödig omväg i planeringsprocessen. Risk finns för att fördelningen på län av planeringsramen blir den allt överskuggande frågan för regionberednings- grupperna och att de diskussionerna snarare försvårar än underlättar samarbetet mellan länen inom regionen.
Om tyngdpunkten i planeringsarbetet ändå skall ligga på länsnivå förefaller det naturligare och enklare att regeringen fördelar planeringsramarna direkt till länen. Det överensstämmer också med det förslag som Länsstyrelse- och trafikutredningen lämnat i sitt delbetänkande (SOU 1996:142).
I likhet med Länsstyrelse- och trafikutredningens förslag anser vi att budgetansvaret för att genomföra de fastlagda planerna i stället läggs på länsstyrelserna. På det sättet blir det en tydlig koppling mellan planerings- och genomförandeansvaret. Den i propositionen föreslagna ordningen innebär däremot att länsstyrelserna får planeringsansvaret men inte har någon roll i genomförandeskedet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastrukturinvesteringar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den regionala investeringsplaneringen.
Stockholm den 20 december 1996
Berit Andnor (s)
Rune Berglund (s) Jörgen Persson (s)