I propositionen föreslås att Botniabanan ska byggas. Det är en oerhört viktig investering och komplettering av det nationella stomnätet. Det är en förutsättning för en långsiktigt hållbar utveckling av näringslivet i mellersta och norra Norrland. På lång sikt kan också Botniabanan bidra till en positiv utveckling av hela Barentsregionen som ger stora nya möjligheter för svensk industri.
Mot bakgrund av den besvärliga trafiksituationen i Sundsvall beslutade regeringen den 23 februari 1989 att tillsätta en delegation för att initiera och samordna åtgärder som väsentligt kan förbättra miljön i Sundsvall- Timråregionen inom en tioårsperiod.
Delegationens ställningstaganden redovisades 7 december 1990 i en miljöplan, "Rent till 2000 för Sundsvall och Timrå". En av de åtgärder som delegationen föreslog för att förbättra luftkvalitén i Sundsvalls centrum är att bygga om järnvägen genom Sundsvall, för att slippa de trafikstockningar som orsakas av bomfällningarna.
Botniabanan kommer att leda till en kraftigt ökad järnvägstrafik vilket i sig är mycket positivt eftersom det minskar vägtrafiken. En förutsättning för att projektet enbart ska få positiva miljöeffekter är att man samtidigt vidtar åtgärder på järnvägen genom Sundsvalls centrum. I annat fall kommer det att leda till fler bomavstängningar i Sundsvall och att de trafikstockningar och miljöproblem som miljödelegationen tillsattes för att lösa ytterligare förvärras. Mot den bakgrunden är det angeläget att man åtgärdar järnvägen genom Sundsvalls centrum. En sådan ombyggnad skulle också ge möjlighet till ett bättre utnyttjande av kapaciteten på den snabbtågstrafik som i dag finns mellan Härnösand och Stockholm.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder beträffande järnvägen genom Sundsvalls centrum.
Stockholm den 20 december 1996
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson (s) Agneta Lundberg (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s)