Bakgrund
Under hela efterkrigstiden var Östeuropa stängt från nästan allt samarbete med västra och norra Europa. En vändning kom i och med Berlinmurens fall och de efterföljande stora förändringarna i länderna på andra sida Östersjön. Förr var Östersjön ett hav som skilde människor åt. Nu är samma hav en möjlighet, som öppnar för handel, samarbete och utveckling.
Den gamla synen på Blekinge och sydöstra Sverige präglar fortfarande många planerares framtidsvisioner.
Blekinges infrastruktur är fortfarande anpassad efter de gamla förhållandena som rådde i Östersjöområdet. Trots stora investeringsbehov tillfördes Blekinge, vid förra planeringstillfället, en betydligt mindre andel av landets totala satsningar på nyinvesteringar än vad länets andel av befolkningen skulle motiverat. Detta trots att Blekinge har ett mycket strategiskt läge, mitt i Östersjöområdet. Öresundsbrons tillkomst förbättrar också radikalt förutsättningarna för Blekinges utveckling.
Medlemskapet i EU och det ökade samarbetet med Öst- och Centraleuropas länder ger Blekinge en möjlighet att stärka sin position inom handel, arbetsmarknad, turism etc. Länet har ett strategiskt läge för att knyta samman Sverige med dessa delar av Europa. Den planerade utvidgningen av EU till att omfatta även Polen, Estland, Lettland, Litauen m. fl. länder kommer att understryka detta. De nyöppnade möjligheterna har inte bara betydelse för Blekinge utan är i hög grad en viktig fråga för hela landets transportsystem mot de nya marknaderna i Öst- och Centraleuropa. Staten har ett ansvar för att hela Sverige skall kunna leva. Det krävs därför omfattande investeringar i nya och befintliga vägar och järnvägar. Länets flygplats är dessutom i stort behov av nybyggnad av en taxibana. Investeringarna är nödvändiga för att Blekinge skall kunna bli den naturliga länk mellan övriga Sverige och Öst- och Centraleuropa, som dess geografiska läge skapar förutsättningar för .
Blekinge har bra och strategiskt belägna hamnar. För landet utgör Blekinges hamnar en resurs som rätt utnyttjade skapar förutsättningar för utvecklingen av landets handelsförbindelse mot Öst- och Centraleuropa. Effektiva transportsystem för gods måste utvecklas för att länets hamnar skall kunna utgöra ett bra alternativ för export och import vilket även inkluderar reguljär färjetrafik.
Den nuvarande starka koncentrationen av kommunikationsleder i den västra delen av Sydsverige måste kompletteras med effektiva och miljö- vänliga transportstråk över den övriga delen av Sydsverige innefattande bl.a. Blekinge. Detta är nödvändigt om vi i Sverige fullt ut skall kunna ta till vara de möjligheter som bjuds. Dessa satsningar får samtidigt den fördelen att den hårda belastningen på Skåne, Danmark och Nordtyskland kan minska miljö- och kapacitetsproblemen inom dessa områden.
Kommunikationskommitténs (Komkom:s) delbetänkande har inte behandlat frågan om regional utveckling sett i ett östersjöperspektiv. Detta är förvånande med hänsyn till de nya möjligheter som öppnats i och med den nya situationen i Östersjöområdet.
Det föreligger nämligen ett stort investeringsbehov i Blekinge när det gäller vägar, järnvägar och flyg. Dessa investeringar har mycket stor betydelse för att åstadkomma ökad ekonomisk tillväxt i länet och därmed skapa förutsättningar för ökat företagande och nya riktiga arbeten.
Vägar
Öresundsbrons tillkomst och de nya förbindelserna till Polen och Baltikum via Blekinge, öppnar nya möjligheter men ställer samtidigt krav på ett vägnät med godtagbar standard. Det mindre vägnätet har vid en nationell jämförelse en god standard med hög tillgänglighet. När det gäller det större vägnätet krävs förbättringar på flera vägsträckor. Trafiksäkerhetssituationen i länet bedöms tillhöra de sämsta i landet. Detta är allvarligt. I många fall bedöms hög trafikintensitet och dålig vägstandard vara orsaken till den allvarliga olyckssituationen.
E 22
Väg E 22 går genom hela Blekinge. Vägens betydelse har ökat och kommer att öka i och med det ökade utbytet med Polen och Baltikum. Öresundsbrons tillkomst ställer vidare höga krav på denna vägförbindelse då den kommer att bli länken från det nya Östersjöområdet ner mot Skåne, Danmark och vidare mot övriga EU-länder.
I Blekinge är det tre avsnitt som är i behov av ombyggnad, nämligen Pukavik-Stensnäs i Sölvesborgs kommun, Björketorp-Nättraby i Ronneby kommun och Lösen-Jämjö i Karlskrona kommun. Utöver dessa avsnitt har motortrafikdelen av E 22 i länet mycket dålig trafiksäkerhet. Även dessa avsnitt kräver stora ombyggnader. Vägens dåliga standard på vissa avsnitt kommer alltmer att bli en begränsning för näringslivets utveckling. Den långsiktiga inriktningen är att åstadkomma en trafiksäker fyrfältig väg från länsgränsen i väster till Jämjö i öster.
Riksväg 30
Vägen ingår i den transportkorridor som benämns TEM- Scandinavia och är en förbindelse från Oslo/Göteborg till Karlskrona samt via färjeförbindelsen Karlskrona-Gdynia och vidare till Aten/Ankara. Blekinge-delsträckan förbi Bredåkra är i akut behov av ombyggnad. Planerad byggstart är 1997. Det är mycket angeläget att projektet kan genomföras enligt planerna.
Riksväg 29
Förbindelsen är en utomordentligt viktig tillfartsväg för tung trafik till Karlshamns hamnar och Mörrums bruk. Delen Hoka-länsgränsen är i akut behov av ombyggnad. Vägen löper parallellt med Mieån som bl.a. är Karlshamns vattentäkt. En allvarlig olycka har redan inträffat och risken för ytterligare katastrofer kan inte uteslutas så länge riksvägen ligger kvar längs ån. Enligt aktuell plan skall ombyggnaden påbörjas 1997. Det är nödvändigt att projektet fullföljs utan förseningar.
Tvärleden Olofström-Halmstad
Tvärleden är en regionalled som knyter ihop Blekinge med västkusten. Leden har mycket dålig standard. Stora delar av sträckan behöver rustas upp. För att säkerställa finansieringen bör tvärleden förändras till riksväg. Sträckan Osby-Markaryd är i akut behov av nybyggnad.
Den största arbetsplatsen inom länets näringsliv är Volvo Personvagnar i Olofström, med ca 4 000 anställda. Till dessa kommer alla som på ett eller annat sätt är beroende av att Volvo finns och utvecklas positivt i Olofström. Detta företag är synnerligen beroende av att denna väginvestering kommer till stånd. Volvos transporter mellan Olofström och Göteborg är mycket omfattande. Bristen på en bra förbindelse är så allvarlig att den kan komma att äventyra Volvos produktion i Olofström. Vägverket bör omedelbart börja planera för en lösning av Tvärleden.
Övriga vägar
I övrigt finns ett stort antal viktiga länsprojekt som både ur näringslivssynpunkt och ur trafiksäkerhetssynpunkt är viktiga att genomföra.
Järnvägar
Länet har under senare år satsat kraftfullt på utökad kollektivtrafik där persontrafiken på järnväg utgör en mycket viktig del. Resandeutvecklingen på bandelen Karlskrona- Kristianstad har utvecklats från 150 000 resor per år (1991) till dagens ca 800 000. Fortfarande finns potential för stora ökningar av detta resande. Här öppnar Öresundsbron nya möjligheter till snabba förbindelser med Köpenhamn.
På godssidan har det hitintills varit svårare att få genomslag för ökade transporter på järnväg. Sverige behöver nya alternativa miljövänliga transportkorridorer för trafik riktad mot Central- och Östeuropa. Det naturliga är att leda över en del av trafikströmmarna till sydöstra delen av landet. Blekinges utmärkta hamnar är en viktig resurs i denna strävan. För att detta skall vara möjligt krävs betydligt större satsningar än de som föreslås i Kommunikationskommitténs betänkande.
Blekinge Kustbana
Den fantastiska utvecklingen av persontrafiken har nämnts ovan. En elektrifiering av Blekinge kustbana är en prioriterad investering. Elektrifieringen skapar förutsättningar för att på ett miljövänligt sätt snabbt och effektivt nå ut i Europa och världen i övrigt. Banan bör rustas upp så att det går att hålla en hastighet på 160 km/h. Kurvrätningar bör göras. Utanför länet har en linjeomläggning på sträckan Kristianstad-Höör diskuterats, som för Blekingeresenärer till Malmö/Köpenhamnsområdet skulle åstadkomma avsevärda restidsvinster. Målsättningen är att åstadkomma restider ner mot 2 timmar på sträckan Karlskrona-Kastrup. Detta skulle utgöra ett intressant alternativ för anslutningsresa till Kastrup för hela Blekinge och delar av Skåne.
Kust-till-kust-banan
Kust-till-kust-banan bör rustas upp till 160 km/h på hela sträckan från Göteborg och till Kalmar/Karlskrona. Banan har stora möjligheter att klara stora godsmängder mot Blekinges hamnar och kan därmed utgöra ett intressant komplement till järnvägsstråken över Skåne.
Sydostlänken (Älmhult-Olofström-Blekinge kustbana)
För ökad tillgänglighet och för att skapa förutsättningar för ökad tillväxt bör Blekinge kustbana förbindas med Södra stambanan genom att järnvägsförbindelsen mellan Älmhult och Olofström kompletteras. På så sätt ges möjlighet att på ett miljövänligt sätt transportera gods till hamnarna i företrädesvis Karlshamn och Sölvesborg. Detta projekt innebär att bandelen Älmhult-Olofström elektrifieras och nybyggnad sker på sträckan från Olofström till Blekinge kustbana. Nybyggnadsbehovet är beräknat till ca 13 km. Denna investering skulle avsevärt förbättra såväl för person- som godstrafiken.
Flyget
Länets flygplats ligger i Ronneby. Förutom trafik till Arlanda finns även en mindre (men mycket viktig) linje till Köpenhamn. Flyget har en stor betydelse för länet. Trafikflyget och F 17 är samlokaliserade. För att undvika störningar och för att inte förhindra en gynnsam utveckling behöver Ronneby flygplats kompletteras med en taxibana och hangarer.
Sammanfattning
Det är dags att planera för de nya förutsättningarna som råder i och med att länderna kring Östersjön har blivit fria. Sveriges medlemskap i EU. Strävan att få med de andra östersjöländerna i det europeiska samarbetet. Öresundsbron och allt vad den kan komma att innebära med ökade transporter av både personer och gods. De ökande transporterna innebär en ökad trafik på båda hållen. Blekinges hamnar, vägar och järnvägar är underskattade komponenter i den nya situation som nu råder i Östersjöområdet. Nytänkandet kräver nya prioriteringar i satsningarna på infrastrukturen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nytänkande med avseende på den nya situationen i Sydostsverige vid planeringen av infrastruktursatsningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringsbehoven avseende vägnätet i Blekinge,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustningen av Tvärleden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Tvärleden förändras till riksväg,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om investeringsbehoven avseende järnvägsnätet i Blekinge och anslutningar till detta,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygplatsen i Ronneby.
Stockholm den 7 oktober 1996
Jeppe Johnsson (m) Karl-Gösta Svenson (m)