I denna motion redogör vi för Folkpartiet liberalernas trafikpolitik. Den grundläggande förändring som vi vill ha inom trafikpolitiken är avreglering. Som liberaler är vi motståndare till alla former av monopolbildning vare sig de är offentliga eller privata. Vi är övertygade om att både den enskilde och miljön vinner på om det ges möjlighet till mer konkurrens inom alla transportslag, individen genom lägre priser och bättre service och miljön genom att miljövänliga transporter blir billigare genom konkurrens.
Inledning
Vi liberaler vill skapa ett samhälle där människor, idéer och varor kan resa, förmedlas och transporteras snabbt och effektivt. Kommunikationer är samhällskroppens blodomlopp och nervsystem. Väl utbyggda kommunikationer inom Sverige är nödvändigt för näringsliv och sysselsättning i alla delar av landet. Resor till och från arbetet, serviceställen och fritidsaktiviteter är viktiga för ett fungerande vardagsliv. Goda kommunikationer med utlandet är en förutsättning för våra ökande internationella kontakter.
Principerna i riksdagens trafikpolitiska beslut 1988 stod bl a Folkpartiet liberalerna bakom. Vi förutsåg i en reservation redan då att de åtgärder för att förverkliga beslutet som föreslogs av den dåvarande regeringen inte skulle komma att leda till målet. Det har dessvärre visat sig vara sant.
Staten har ett övergripande ansvar för kommunikationernas goda funktion. Insatser i kommunikationssystemen är i princip av två slag. Dels åtgärder för att undanröja flaskhalsproblem, dels offensiva insatser för att stimulera en önskvärd utveckling. Trafikens miljöpåverkan varierar starkt. Rätt utformade ekonomiska styrmedel kan på sikt leda till lägre total miljöbelastning. Den fria konkurrensen garanterar lägsta kostnad för trafikanten på efterfrågad kvalitet. Monopol bromsar utvecklingen och bör undanröjas. Statens över- gripande ansvar innebär inte att staten har något försteg som trafikutövare. Tvärt om är det angeläget att rollerna som ansvarig myndighet och operatör klart skiljs åt. Säkerhetsarbetet måste bli effektivare.
Hela trafikpolitiken ses för närvarande över av den parlamentariska Kommunikationskommittén. Efter det att kommitténs arbete har slutförts kommer riksdagen att få ta ställning till den framtida trafikpolitiken.
I dagens ekonomiskt ansträngda läge är det viktigt att alla sektorer av samhället är med på besparingar. Vi vidhåller därför vårt förslag i vår motion med anledning av vårbudgeten att ramen för utgiftsområdet skall minskas med 1,3 miljarder kronor under budgetåret 1997. Detta fördelas så att 1,1 miljard kronor sparas genom långsammare takt i investeringarna i infra- struktur och 200 miljoner kronor på anslaget B 4. Bidrag till sjöfarten.
Konkurrens
Trafiksektorn kännetecknas fortfarande av alltför många regleringar och monopolbildningar.
Folkpartiet liberalerna vill främja konkurrens mellan olika företag för att konsumenternas behov skall tillgodoses till rimliga priser. Som det ser ut idag är priserna inom många transportgrenar alltför höga eftersom konkurrensen är eftersatt. Även de statliga affärsverken inom området bör möta mer konkurrens. Privatiseringar måste genomföras på ett sätt som gör att konkurrensen verkligen främjas. Ett statligt monopol får dock inte ersättas med ett privat.
Principer för prissättning
För oss liberaler är det av grundläggande betydelse inom trafikområdet att trafikanter och transportköpare ges en ökad individuell valfrihet. Vi vill rensa i floran av administrativa regleringar och låta transportbesluten ske i decentraliserade och marknadsmässiga former. Då måste staten ta sitt ansvar för att skapa rättvisa konkurrensvillkor. Transportsektorn måste känna av ett riktigt kostnadsansvar beräknat med samhällsekonomiska kalkyler, så att rimlig hänsyn tas till trafikolyckor, miljöskador och trängsel. Den enskilde bör i varje transportbeslut känna av marginalkostnaden. Detta stämmer överens med 1988 års trafikpolitik som tyvärr inte har genomförts i praktiken.
EU har glädjande nog tagit itu med dessa frågor och nyligen givit ut en grönbok "För en rättvis och effektiv prissättning inom transportsektorn". Politikens nuvarande inriktning är inte långsiktigt hållbar och därför anser EU-kommissionen att ett ökat utnyttjande av samhällsekonomiskt utformade trafikavgifter måste bli en viktig beståndsdel i en trafikpolitik för att komma till rätta med olyckor, miljöskador och trängsel.
Det finns behov av omfattande utvecklingsinsatser och förändringar när det gäller värdering och praktisk tillämpning av teorierna om totala och marginella externa effekter och samhällsekonomiska kostnader. Endast därigenom kan det uppstå en effektivt avvägd samverkan mellan de olika trafikslagen utan behovsprövningar och andra administrativa regleringar.
De stora investeringarna inom transportsektorn har mycket lång livslängd och påverkar utvecklingen av hela samhället för ytterligare lång tid framåt. Därför är det särskilt angeläget att korrekta värderingar av de samhälls- ekonomiska kostnaderna ligger till grund för investeringsbesluten.
Trafiken och miljön
All trafik påverkar miljön. Särskilt vägtrafiken har stora negativa konsekvenser för naturen. Utsläpp av bl a kväveoxider bidrar starkt till försurning och övergödning. Koldioxidutsläpp bidrar till växthuseffekten.
Många åtgärder har redan vidtagits för att minska utsläppens skadliga effekter på miljön. Att alltfler fordon drivs med miljövänligare drivmedel är positivt, men det räcker inte. Det är bl a därför Folkpartiet liberalerna före- språkat stora satsningar på miljövänliga transportlösningar.
Det internationella trafik- och miljösamarbetet måste fördjupas och utvecklas. Regeringen bör aktivt inom EU driva på och medverka till en minskning av miljökonsekvenserna av bilanvändningen. Regeringen bör aktivt medverka till skärpt gemensam lagstiftning med inriktning på ekonomiska styrinstrument och stimulanser för forskning och andra insatser för lägre emissioner.
Förutom det vi anger i denna motion om trafik och miljö hänvisar vi till vår miljöpolitiska motion.
Bilen
Trots att bilar påverkar miljön i negativ riktning så är bilen oumbärlig i dagens samhälle. Bilen kommer att vara det viktigaste transportsättet för en stor del av resorna och godstransporterna också i framtiden. Åtta av tio persontransporter företas i privatbilar. Det är därför viktigt att tekniken på bilarna utvecklas så att miljöpåverkan minskar snabbt. Mycket har gjorts men tillverkarna behöver göra ytterligare för att främja utvecklingen på området. Ökade insatser bör bl a göras för att hitta alternativ till fossila bränslen för bilarna.
Miljöavgifter
Banavgifter, vägavgifter och landningsavgifter, som införs av miljö- eller finansieringsskäl, måste avvägas utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv där också miljöpåverkan åsätts ett korrekt pris. Vi är övertygade om att detta förändrar fördelningen av transporter mellan olika trafikslag.
Taxorna på miljövänliga transportmedel måste i högre grad anpassas så att de utgör ett fullgott alternativ till andra transportmedel. Idag är det ej så. Miljövänliga järnvägsresor präglas i allt för stor grad av en monopolistisk prissättning.
Den förändrade transportbild som datakraften ger upphov till med successiv ökning av telekommunikationer medför stora miljöfördelar. Tele- teknikens snabba utveckling öppnar helt nya möjligheter. I allt större utsträckning kan jobben komma till människan i stället för tvärt om. Möjligheterna att kommunicera med en allt större omvärld ökar. Speciellt för Sveriges glesbygder utgör telekommunikationerna en stor framtidsmöjlighet, varför utbyggnaden och förnyelsen måste ske i hela landet.
Vägarna
Samhället behöver ett väl fungerande vägnät. Under den borgerliga regeringsperioden 1991-1994 satsades stora summor på att förbättra vägnätet. På många håll höjs nu vägarnas standard och kapacitet. Detta var välkommet då våra vägar eftersattes av de socialdemokratiska regeringarna under 1980-talet. Vägarna måste i hela landet hålla en sådan standard att säkerhet garanteras och transporter med t. ex. råvaror kan nå fram till industrin. En god vägstandard är en förutsättning för att hela Sverige skall leva och utvecklas.
Ett allvarligt flaskhalsproblem är den bristfälliga bärigheten hos många vägar av stor betydelse för skogsindustrins råvaruförsörjning. Underhållet är av väsentlig betydelse i ett samhällsekonomiskt perspektiv. De stora investe- ringar som görs skall vårdas väl. Underhållet är också av väsentlig betydelse för framkomligheten. Detta illustreras varje vår under tjällossningsperioden.
Underhållet är otillräckligt för att kunna bibehålla en acceptabel standard på framförallt det lågtrafikerade vägnätet. Kapitalförstöringen är omfattande på framförallt den belagda delen. Inget utrymme finns f. n. för förbättrings- åtgärder på detta vägnät. Upprustning och beläggning av grusvägar på landsbygden liksom smärre trafiksäkerhetsförbättrande åtgärder kunde tidi- gare finansieras från drifts- och underhållsanslaget. Det kan numera endast ske med hjälp av sysselsättningsskapande medel.
En minskning av investeringstakten är nödvändig av statsfinansiella skäl. Folkpartiet föreslår därför en något större nedskärning än regeringen på anslaget A 3. Byggande av vägar. Vi föreslår att anslaget för budgetåret 1997 minskas med ytterligare 600 miljoner kronor. Vår bedömning är att detta kan ske utan att hamna i en situation likt den på 1980-talet då underhåll och investeringar var klart eftersatta på vägnätet.
Specifika vägprojekt
Det finns ett antal vägprojekt som är angelägna att prioritera. De är av mycket stor betydelse både för näringsliv, turism och trafiksäkerhet. Dessa projekt är:
Europaväg 4 byggs ut till motorväg hela vägen från Stockholm till Helsingborg. Alltså även den biten i södra Småland och norra Skåne där en utbyggnad ej är aktuell förnärvarande.
Europaväg 6 byggs ut till motorväg genom hela Bohuslän.
Det är angeläget att det blir motorväg hela sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Detta kan ske genom en utbyggnad av E 20 mellan Göteborg och Örebro eller genom att riksväg 40 byggs ut till motorväg hela sträckan mellan Göteborg och Jönköping. Vi tar ej här ställning för vilken dragning som är bäst utan båda dessa alternativ bör utredas ur samhällsekonomisk synvinkel.
Europaväg 18/20 byggs om till motorvägsstandard på den hårt belastade delen mellan Arboga och Örebro.
Riksväg 73 mellan Stockholm och Nynäshamn. Här bör standarden höjas på de sämsta bitarna av vägen. Detta är inte minst motiverat genom det nya avtalet för Gotlandstrafiken som anger att Nynäshamn fortsätter som hamn för denna trafik.
Det enskilda vägnätet
Man kan med fog påstå att utan bra enskilda vägar så stannar Sverige. De enskilda vägarna är av stor betydelse för näringslivet, människors möjlighet till bosättning, möjlighet till friluftsliv och rekreation m.m. Minskade resurser till det enskilda vägnätet leder därför snabbt till betydande negativa konsekvenser inte bara för glesbygden.
Inför det innevarande budgetåret halverades anslaget till de enskilda vägarna. Neddragningen har visat sig innebära stora problem för många enskilda vägar. På bl a Folkpartiets förslag har riksdagens trafikutskott försökt att få loss mer pengar till de enskilda vägarna under det innevarande budgetåret. Dessvärre har dessa försök stupat på ovilja från regeringen och Centerpartiet att hitta en lösning. Det är därför välkommet att regeringen i budgetpropositionen nu valt att höja anslaget till de enskilda vägarna från 329 miljoner kronor till 610 miljoner kronor.
Trafiksäkerheten
Varje år dödas åtskilliga människor i trafiken. Fastän antalet dödade i trafiken har minskat under senare år måste antalet nedbringas ytterligare. En av de viktigaste faktorerna till de förbättrade siffrorna torde vara lågkonjunkturen som gör att färre ungdomar gör debut som förare och som bidrar till varsammare körning.
Den samhällsekonomiskt effektivaste åtgärden mot trafikolyckorna torde vara ökad trafikövervakning. Det är därför angeläget att denna verksamhet effektiviseras, lämpligen genom att Rikspolisstyrelsen centralt samordnar den.
En bidragande faktor till att antalet dödsoffer i trafiken minskar är de allt säkrare bilarna. Krockkuddar, sidobalkar och låsningsfria bromsar efterfrågas i större utsträckning och införs på allt fler bilmodeller. Det är angeläget att denna utveckling mot säkrare bilar fortsätter.
Farliga vägsträckor måste åtgärdas. De stora väginvesteringarna bidrar till en höjning av trafiksäkerheten. Skärpt hastighetskontroll och höjda böter för fortkörning kan också medverka till lägre skadenivå i trafiken.
I stadens trafiksystem måste såväl den fysiska utformningen som regel- systemet göra den oskyddade trafikanten till huvudperson. Bilförare måste inse de risker man utsätter sin omgivning för om man inte tar tillräcklig hän- syn. Regeringen bör snarast genomföra Vägverkets förslag till skärpta krav på att bilförare skall lämna företräde åt gående vid övergångsställe. Här måste bilisternas attityd ändras påtagligt.
Gaturummet skall utformas så att det innehåller trivsamma attraktiva gångstråk och sammanhängande cykelstråk, där mycket hänsyn tagits vid planerandet av korsningarna. Samtidigt måste man få cyklister att inse bety- delsen av att följa gällande trafikbestämmelser och av att använda cykelhjälm utan att myndigheter skall behöva införa tvingande regler om detta.
Alkohol och narkotika i vägtrafiken
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Förutom att man kan skada sig själv, riskerar oskyldiga medtrafikanter att dödas eller skadas av en rattonykters framfart.
Folkpartiet liberalerna har vid flera tillfällen verkat för att gränsen för grovt rattfylleri bör sänkas från 1,5 promille till 1 promille. En sådan sänkning beslutades av riksdagen i december 1993, och den trädde i kraft den 1 februari 1994. Sänkningen verkar ha givit ett bra resultat då antalet rattfyllerister har minskat.
Det är dock viktigt att påpeka att vi aldrig får ge upp i kampen mot rattfylleriet. Genom täta poliskontroller och informationskampanjer bör vi kunna få fler människor att välja att låta bilen stå efter alkoholintag.
Narkotika och bilkörning är minst lika oförenligt som alkohol och bilkörning. Praktiska svårigheter och lagtekniska oklarheter förhindrar emellertid en effektiv bekämpning. Folkpartiet förordar rutinmässig kontroll, nollgräns samt enhetligt straffvärde.
Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av farliga mediciner i trafiken. Regeringen bör till riksdagen snarast återkomma med förslag om vilka åtgärder som bör vidtas, t.ex. obligatorisk sjukskrivning för yrkesförare vid ordination av sådana medel.
Organisationen av fordonskontrollen
Regeringen föreslår i propositionen att AB Svensk Bilprovnings monopol ifråga om den periodiska fordonskontrollen bibehålls. Folkpartiet motsätter sig att detta monopol består. Det är viktigt att bilprovningen snarast konkurrensutsätts för kundens bästa. Idag är bilprovningen allt för känslig för störningar i samband med semestrar, sjukdom m.m. Att en avmonopolisering skulle skapa problem i glesbygden tror vi inte på. Tvärtom kan en konkurrensutsatt fordonsprövning öppna upp för lokala lösningar som tillfredsställer också människor i glesbygden. Vi ställer oss positiva till de förslag som rör utglesning av den periodiska fordonskontrollen samt premiering av skötsamma fordonsägare.
I detta sammanhang är det viktigt att också peka på att det ges ökade möjligheter till s.k. flygande inspektioner. För trafiksäkerheten är det viktigt att dessa inspektioner av fordonens tekniska skick och kontroller av förarnas körtider når upp till planerad nivå. En fordonsägare skall känna att han måste hålla bilen i ett trafiksäkert skick även mellan besiktningarna. Genom sitt medlemskap i EU har Sverige förbundit sig att utföra en viss kvantitet kontroller (direktiv 88/599/EEG). Det finns anledning att förmoda att Sverige inte lever upp till detta åtagande.
Järnvägstrafik
Järnvägen är ett energieffektivt transportsystem. Energiförbrukningen är låg per personkilometer och per tonkilometer. Miljöpåverkan är låg med avseende på utsläpp till luften, förutsatt att använd elenergi inte framställts i fossileldade kraftverk. Utsläppen från dieseldrivna lok och motorvagnar kan avsevärt reduceras med modern miljöteknik. Miljöpåverkan i form av buller är däremot kraftig. Här behövs mer forskning och utvecklingsarbete. Staten skall även fortsättningsvis upphandla trafik som är samhällsekonomiskt lönsam utan att vara företagsekonomiskt lönsam. Detta torde bl.a. gälla sovvagnstrafiken. Upphandlingen bör föregås av en bedömning där miljö- och trafiksäkerhetseffekterna vägts in. Fortsatt avreglering bör resultera i att upphandlingen sker till lägre samhällskostnad.
Folkpartiet liberalerna anser att en fortsatt avreglering medför stora fördelar. Konkurrens gynnar kunder och på sikt sektorns modernisering och attraktionskraft. Erfarenheterna hittills av konkurrensen vid länstrafik- huvudmännens upphandling är att trafikkostnaderna kunnat sänkas avsevärt till nytta för såväl skattebetalarna som resenärerna. Nya operatörer har också kunnat etablera sig och ett stelt monopolsystem har kunnat ersättas med flexibilitet och modernare marknadsformer. Denna utveckling bör i högre grad appliceras på järnvägssektorn. Folkpartiet liberalerna sätter den enskilde trafikantens och skattebetalarnas väl främst. Vi kräver därför att regeringen följer upp tidigare regeringsbeslut om avregleringen av trafiken på järn- vägarna.
Riksdagen fattade på initiativ av den borgerliga regeringen ett beslut om avreglering av järnvägstrafiken våren 1994. Dessvärre hade Social- demokraterna efter sitt maktövertagande hösten 1994 inte mod att genomföra detta beslut, främst av ideologiska skäl. Konsekvenserna av SJ:s fortsatta monopol ser vi tydligt nu. Biljettpriserna sätts efter monopolprissättning, vilket innebär att andra mindre miljövänliga transportslag är billigare att utnyttja för den enskilde. Nu senast visade sig SJ:s monopolprispolitik vid prishöjningarna den 16 september 1996, då biljettpriserna höjdes för alla utom för affärsresenärer. Konsekvensen av detta blir att ännu färre väljer att åka tåg och istället väljer transportslag som är mer skadliga för miljön. Riksdagen bör därför omgående besluta om en avreglering av persontrafiken.
Erfarenheterna från SJ:s och regeringarnas agerande i samband med diskussionerna om nattågen från Gävle-Dalarna till Göteborg och Malmö visar också på svårigheterna med en monopolsituation för trafiken och hur kundernas efterfrågan inte tillåts påverka utvecklingen.
På grund av det statsfinansiella läget föreslår vi en minskning på anslagen till järnvägsbyggande på anslaget A 9. Nyinvesteringar i stomjärnvägar samt ersättning för vissa kapitalkostnader med 350 miljoner kronor. Dessutom föreslår vi att anslaget A 4. Byggande av länstrafikanläggningar minskas med 150 miljoner kronor.
Höghastighetståg
Satsningarna på snabbtåget X 2000 med en maximal hastighet om 200 km/h har givit goda effekter och gjort tåget till ett konkurrenskraftigt alternativ till flyg, bil och buss. En betydande upprustning av banorna har gjort det möjligt att minska restiderna avsevärt, och ytterligare förbättringar är planerade.
Ett ytterligare steg, som skulle kunna öka tågets konkurrenskraft särskilt gentemot flyget, vore att satsa på så kallade höghastighetståg med en maximal hastighet om 350 km/h. Förbättrade och delvis nya banor skulle kunna täcka de mest frekventerade sträckorna Stockholm-Jönköping- Köpenhamn, Jönköping-Göteborg (via Landvetter) och Köpenhamn- Göteborg-Oslo.
Godstrafiken
Godstransport på järnväg måste uppmuntras. Det måste bli billigare att transportera gods på järnväg istället för med lastbil. Det tjänar miljön.
Ett steg i rätt riktning har här tagits då det från den 1 juli 1996 är lättare för andra aktörer att bedriva godstrafik på spår. Tyvärr har dock den etablerade godstrafiken (SJ) företräde framför nya operatörer. Denna begränsning bör snarast tas bort. Vissa godsstråk måste få högre bärighet så att tågens lastkapacitet kan utnyttjas bättre. En nyhet inom godstrafiken på spår är de s.k. rullande landsvägarna mellan Strömstad och Trelleborg där hela lastbils- ekipage körs på tågen för att sedan transporteras till annan ort. Detta system bör utvecklas och även prövas på personbilstransporter.
Botniabanan
Botniabanan är en planerad ny järnväg på den 20 mil långa sträckan från Nyland i Ådalen, via Örnsköldsvik och Nordmaling till Umeå som tillsammans med den upprustade järnvägen mellan Sundsvall och Ådalen blir en viktig länk i det växande europeiska järnvägssystemet. En sammanvägning av järnvägsinvesteringarna kommer att göras av Kommunikationskommittén. Enligt vår bedömning är Botniabanan ett angeläget projekt.
Inlandsbanan
Folkpartiet liberalerna medverkade under förra mandatperioden mycket aktivt till de beslut som räddade Inlandsbanan och håller fast vid det beslut som riksdagen slutligen fattade i december 1992. Godstrafiken på hela Inlandsbanan från Mora till Gällivare är väl motiverad inte minst ur samhällsekonomisk synpunkt. Detta gäller även persontrafiken med turister. Folkpartiet utgår ifrån att de bedömningar om Inlandsbanans framtida ekonomi som gjordes inför riksdagsbeslutet 1992 fortfarande håller. En ny faktor som tillkommit är att EU:s s k mål 6-medel numera även finns bland finansieringsmöjligheterna. Det finns anledning att vara optimistisk om möjligheterna att under den femåriga övergångsperioden förbättra Inlandsbanans ekonomi så att behovet av subventioner till trafiken minskat kraftigt. I den mån subventioner till godstrafiken visar sig nödvändiga får ställningstagandet till eventuella fortsatta statliga bidrag göras utifrån en samlad bedömning av det statsfinansiella läget och banans betydelse från trafikmässiga, miljömässiga, regionalpolitiska, kulturpolitiska och försvars- politiska utgångspunkter. Till detta vill Folkpartiet foga Inlandsbanans betydelse som enda med Banverket konkurrerande företag för drift och förvaltning av järnväg.
Internationalisera tågtrafiken
Järnvägssektorn är av tradition mycket nationell. Det gäller operatörer men även materiel. Signalsystem, förarplatser och elsystem har inte ens en gemensam europeisk standard. Det är ett hinder för en rationell utveckling av järnvägstrafik och en konkurrensnackdel jämfört med andra trafikslag. Förar- och lokbyten är oftast nödvändiga vid gränspassager. Sådant försenar och fördyrar den internationella trafiken. Det är angeläget att regeringen driver på en snabb utveckling inom EU mot ökad standardisering. Onödiga nackdelar för järnvägstrafiken måste elimineras.
Kollektivtrafik
En väl fungerande kollektivtrafik är av stor betydelse i hela landet. Utan kollektivtrafik skulle våra storstadsregioner drabbas av "trafikinfarkter". Glesbygden är också beroende av kollektivtrafik, där annars många icke bilburna skulle vara helt avskurna från omvärlden om det ej finns någon lokaltrafik. Därför måste kollektivtrafiken förbättras i hela Sverige.
De trafikpaket som framförhandlats för storstadsregionerna och som staten gett lånegarantier till är en viktig grund för såväl bättre vägar i storstads- områdena som en väsentlig upprustning av kollektivtrafiken. Byggandet av ringleder bidrar till en bättre innerstadsmiljö. Förutom vägbyggnation skapas utrymme för stora satsningar på kollektivtrafik.
Handikappanpassa kollektivtrafiken
Folkpartiet liberalerna har sedan länge gått i spetsen för en handikappanpassning av kollektivtrafik. Redan 1979 beslutade riksdagen, efter ett förslag från den dåvarande folkpartiregeringen, att kollektivtrafiken skulle handikappanpassas. Det har sedan dess inte hänt så mycket trots att det gått 17 år. Detta beror inte på att vi i Folkpartiet släppt vårt tidigare krav, utan det är istället de andra partierna, både på vänster- och högerkanten, som sett till att riksdagens beslut ej har verkställts. Riksdagen bör därför snarast uppdra åt regeringen att förverkliga besluten om en ökad handikappanpassning av kollektivtrafiken.
Flygtrafik
Passagerarutvecklingen på flyget följer i stora drag konjunkturutvecklingen. Vid högkonjunktur ökar flygtrafiken medan den minskar vid lågkonjunkturer. Passagerarantalet minskade under början av året jämfört med 1995, men har under de senaste månaderna visat en något positivare utveckling igen. Det är dock långt kvar till de passagerarsiffror som kännetecknade flygtrafiken under glansåren runt 1990.
Den avreglering av flygtrafiken som Folkpartiet liberalerna varit pådrivande för har ökat flygets attraktionskraft. Det är troligt att nedgången av flygtrafiken varit större och prisbilden varit högre om monopol härskat på inrikesmarknaden. Dessvärre har konkurrensen ej fungerat tillräckligt bra. SAS har fortfarande en allt för dominerande ställning på många sträckor i inrikestrafiken. Detta har lett till att biljettpriserna är orimligt höga på de sträckor där man ej har konkurrens jämfört med konkurrensutsatta sträckor.
Passagerarutvecklingens konjunkturellt betingade avmattning har resulterat i att behovet av Arlandas tredje bana förskjutits i tiden. Luftfartsverkets fria ställning och egna finansiering får i en internationell konkurrenssituation till följd att investeringarna i stora drag följer behovet och betalningsviljan hos passagerare och flygbolag vilket är positivt. Bromma flygplats behövs till dess att Stockholmsområdet enats om placeringen av en andra flygplats. En överflyttning av Brommatrafiken till Arlanda blir dyr och ineffektiv, och en framtida utbyggnad av Arlanda utöver den tredje banan är troligen samhällsekonomiskt olönsam.
Flygets miljöpåverkan
Flyget är det trafikslag som har störst negativ miljöpåverkan räknat per personkilometer. Regeringen bör därför driva på för internationella överenskommelser om ökad forskning och utveckling mot energieffektivare och mindre miljöbelastande flygplanstyper. Miljöavgifter är rätt använda ett verksamt styrinstrument för att medverka till en utveckling av nya flygplanstyper och mer miljömedvetet kundbeteende. Miljöavgifter bör harmoniseras så att lika konkurrensförutsättningar erbjuds operatörerna.
Glesbygdsflyget
På avstånd och rutter där snabbtåg och sovvagnståg inte utgör något alternativ är flyget, genom sin snabbhet och flexibilitet ett bra persontransportmedel. Således har flera kommuner i Norrlands inland starkt förbättrat sina kommunikationer genom att med visst statligt stöd satsa på egna flygfält och flygförbindelser. Driftbidraget till kommunala flygplatser i skogslänen halverades inför budgetåret 1995/96 och en sådan försämring får stora konsekvenser för berörda kommuner. Vi anser det angeläget med ett regionalpolitiskt balanserat stöd till de kommunala flygplatserna.
Ökad konkurrens på flyget
Avregleringen av det svenska inrikesflyget har gjort flyget tillgängligt för en bred allmänhet och inte reserverat för affärsresenärer. Biljettpriserna har sänkts, servicenivån har höjts, antalet operatörer har ökat och möjligheterna för utvecklingsinriktade kommuner att utforma bra trafiklösningar har ökats betydligt. Folkpartiet liberalerna kräver nu att regeringen går vidare och verkar för en fortsatt avreglering även internationellt.
Den svenska regeringen bör vara pådrivande inom EU för att fullt ut tillämpa flygdirektiven samt att ytterligare förnya och modernisera dessa med sikte på en avreglering utan skyddande nationella lagar och regler för de olika operatörerna.
Därtill bör den svenska regeringen inom EU driva på för att uppnå gemensamma regler för miljö, säkerhet, ekonomiska garantier och operatörers fria etablerings- och landningsrätt.
I syfte att öka säkerhet och tillgänglighet samt utveckla flygtrafiken bör den svenska regeringen inom EU driva på för ett gemensamt europeiskt flygtrafikledningssystem som ersätter dagens 55 olika system. Det skulle verksamt bidra till ökat utrymme för civil flygtrafik, möjligheten till en samordnad flygtrafikledning för civil och militär trafik som i Sverige och en satsning på högteknologisk utveckling och standardisering. Med en liknande utveckling av tågtrafiken skulle dessa trafikslag få en mera neutral konkurrenssituation gentemot landsvägstrafiken som i mycket ringa mån besväras av olika tekniska regleringar i Europa.
Av historiska skäl har SAS en mycket stark ställning även efter avregleringen. Denna starka ställning avspeglar sig bl.a. i en koncentration av trafiken till Kastrup. Detta är inte till fördel för trafikanterna. Ökad konkurrens leder till bättre kundanpassning och placering av knutpunkter - s.k. hubs - som tar ökad hänsyn till resenärernas preferenser. Regeringen bör verka för att konkurrenstrycket ökar så att om kunderna så önskar interkontinentala linjer utgår från svenska flygplatser och att internationell flygtrafik kan utvecklas på flera flygplatser i olika delar av landet.
Sjöfarten
Historiskt sett har sjöfarten varit av oerhörd stor betydelse för Sverige och vårt lands utveckling. Trots att andra kommunikationsmedel har tillkommit kommer svensk sjöfart även i framtiden att spela en stor roll för våra utrikesförbindelser bl a mot bakgrund av den europeiska integrationen. Sjöfarten är den transportgren som transporterar mest av den svenska produktionen. Sjöfarten har haft en svagt positiv utveckling under de senaste åren. Andelen svenskflaggat tonnage har ökat. För att denna utveckling skall kunna fortsätta och för att klara konkurrensen från utlandet är det nödvändigt att parterna på sjöarbetsmarknaden anpassar sig och genomför erforderliga förändringar så att den svenska handelsflottan framöver kan vara en fullgod konkurrent till sina utländska medtävlare.
Svensk sjöfart möter konkurrens från två håll, dels från europeiska rederier, dels från Asien och andra östländer som har låga bemanningskostnader. För att möta denna problematik måste svensk sjöfart konkurrera med andra metoder såsom säkerhet, effektivitet, kvalitet m.m. Att avhjälpa hoten mot den svenska sjöfarten med breda industristöd är ekonomiskt omöjligt och en näringspolitisk otjänst.
I budgetpropositionen lägger regeringen fram en hel rad förslag rörande sjöfartspolitiken. Förslagen bygger till stor del på den sjöpolitiska utredningens betänkande, och det är glädjande att regeringen tagit åt sig en del av Folkpartiets synpunkter i utredningen.
Riksdagen beslutade under våren 1995 att svenska företag skall klara sig utan statligt stöd. Detta gäller även sjöfarten. Att rederistödet skall avvecklas ser vi som något positivt. Vi anser dock att man måste gå något snabbare fram än regeringen och föreslår därför att anslaget bör minskas med 200 miljoner kronor redan för år 1997. Att de små och medelstora rederiernas struktur- och kapitalförsörjningssituation skall utredas är också bra. Vi måste inse att små och medelstora företag finns även till sjöss.
Vad som saknas i propositionen, och som har påverkan på sjöfartens lönsamhet, är stuverimonopolets avveckling. Sverige bör säga upp ILO- konventionen och avveckla stuverimonopolet snarast.
Sjöfarten har en stor potential att bli verkligt miljövänlig. Men fartygstrafikens luftföroreningar måste då uppmärksammas bättre. Nya bränslen och katalysatorrening krävs. Regeringen bör även driva denna fråga inom EU.
Det är en central statlig uppgift att övervaka säkerheten. Sjöfartsinspek- tionen måste ha ett sådant uppdrag att övervakning och åtgärder kan ske effektivt och att fartygstrafik kan bedrivas med samma säkerhetsnivå som för andra trafikslag. Detta är av stor vikt för personal, passagerare och ur miljösynpunkt för gods.
Sverige bör vara pådrivande i att skapa förutsättningar för internationellt övervakad konkurrens, ökad standardisering av säkerhet och miljö samt kredit- och sjövärdighet. Regeringen bör pröva möjligheten att vinna ökat gehör för detta inom EU, då EU:s internationella handel genererar en stor del av fartygstransporterna och anlöp till EU-hamnar är viktigt för allt tonnage. Detta skulle också säkerställa rimliga arbetsvillkor och arbetsmiljö för ombordanställd personal från alla länder.
Sjöfart är för bulktransporter en miljömässig och ekonomiskt effektiv transportform. En del transporter kan lockas över till sjöfart under förut- sättning att hamnar och lastsystem fortlöpande moderniseras. Detta gäller särskilt inlandshamnar, framförallt i Vänern och Mälaren. Vi motsatte oss därför de utredningsförslag som tagits fram inom Kommunikations- departementet om ökade avgifter på inrikessjöfarten. Det skulle vara oerhört miljöförstörande om transporter åter tvingas över till landsvägstransport. Glädjande nog har regeringen nu i budgetpropositionen valt att avgiftsbefria sjötransporterna från Göteborgsregionen och upp i Vänern. Dock skall övrig inrikes sjöfart beläggas med avgifter, och i denna del går vi emot regeringens förslag. Detta finansieras genom att Sjöfartsverket omdisponerar medel inom sina ramar.
Vad avser den viktiga Gotlandstrafiken måste kommunikationer med Gotland säkerställas så att transporter kan ske på jämbördiga villkor med de som gäller på fastlandet på jämförliga avstånd. Det regionala inflytandet över färjetrafiken till och från Gotland måste förstärkas. Detta kan ske genom att Gotland ges ett större inflytande i frågor som rör trafikens utformning, taxor, turlistor m.m. Detta kan bäst ske genom att ett trafikråd inrättas där representanter från staten och gotländska intressen ingår. Den framtida Gotlandstrafiken har varit föremål för ny upphandling. Då riksdagen skall godkänna det nya avtalet genom en särskild proposition berör vi ej denna del av Gotlandstrafiken i denna motion.
Bekämpa sjöfylleriet
Olycksriskerna ökar även på sjön om föraren är påverkad av alkohol, andra droger eller mediciner. Sverige har all anledning att leda utvecklingen, och inom det svenska territorialvattnet bör samma regler gälla för sjötrafik som gäller för motorfordonstrafik på land. Idag finns ingen promillegräns till sjöss. Folkpartiet liberalerna anser att en sådan promillegräns bör införas snarast. Regeringen bör därför lägga fram ett lagförslag som syftar till att en promillegräns till sjöss införs.
Anslagsfrågor
Som nämnts ovan i motionen vill vi minska anslaget för utgiftsområdet med 1,3 miljarder kronor jämfört med regeringens förslag. Detta skall ske genom att anslagen A 3, A 4, A 9 samt B 4 minskas med vad vi anfört i motionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av trafikpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att motverka monopol inom trafiksektorn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för prissättning inom trafiksektorn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det internationella trafik- och miljösamarbetet,
5. att riksdagen hos regeringen begär att de byggprojekt på Europavägarna 4, 6 och 18/20 samt riksväg 73 som tas upp i motionen snarast påbörjas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av olika motorvägsalternativ mellan Göteborg och Stockholm,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen snarast bör genomföra Vägverkets förslag till skärpta krav på att bilförare skall lämna företräde åt gående vid övergångsställe,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategiplan för bekämpning av alkohol, narkotika och farliga mediciner i trafiken,1
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär att AB Svensk Bilprovnings monopol i fråga om kontrollbesiktningar upphävs,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. flygande inspektioner,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag till avreglering av persontrafiken på järnväg,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höghastighetståg,
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en fullständig avreglering av godstrafiken på järnväg,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. rullande landsvägar,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta trafiken på Inlandsbanan,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en handikappanpassning av kollektivtrafiken,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell avreglering av flygtrafiken,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjöfartspolitiken,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en avveckling av stuverimonopolet,2
20. att riksdagen avslår regeringens förslag om avgifter på inrikes sjöfart,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett trafikråd rörande Gotlandstrafiken,
22. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om en promillegräns till sjöss,3
23. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt följande uppställning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
A 3. Byggande av vägar 4 314 313 - 600 000
A 4. Byggande av länstrafik- anläggningar 1 228 000 - 150 000
A 9. Nyinvesteringar i stom- järnvägar samt ersättning för vissa kapitalkostnader 5 665 379 - 350 000
B 4. Bidrag till sjöfarten 400 000 - 200 000
Summa för utgiftsområdet
25 063 442 - 1 300 000
Stockholm den 5 oktober 1996
Kenth Skårvik (fp)
Torsten Gavelin (fp) Lennart Fremling (fp)
1 Yrkande 8 hänvisat till JuU.
2 Yrkande 19 hänvisat till AU.
3 Yrkande 22 hänvisat till LU.