Sammanfattning
Transporter och kommunikation är precis som energi nödvändiga ingredienser i all ekonomisk aktivitet. Vår välfärdsutveckling under 1900-talet är intimt förknippad med handel, transporter och kommunikation. Det finns få länder i världen som är så beroende av en gynnsam utveckling i relationerna till omvärlden som Sverige.
Medvetna om transportsektorns betydelse genomförde den förra regeringen en omfattande reformering av den svenska transportsektorn. Investeringsnivåerna i infrastrukturen höjdes dramatiskt, samtidigt som stora delar av sektorn avreglerades. Svensk transport- och kommunikationssektor befinner sig idag i frontlinjen vad gäller effektivitet och aktivitet.
Telekommunikationssektorn är ett exempel som väl belyser detta. Mobiltelefonen var för några år sedan något exklusivt för människor i aktiv näringsverksamhet. När den mobila tekniken introducerades i början av 80- talet var det få som trodde att den skulle få någon större utbredning. Idag finns den snart i varje mans hand. Allt fler kopplar upp sig mot Internet och kommunicerar via e-mail. Svenska företag investerade nästan 100 miljarder i informationsteknik 1994. Det är en utveckling som kommer att förändra Sverige på lång sikt, våra arbetsplatser, vårt sätt att arbeta och vårt sätt att leva.
Men transporter och resande ger inte bara välfärdsvinster. Deras negativa miljöpåverkan är dessvärre påtaglig och den stora utmaningen under de närmaste åren är att utveckla ett miljöanpassat transportsystem. För att lyckas med detta måste en lång rad radikala trafikpolitiska strukturbeslut fattas under de närmaste åren. För att få harmoni mellan trafiken och vad naturen långsiktigt tål, måste bl.a. utsläppen av försurande ämnen och växthusgaser minskas radikalt.
Kommunikationsdepartementets bilaga i årets budgetproposition innehåller inte många nyheter. Den är ett viljelöshetens dokument. Regeringen saknar en linje som den tror på och vill kämpa för. Även kommunikationspolitiken är under utredning. Regeringen har överlåtit åt Kommunikationskommittén att peka ut den långsiktiga inriktningen av den svenska trafikpolitiken. Bilagan ger vid handen att regeringen reagerar, istället för att agera. Regeringen ger inget svar på frågan om den är för eller emot en fortsatt avreglering av transport- och kommunikationsmarknaderna.
När det gäller effektiviseringen av verksamheten inom infrastrukturverken, säger regeringen å ena sidan att rationaliseringarna ska fortsätta och effektivi- teten höjas. Samtidigt skjuter man på de beslut som är grundförutsättningen för att vi ska få en sådan utveckling. Är regeringen exempelvis för eller emot att utveckla en fungerande marknad för drift och underhåll av vägar och järnvägar? Dubbla besked ges, vilket naturligtvis innebär att den effektiviseringsprocess som pågår inom framförallt Vägverket och Banverket stannar upp.
För att transportmarknaden ska kunna leva upp till sin fulla potential krävs det att det finns både intern och extern konkurrens. Den externa konkurrensen består i att olika trafikslag konkurrerar om kunderna, den interna i att det finns ett flertal olika aktörer inom varje trafikslag. Varje trafikslag har sina givna för- respektive nackdelar, men beroende på med vilken skicklighet man driver sin verksamhet kan man öka eller minska sin totala marknadsandel. I dag är det uppenbart att järnvägen inte fyller den funktion den har potential till, det är ett underutnyttjat transportslag som har stor potential till tillväxt. Men för att detta ska kunna blomma ut krävs det att den interna konkurrensen tillåts att flöda.
På investeringssidan drev det nuvarande regeringspartiet en minst sagt expansiv, gränsade till oseriös, linje när man befann sig i opposition. Väl komna i regeringsställning ägnar man istället kraft åt att skära ner i de av förra regeringen fattade investeringsplanerna. Landets politiska ledning har stort behov av att förbättra sin trovärdighet bl a vad gäller långsiktigheten i sitt agerande även på detta område. Det är således ett problem för politikers trovärdighet att riksdagens största parti byter fot från det ena året till det andra. Spelreglerna för svenskt näringsliv måste bli stabila och långsiktiga.
Kristdemokraternas linje är att de av riksdagen 1988 fastställda trafik- politiska målen ligger fast. Samtidigt måste arbetet att utveckla det optimalt effektiva transport- och kommunikationssystemet fortsätta med full kraft. Ett sådant system kan verksamt bidra till att säkerställa välfärden i vårt land. Sverige befinner sig idag i frontlinjen vad gäller utvecklingen i denna sektor. Vi får inte förlora denna position.
Viktiga trafikpolitiska målsättningar
Välfärd och ekonomisk utveckling
Den positiva välfärdsutveckling som vi har haft i vårt land under det senaste århundradet är i stor utsträckning direkt förknippad med ökad handel och därmed ökade transporter och ökad kommunikation. För ett litet land som Sverige är möjligheten till fri handel över gränserna av speciell betydelse för den ekonomiska utvecklingen. De svenska företagens internationella konkurrenskraft ökar genom att handel möjliggör utnyttjandet av olika former av stordriftsfördelar. Dessutom ger handeln ett ökat konkurrenstryck också i vårt eget land, vilket stimulerar förnyelse och utveckling.
Välfärden och den ekonomiska utvecklingen på lång sikt bestäms också av den allmänna produktivitetsutvecklingen i vår ekonomi, inte minst i transport- och kommunikationssystemet. En förbättrad produktivitet medger ökad produktion med oförändrad resursinsats eller oförändrad produktions- nivå med minskat resursutnyttjande. Framsteg inom dessa områden kommer till stånd genom näringslivets och offentliga organs fortlöpande investeringar i realkapital och mänskligt kunnande.
För enskilda människors välfärd är goda kommunikationer avgörande. Rörlighet är ett väsentligt inslag för god livskvalitet och en grundförut- sättning för ett fungerande vardagsliv. Goda kommunikationer underlättar arbetspendling och ökar möjligheterna att kombinera en god boendemiljö med en stor och bred arbetsmarknad. Det allmännas insatser för att underlätta kommunikationsmöjligheterna för grupper med särskilda behov, som exempelvis funktionshindrade och äldre, är också nödvändiga i ett välfärds- samhälle. Med utvecklad teknik på informationsteknikområdet kan nya kommunikationsmöjligheter erbjudas dessa människor för att öka kontakt- möjligheterna med släkt och vänner.
Ett väl fungerande transport- och kommunikationssystem, såväl i ett nationellt som ett internationellt perspektiv, är således en av grundförutsätt- ningarna för välfärd och ekonomisk utveckling. Statens roll är i detta sammanhang tvådelad. För det första är det offentliga myndigheters uppgift att tillse att vi i Sverige har en väl utbyggd och väl underhållen infrastruktur. Huvudsakligen sker detta med offentliga medel. I syfte att höja effektivitet och produktivitet också på detta område bör privata initiativ uppmuntras. För det andra ska de tillse att transport- och kommunikationsmarknaderna fungerar allt effektivare. Det sker bäst genom att konkurrenstrycket successivt ökar genom fortsatt avreglering inom denna sektor. Statens roll är alltså sammanfattningsvis att lägga fast ramar och incitamentsstruktur för en långsiktigt hållbar utveckling av transportsektorn som tar hänsyn till vad naturen tål.
Trafiken måste miljöanpassas
Högt ställda krav på god miljö och varaktig hushållning med resurser måste i hög grad påverka utformningen av transport- och kommunikationssystemet. Det nuvarande systemet utgör ett av de mer påtagliga exemplen på hur vi tär på naturens kapital, dels genom förbrukning av ändliga fossila bränslen, dels genom de avgasmängder som släpps ut och som vida överstiger vad naturen förmår att återföra i kretslopp. Vårt förvaltaransvar förpliktigar. Resursanvändning och energiutnyttjande måste planeras och genomföras på ett sådant sätt att jordens begränsade resurser förvaltas istället för att förbrukas.
För att få harmoni mellan trafiken och vad naturen långsiktigt tål, måste utsläppen av försurande ämnen, främst kväveoxider och svaveldioxid, minskas radikalt. Riksdagens mål för år 2000 bör skärpas ytterligare, så att utsläpp över naturens toleransgränser inte accepteras. Detta innebär i faktiska siffror att utsläppen från transportsektorn måste minska med 80 procent för koldioxid, 85 procent för kväveoxider och 40 procent för svaveldioxid räknat på 1989 års utsläppsnivåer.
Trafiken bär idag inte sina fulla samhällsekonomiska kostnader, inräknat olyckor, buller och miljöförstöring. EU har presenterat i sin s k grönbok hur trafikens externa kostnader kan internaliseras. Tanken är att varje transport ska betala för de negativa effekter den åsamkar omgivningen. Boken koncentrerar sig på tre olika områden: trängsel, trafikolyckor och miljö- skador.
Grönboken betonar bl a att syftet med en politik för att internalisera de externa kostnaderna inte ska vara att få in skatteintäkter utan att utnyttja avgifter för att minska överbelastning, olyckor och föroreningar.
Grönboken räknar också med att de största externa kostnaderna av vägtrafiken hör ihop med, i nämnd ordning, trafikträngsel, trafikolyckor och miljön. Därför menar EU att det ska vara dyrare att åka i områden med hög trängsel och där trafikolyckorna är relativt många.
Det ger möjligheter för oss i Sverige. Trängseln är inget större problem, och vår trafiksäkerhet tillhör den bästa i världen. På det viset skulle ett system enligt grönbokens förslag kunna ge Sveriges näringsliv och transport- utövare fördelar. En internalisering av trafikens externa kostnader måste ske på internationell nivå. Möjligheterna för Sverige att genomföra åtgärder på egen hand är begränsade och deras kostnadseffektivitet kan ifrågasättas.
Kristdemokraterna har länge drivit linjen att en skatteväxling, där skatten på miljöförstöring och energiförbrukning höjs och skatten på arbete sänks, är vägen att gå för att internalisera trafikens externa kostnader. Skatteväxlings- kommittén, där Kristdemokraterna är representerade, arbetar för närvarande med just denna fråga. De ska komma med ett slutbetänkande innan årets slut. På grund av det pågående arbetet där avvaktar Kristdemokraterna att göra hemställanspunkter på detta område.
Förbättrad trafiksäkerhet
Riksdagen har lagt fast mycket högt ställda mål för en säkrare trafik på vägarna. Under de senaste åren har vi kunnat notera en minskning av antalet dödade och skadade på vägarna. Tidigare fastlagda mål om maximalt 600 döda inom vägtrafiken har redan uppnåtts. Detta är bl a ett resultat av klarare ansvarsfördelning inom denna sektor och en klar målsättning om förbättrad trafiksäkerhet i investeringsverksamheten. Nedgången i antalet fordonskilometer har naturligtvis också påverkat utvecklingen. I takt med att ekonomin vänder uppåt kommer transportarbetet att öka. Därför är det ytterligt angeläget att den nya strategin för trafiksäkerhetsarbetet får fortsätta att verka med full kraft. Det är också angeläget en större andel av transportarbetet, både för människor och gods, förs över till den trafiksäkrare järnvägen. Investeringstakten i järnvägsnätet måste således upprätthållas samtidigt som järnvägens konkurrenskraft ökar genom fortsatt avreglering av sektorn.
Säkerheten inom sjöfarten måste också förbättras högst avsevärt. Sverige bör naturligtvis fortsätta att vara pådrivande i de internationella sjöfartsorganen, som exempelvis IMO. Den omfattande färjetrafik som bedrivs över Östersjön och Kattegatt är dock motiv nog för att Sverige tillsammans med berörda länder ska gå före när det gäller att ställa sjösäkerhetskrav på framförallt färjetrafiken.
Hela Sverige ska leva
Rätt genomförda investeringar i infrastrukturen kan ge positiva regionalpolitiska effekter. Förbättringar av kommunikationssystemen sänker transport- och kontaktkostnader och kan därigenom bidra till ekonomisk utveckling i en region och dessutom medverka till en bättre fungerande arbetsmarknad. För de glest befolkade delarna av landet har tele-, flyg- och vägförbindelser en alldeles speciell betydelse. De omfattande satsningar som gjorts under senare år för att förbättra det s k finmaskiga vägnätet har haft gynnsamma effekter. Den accelererande investeringstakten i telenätet, som bl a är ett resultat av beslutet om liberalisering av telesektorn, gynnar i första hand de glest befolkade delarna av landet. Redan 1997 kommer huvuddelen av medborgarna i vårt land att ha tillgång till s k AXE-tjänster.
Integrationen med Öst- och Västeuropa
Sverige är starkt integrerat i det europeiska ekonomiska systemet, inte minst genom omfattande utrikeshandel. Utöver de direkta medlemskapsfrågorna har det därför blivit allt mer angeläget att också verka för att satsningarna i svenska transportsystem koordineras med de satsningar som nu görs inom EU på ett transeuropeiskt nätverk av vägar och järnvägar.
Trafikinfarkter i Centraleuropa blir allt vanligare framförallt på vägar och i luften. För att råda bot mot detta och möta de ökade trafikvolymerna framöver är det nödvändigt med kraftfulla kapacitetsförstärkningar. Den största potentialen har härvidlag järnvägen. De investeringar som görs under de närmaste åren måste därför ha sin tyngdpunkt i denna sektor. Kapacitets- förstärkningarna måste också bestå i ett ökat kapacitetsutnyttjande. Effektivi- teten inom järnvägssektorn är skrämmande låg och konkurrensen måste där- för öka. Svenska regeringen måste därför i EU-sammanhang verka för att vi i övriga Europa får igång den positiva utveckling som vi har inom den svenska järnvägssektorn.
Sveriges speciella funktion som bro till de framväxande demokratierna i Östeuropa kommer sannolikt att påverka transportmönstret framöver. Alltmer av trafiken kommer att gå i väst-östlig riktning. Det samarbete mellan Sverige och övriga Östersjöländer som påbörjats under senare år måste nu öka för att möta näringslivets behov av förbättrade transporter.
Transportarbete i förändring
Det framtida transportsystemet påverkas av ett antal mer eller mindre starka utvecklingstrender:
- Integrationen av Europa till en gemensam marknad genom avveckling av alla former av handelshinder. Denna integration beräknas leda till en koncen- tration av produktionen inom många industrier med lägre priser som följd.
- Kvalitetsförbättring och ökad livslängd hos produkter kan på sikt minska behovet av transporter. Återvinning i industriell skala innebär att vi kan sluta många kretslopp utan att ge avkall på fördelarna med storskalig produktion. Detta kräver transporter även i återvinningsledet. Samtidigt får vi ett minskat behov av råvarutransporter.
- Flexibla produktionssystem, vilket innebär att den nödvändiga storskaligheten i produktionen minskar med teknisk utveckling varvid transportbehovet kan minska.
- Ett allt högre förädlingsvärde på transporterade produkter, vilket innebär att behovet av snabba och effektiva transporter ökar.
En annan stark drivkraft i den ekonomiska utvecklingen är arbetsmarknadernas utveckling. I och med att produktionen effektiviseras sker en kraftig specialisering. Då i regel båda vuxna i ett hushåll arbetar, kräver detta att varje geografisk arbetsmarknad är ganska stor. Det är därför sannolikt att de genomsnittliga arbetsresornas längd kan komma att öka. Om man ökar den tillgängliga arbetsmarknaden, genom att förbättra vägnätet, och framför allt utvecklar snabba regionala tågförbindelser kommer många att dra nytta av detta och arbeta på större avstånd från hemmet, något som sker oavsett om man försöker planera samhället så att arbetsplatser finns nära bostadsområdena. Livskvaliteten, lönen och arbetets innehåll och egenvärde är för de allra flesta mycket viktigare än arbetsresans längd. Denna utveckling möts dock av den ökade användningen av data- och telekommunikationer. Olika former av distansarbete kommer sannolikt att öka framöver. Den sannolika utvecklingen blir därför att vi får längre, men färre arbetsresor kombinerat med ökat hemarbete med hjälp av goda data- och teleförbindelser.
Verklig eller potentiell konkurrens är en av de främsta drivkrafterna för ekonomisk utveckling. Ju fler leverantörer som kan konkurrera om varje enskild order, desto starkare blir kravet på företagen att finna kostnads- effektiva lösningar. Därmed ökar också behovet av goda kommunikationer. De åtgärder som vidtas för att minska trafikens miljöproblem måste därför utformas så att transporternas positiva effekter inte äventyras. De mest energieffektiva och mest miljövänliga transportsätten som järnväg, sjöfart och tele- och datakommunikationer skall prioriteras.
Att enbart förlita sig på järnvägen som ett medel att lösa trafikens miljöproblem är inte hållbart. Det är viktigt att komma ihåg att järnvägen är ett transportmedel som lämpar sig för långväga transporter över 30 mil och med stora volymer. Järnvägen kan aldrig konkurrera om de korta transporterna, där lastbilen är starkast. Av det transporterade godset på lastbil går endast 6 % på sträckor över 30 mil. Konkurrensytan är således liten, och möjligheterna till överföring av gods från lastbil till järnväg rör fjärrtrafiken på lastbil. Ökat antal ton gods på järnväg måste således huvudsakligen ske genom ökad effektivisering av järnvägen och ökad kundorientering.
Genom att låta godstrafiken utvecklas på marknadsmässiga villkor och att fortlöpande ställa krav på nyare och miljövänligare teknik så uppnår man troligen bäst uppsatta miljömål. Mätningar utförda av IVL och SMHI visar att utsläppen har minskat i Sverige. Mycket återstår dock att göra.
Kombitrafik är en intressant lösning. Lastbilens punktlighet, dörr-till-dörr- kapacitet och flexibilitet kan kombineras med järnvägens volymkapacitet och miljövänlighet. Trängseln på våra vägar skulle kunna minska något. Trots att kombitrafiken har funnits i Sverige sedan i mitten av 60-talet har den inte utvecklats såsom många hade önskat. Alltjämt transporteras mindre än en procent av det totala antalet transporterade godset i Sverige i kombitrafik.
Kristdemokraterna anser att anledningen till kombitrafikens svårigheter att vinna marknadsandelar i huvudsak står att finna i bristande konkurrens- förhållanden. Det finns idag två bolag som bedriver inrikes kombitrafik, Rail Combi, 100 % ägt av SJ, och SweKombi, som ägs av speditörer, åkerier m fl och av SJ som innehar 30 % av bolaget! SweKombi är för sin existens helt och fullt beroende av SJ som säljer spårkapaciteten. Det är en oacceptabel situation som svårligen hade accepterats på någon annan marknad. Krist- demokraterna anser att det är viktigt att Kommunikationskommittén ser över marknadssituationen inom kombitrafiken inför sitt slutbetänkande 1997.
Samhällsplanering
Förändringar i samhällets struktur kan ha en stor bestående effekt på transportbehovet. 50-150 år är inga orimliga tidsperspektiv för att ändra en befintlig struktur. Det är därför viktigt att inte göra misstag i det som nu byggs.
1988 års trafikbeslut utgick ifrån att samhällsplaneringen skulle läggas upp så att nytillkommande bebyggelse lokaliseras till områden med goda förutsättningar för en effektiv försörjning med kollektivtrafik och så att det genererar ett mindre omfattande biltrafikarbete. Hittills har alltför lite hänt i den riktningen. De ambitioner som funnits har dessutom ofta lett till felaktiga beslut.
Boende kräver större ytor än både arbete och handel, vilket innebär att både arbetsplatser och affärscentra bör koncentreras till stråk och knutpunkter för högfrekvent kollektivtrafik, om samhällsplaneringen ska fungera i enlighet med de trafikpolitiska målen. Där det finns ett tillräckligt stort passagerar- underlag är spårtrafiken att föredra av flera skäl, inte minst vad gäller markeffektivitet. En 25 meter bred gata räcker till att transportera 16 000 personer per timme i vardera riktningen om gatan, förutom två körfiler, parkeringsfiler och trottoarer, förses med dubbla spårvagnsspår. Med enbart biltransport behövs för samma antal personer sex stycken 25 meter breda, fyrfiliga gator. Samspelet mellan samhällsbyggnad och trafik är ännu otillräckligt klarlagt. Det finns erfarenheter som tyder på att spårburen trafik genom sin kapacitet och oföränderlighet upplevs som mer stadsmässig och därför blir strukturerande för bebyggelse i större grad än t ex busstrafik. Inom detta område behövs dock fördjupad forskning.
Riksdagen har vid ett flertal tillfällen efterlyst en bättre samordning mellan trafikslagen. Tillkomsten av Delegationen för prognosutveckling (DPU) under Kommunikationsdepartementet, sedermera Statens institut för kommu- nikationsanalys (SIKA), är ett positivt steg för att få fram underlag för rätt samordningsbeslut.
Ett miljömässigt uthålligt transportsystem
Förnybara bränslen
Sverige har mycket goda förutsättningar att framställa förnybara drivmedel för fordon. Biobränslekommissionen visade att den tillgängliga potentialen för biobränslen överstiger vår nuvarande bensin- och dieselkonsumtion, detta även vid ett samtida stort uttag av biobränslen för att ersätta elproduktion med kärnkraft.
NUTEK (Närings- och teknikutvecklingsverket) och KFB (Kommunika- tionsforskningsberedningen) genomför ett treårigt forskningsprogram för att utveckla tekniken för bioraffinaderier, det vill säga att ur vedråvara framställa både motoralkoholer (etanol eller metanol) och andra bränslen för el- och värmeproduktion. Även inom bl.a. EU satsas också stora summor på att utvinna högklassiga oljor ur ved genom s.k. atmosfärisk pyrolys.
En introduktion av biobränslen bör ske både genom inblandning av några få procent i konventionella bränslen (så kallad låginblandning) och genom att utveckla nya motorer som kan drivas med ren alkohol. Låginblandning av största möjliga halt som klaras utan modifieringar i befintliga motorer ger omedelbart en marknad för inhemsk produktion i stor skala. Då skapas också förutsättningar för en introduktion av fordon med ren alkoholdrift. Motoralkohol är befriad från drivmedelsskatt, om inblandningen är mer än 30 procent. Det innebär att låginblandning av etanol inte är fullt ut gynnad i skattesystemet. Detta bör åtgärdas genom att biobränslen helt skattebefrias även vid låginblandning eller att de gynnas på annat sätt.
Tydliga mål bör fastställas för att utvecklingen ska drivas i rätt riktning och öka aktörernas möjlighet att arbeta med god framförhållning. Ett tydligt mål bör vara att minst hälften av alla bilar år 2010 drivs med annat än fossila bränslen. En tydlig strategi för hur detta mål ska nås bör utarbetas.
Den miljövänliga bilen
Bilismen står för en stor och ökande del av energiförbrukning och koldioxidutsläpp i världen. Samtidigt är bilen det enda tillgängliga färdmedlet för många människor, främst i glesbygd. Ett flertal åtgärder är dock nödvändiga för att få minskade utsläpp. Minskat transportbehov, ökade andelar kollektivtrafik och biobränslen är några sådana åtgärder. Förutsättningarna är också goda att förbättra energieffektiviteten hos själva fordonen. I alla biltillverkande länder pågår nu teknisk utveckling för att försöka minska bilarnas bränsleförbrukning.
Ett realistiskt mål på kort sikt är att en stor familjebil har en bränsleförbrukning på ca 0,3 liter/mil. Detta kan uppnås genom att vidareutveckla och produktionsanpassa material och komponenter som utvecklats för bl.a. militära behov, t.ex. kompositmaterial för ultralätta konstruktioner och komponenter för elektriska drivsystem.
För att Sverige ska kunna hålla jämn takt med övriga biltillverkande länder är det viktigt med en fortsatt effektiv forskning och framtagning av nytänkande inom bilindustrin. Kunskap finns i vårt land hos företag med hög teknologisk erfarenhet. Samarbete bör kunna bli en naturlig hjälp i framtagandet av nya material, konstruktionsidéer och tillverkningssätt.
NUTEK och FOA (Försvarets forskningsanstalt), som förfogar över spjutspetsteknik på området, bör få direktiv att utvärdera vilka möjligheter till tekniköverföring som finns. Därefter bör ett samarbetsprojekt med fordonsindustrin inledas.
Även med väl utbyggda kollektivtrafiksystem, kommer bilen att vara nödvändig också i framtiden. Men vi kan däremot inte fortsätta med dagens miljöförstörande motorer. Miljöbilen måste bli en självklarhet i framtidens Europa. Kunskap finns. Samordning och stimulans saknas.
Återvinning
I Europa förbereder sig bilindustrin för en eventuell lagstiftning om kretsloppssystem för bilindustrin. BMW, Fiat och Renault har inlett ett samarbete för att återvinna varandras bilar i sina respektive länder. Målet är ca 95 % återvinning.
Den svenska bilindustrin bör stimuleras till motsvarande åtgärder. I Sverige är grunden redan lagd med nuvarande system för skrotning. Men återvinningen måste radikalt förbättras. För varje gammal bil som skrotas och ersätts med en helt ny gör vi stora miljövinster, får mer bränsleeffektivitet och högre trafiksäkerhet. För att stimulera utskrotningen av gamla fordonen bör skrotningspremien kraftfullt höjas. Kristdemokraterna har tidigare agerat för att premien ska vara 5 000 kr, detta krav återupprepar vi. Kostnaderna för detta skulle t ex kunna finansieras med de pengar staten får in på den ökade koldioxidskatt Kommunikationskommittén aviserat i sitt delbetänkande SOU 1996:26. Där heter det att delar av de resurser staten får in på den ökade koldioxidskatten ska slussas vidare till miljörelaterade åtgärder inom transportsektorn.
Minska bilberoendet i städerna
Kraftfulla satsningar på kollektivtrafik tillsammans med ekonomiska styrmedel är nödvändiga i våra största städer. Köer är ett nederlag för marknadsekonomin och kostar samhället stora summor. Kraftfulla satsningar på kollektivtrafik tillsammans med ekonomiska styrmedel bör vara medel för att minska bilköer i storstäderna.
Skatteväxling för miljön
Skatteväxling innebär att skatten på miljöfarlig verksamhet höjs medan skatten på miljövänligare alternativ sänks. Inom transportsektorn finns behov av att balansera om skatten så att momsen på kollektivtrafik sänks och på sikt avskaffas. Biobränslen bör skattebefrias även vid låginblandning.
En skatteväxling på trafikens område bör vidare innebära en successiv höjning av koldioxidskatten på drivmedel. Totalt sett måste styrmedlen på trafikens område leda till kraftigt förbättrad bränsleeffektivitet i hela fordonsparken, att alternativa bränsleslag gynnas och kollektivtrafikens andelar av trafikarbetet ökar på bekostnad av privatbilism. Höjningarna av skatten på resandet - främst bränslet - skall motsvaras av en sänkning av skatten på arbete. I avvaktan på att Skatteväxlingskommittén ska lägga sitt slutbetänkande avstår Kristdemokraterna från att för tillfället lägga någon hemställan på denna punkt.
Gång- och cykelfrågor
En aktiv cykelpolitik bör främjas då cykeln uppfyller många krav på att vara ett bra transportmedel på kortare reseavstånd, och dessutom bidrar till att förbättra folkhälsan. I de städer som särskilt satsat på cykeln, exempelvis Örebro och Västerås, ligger andelen cykeltransporter högre än i övriga städer. Det viktigaste för att öka cyklandet är satsning på bra cykelstråk och god väghållning. Viktigt är också att göra det enkelt att ta med cykeln på kollektiva transportmedel som tåg och buss. Bra cykelparkeringar, gärna med övervakning och tak, vid stationer etc kan vara bra sätt att underlätta cyklandet. Försök med kommunala lånecyklar kan vara ytterligare ett sätt att stimulera detta underutnyttjade färdmedel. För att det inte ska sluta med att alla utställda cyklar blir stulna alternativt slaktade bör lånet av cykel vara kopplat till någon form av pant som ger ett incitament för ansvarsfullt handhavande, jämför med vissa butikers system för kundvagnar. Svenska städer kan lära av t ex Köpenhamn och Amsterdam.
Trafiksäkerhet
Trafiksäkerheten på vägarna
Trafiken skördar ungefär 600 dödsoffer varje år. Till detta ska läggas ett stort antal skadade personer. För att ytterligare sänka olyckstalen gäller det att trafikantens kunskaper och erfarenheter tas till vara och en ökad dialog mellan myndigheter och trafikanter uppmuntras.
Den nya trafiksäkerhetspolitiken som sätter trafikanten i centrum och där ansvaret för trafiksäkerheten har lagts på Vägverket är en god grund för en ökad trafiksäkerhet. Enbart regler och förbud löser inte trafiksäkerhets- problemen. Att arbeta med attityder och få ökad förståelse för trafikens faror är ett viktigt instrument i det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet.
Det stora programmet för att bygga bort de mest trafikfarliga vägavsnitten måste fullföljas. Enskilda åtgärder som kan nämnas är att i ökad takt ersätta farliga vägbelysningsstolpar med "krockvänliga", eftersträva åtskilda körrikt- ningar på våra större vägar samt måla "trafiksäkra" vägkantsmarkeringar med vibrationsljud längs med dessa.
Kommunikationsdepartementet, Vägverket och frivilligorganisationerna inom trafiksäkerhetsarbetet arbetar idag efter den s k nollvisionen, d v s att inga trafikanter skall omkomma eller skadas allvarligt i trafiken. Kristdemokraterna ställer sig bakom denna vision. Varje trafikolycka med allvarliga konsekvenser är en stor tragedi, för den enskilde, för de anhöriga och för samhället. På inget annat område där det råder samspel teknik- människa accepteras det att det varje år dör ett hundratal människor p g a att tekniken fallerar. Nollvisionen är därför etiskt försvarbar och nödvändig.
Det kommunala trafiksäkerhetsarbetet
I det ekonomiskt kärva läget har många kommuner varit tvungna att spara på vägunderhåll vilket ibland har gått ut över trafiksäkerheten. Det är ännu oklart i hur stor utsträckning detta skett och vilka konsekvenser det fått. För att inte riskera ökningar av olyckstalen måste detta skyndsamt klarläggas. En kartläggning över sambandet mellan trafiksäkerhetsåtgärder och olyckor bör genomföras i kommunerna.
De oskyddade trafikanternas situation måstes särskilt uppmärksammas. Dessa är särskilt utsatta vid besparingar såsom minskad vägbelysning m m. Både cyklister och fotgängare är mycket utsatta i trafiken. Detta gäller i synnerhet i tätorter. Barn och äldre är de som allra mest har en begränsning av sitt rörelsemönster och som till följd av trafiken inte kan röra sig på det sätt de annars skulle ha önskat. För att öka säkerheten för gång- och cykeltrafikanter i tätorter bör man separera gång och cykeltrafik från vägtrafiken och bygga broar/tunnlar vid starkt trafikerade leder. För de gående är sandning vintertid viktigt.
Metoder som gör det ekonomiskt intressant att satsa på förebyggande trafiksäkerhetsåtgärder ska uppmuntras.
Vägnät och vägtransporter
Investeringar
Sverige har upplevt stora variationer i investeringarna i det svenska vägnätet. Under 70- och 80-talen låg investeringarna på en absolut bottennivå jämfört med de flesta andra västeuropeiska länder. Investeringarna i järnvägen var obetydliga.
Under fyrpartiregeringen fattades beslut om tredubblingar av investeringarna i infrastrukturen. Beslutet hade sin utgångspunkt i en långsiktig bedömning av såväl den allmänna ekonomiska utvecklingen som statsfinansernas utveckling i vårt land.
Sedan den nuvarande regeringens tillträde har investeringarna i vägnätet minskat. Regeringen förutskickar också i budgetpropositionen att de kan komma att minskas ytterligare p g a ökat behov av drift- och underhålls- åtgärder.
Minskningarna motiveras mot bakgrund av det ansträngda statsfinansiella läget. Socialdemokraterna återgår därmed till sitt gamla kortsiktiga synsätt att investeringarna i trafikens infrastruktur är en restpost i statsbudgeten när man bestämt sig för de s k transfereringsutgifterna. Under lågkonjunkturåren 1992-93 var det dock ett annat ljud i skällan. Då bedrev Socialdemokraterna en överbudspolitik av sällan skådat slag. När den förra regeringen lade ett förslag om att nästan 100 miljarder kronor skulle investeras av allmänna medel i infrastrukturen, föreslog Socialdemokraterna investeringar på närmare 160 miljarder kronor. Nu, i regeringsställning, föreslår regeringen minskade investeringsramar. Detta är inte hållbart i längden. Alla som berörs av infrastrukturinvesteringarna, myndigheter och industrin, är i behov av fasta spelregler.
Vägverket
Vägverket har ett samlat ansvar för att åstadkomma ett effektivt vägtransportsystem som uppfyller högt ställda krav på trafiksäkerhet med hänsyn tagen till miljö och regional balans. Verket har under den aktuella redovisningsperioden genomfört sitt uppdrag på ett målmedvetet och kraftfullt sätt, vilket tydligt avspeglas i måluppfyllelsen.
Speciellt uppmuntrande är att trafiksäkerheten på våra vägar förbättrats, vilket medverkat till en reduktion på 25 % av antalet dödade sedan perioden 1988-1992. Vägverkets ambitionshöjningar på trafiksäkerhetsområdet är lovvärda. Trafiksäkerhetsprogrammet, där människan sätts i centrum och där trafiksäkerhetsarbetet decentraliseras och förankras lokalt för att skapa ett effektivt medborgar- och trafikantinflytande, har Kristdemokraternas fulla stöd.
Investeringarna enligt de s.k. storstadsöverenskommelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit mycket omdiskuterade, speciellt gäller detta Stockholmsöverenskommelsen, det s k Dennispaketet. Främst är det den s.k. Öster- respektive Västerleden och förslaget till biltullar som varit, och är, mycket omtvistade. De så kallade Dennispartierna (s, m och fp i Stockholms stad och län) har sedan de slöt överenskommelsen haft uppenbara svårigheter att ena sig om hur de ska gå vidare. Kristdemokraterna anser att aktörerna i regionen måste komma till ett enigt och långsiktigt hållbart beslut om hur de ska lösa de regionala transportbehoven på ett kostnadseffektivt och miljömässigt hållbart sätt. I de frågor som direkt berör riksdagens kompetensområde - förslaget om biltullar och frågan om det så kallade tredje spåret återkommer vi i särskild ordning när frågan kommer på riksdagens bord i form av särskilda propositioner. Vad gäller frågan om statliga lånegarantier för storstadsöverenskommelserna tillstyrker Kristdemokraterna regeringens förslag. De innehåller inget av de kontroversiella delar som är omdiskuterade och det är viktigt att processen inte avstannar i avvaktan på att alla stridsfrågor ska avgöras.
Utvecklingen på telematikområdet kommer med all sannolikhet att på ett påtagligt sätt förändra situationen inom hela vägtrafikområdet under de närmaste åren. Vägverket har naturligtvis ett stort ansvar som operativ myndighet i denna utveckling. Det är dock ytterligt angeläget att regeringen tar ett samlat grepp över informationsteknikens användning i det svenska transportsystemet. Transportinformatikdelegationens arbete är mot denna bakgrund strategiskt mycket viktigt för att vi ska få full utväxling av insatta resurser.
Mycket tyder nämligen på att de samhällsekonomiska vinsterna är påtagliga vid investeringar i olika typer av transportinformatik, resultaten i den svenska utvärderingen som gjorts inom det s k TOSCA-projektet (Test Site Oriented Scenario Assessment) visar att informationsteknikens tillämpning inom trafikområdet kan få mycket stora positiva effekter - särskilt om riksdagen och kommunerna i god tid vågar fatta framsynta beslut.
I Göteborgsområdet har man exempelvis jämfört kostnaden för utbyggd trafikstyrning med kostnaden för vägbyggande. Det visar sig att 1 % genomsnittlig restidsvinst kostar drygt 500 miljoner kr i vägbyggen, men bara femtedelen om investeringen istället görs i trafikstyrning. Det som ger restidsvinster är framför allt avancerade trafiksignaler, motorvägsstyrning och bättre störningsplanering. På trafiksäkerhetsområdet bedöms den största effekten erhållas vid införande av system med obligatorisk dynamisk hastighetsanpassning.
Antalet personskador skulle enligt denna bedömning minska med mer än hälften. Transportinformatiken kan också bidra till miljöförbättringar. Den största effekten erhålles vid införande av automatiska betalsystem. Förbättringen ligger i storleksordningen 15-25 %.
Det är alltså alldeles uppenbart att trafikinformatiken innebär att politiker framöver kommer att ha helt nya och betydligt mer effektiva instrument i sin hand för att nå de trafikpolitiska målen vad gäller framkomlighet, trafiksäkerhet och miljö. För att få kraft i utvecklingen måste dock stat och kommun se möjligheterna och med offensiva beslut ta den nya tekniken i sin tjänst.
Kristdemokraterna ser positivt på regeringens effektiva hantering av uppbyggandet av en nationell digital vägdatabas. De största samhälls- vinsterna genom effektiv användning av trafikinformatik finns i storstäderna. Mycket talar därför för att man då måste inrätta nya och mer effektiva organisatoriska enheter för att hantera den nya tekniken. Inrättande av en speciell organisation för vägtrafikledning, som är demokratiskt förankrad, synes därför vara en nödvändighet.
Effektiviseringen inom transportsektorn måste drivas vidare. Ökat konkurrenstryck genom fortsatt avreglering av olika sektorer är en grundförutsättning för detta. Byggandet samt drift och underhåll av det svenska vägnätet kan bli ännu mycket mer kostnadseffektivt. Bolagiseringen av Vägverkets produktionsdivision är därför viktig, eftersom den renodlar Vägverkets roll som ansvarig väghållare och myndighet. Sammanläggningen av gamla Trafiksäkerhetsverket med Vägverket visar att strukturellt riktiga reformer kan ge stora och positiva effekter, i detta senare fall för trafiksäkerhetsarbetet. Regeringens motstånd mot att bolagisera är negativt för produktivitetsutvecklingen inom vägsektorn, vilket i slutändan innebär högre kostnader.
Vägverket har för övrigt självt visat att konkurrensutsättningen från 1992 sparar 500 miljoner kronor per år fram till 1996. Det innebär i praktiken att vi får mer och bättre underhåll till lägre kostnad. Detta innebär i sin tur att transportsystemet fungerar bättre och effektivare. Tillväxten och välfärds- utvecklingen får en skjuts åt rätt håll.
Det är självklart att Vägverkets beställarkompetens måste utvecklas så att de grundläggande trafikpolitiska målen inte äventyras. Detta sker dock effektivast om ägaren regeringen är tydlig. Otydlighet skapar tveksamhet och fördröjer därmed en nödvändig process. För att förbättrad produktivitet skall uppnås, måste man också ha kraft att fatta de nödvändiga strukturella besluten. Regeringens ideologiska tvehågsenhet och valhänta sätt att hantera denna fråga fördröjer alltså i sig en positiv utveckling.
Kristdemokraterna anser att regeringens hanterande av bolagiseringsfrågan är beklagligt. Regeringen har styrts av ideologiska skäl och agerat mot bättre vetande. En bolagisering av Vägverkets produktionsdivision skulle leda till stora effektivitetsförbättringar, vilket ger vinster för såväl staten som de enskilda trafikanterna. Argumentet att organisationen inte är mogen att bli ett eget bolag kan inte vara giltigt. Med den inställningen skulle inte mycket förändringsarbete och nödvändig utveckling komma till stånd.
Kristdemokraterna har i en flerpartimotion under förra budgetperioden framfört sina synpunkter angående bolagisering av Vägverkets produktions- division. Dessa ståndpunkter vidhåller vi, för en ytterligare utveckling av frågan hänvisas till den separata motionen.
Inom anslaget A 1, Vägverkets administrationskostnader, lägger vi ett allmänt besparingsbeting på 100 miljoner kr som bör uppnås genom en effektivisering av verksamheten.
Drift och underhåll
Driften och underhållet av det svenska vägnätet har under många år försummats. Under de två tre senaste åren har en förbättring dock skett, dels genom en effektivare användning av befintliga medel, dels genom att extraanslag tillförts Vägverket. Målsättningen måste vara att det svenska vägkapitalet upprätthålls, åtminstone på dagens nivå. Detta är i enlighet med ett ansvarigt förvaltarskap. Kristdemokraterna beklagar dock att en bolagisering av Vägverkets produktionsdivision inte har kommit till stånd. Om så hade skett skulle vi, enligt Kristdemokraternas bedömning, inom en period på 3-5 år haft en effektiv struktur för drift- och underhållsverksamheten. Först då kan man alltså bedöma vilka medel som krävs för att principen om ett ansvarigt underhåll av det svenska vägnätet långsiktigt ska kunna upprätthållas.
Järnvägen
Investeringar
Nu genomförs en snabb upprustning av järnvägsnätet i Sverige. Investeringsvolymen ligger på en nivå som vi inte haft sedan förra seklet då det nuvarande järnvägsnätet byggdes upp. Då hade järnvägsbyggandet en dramatisk betydelse för hela det svenska transportsystemet. I och med bilens intåg som transportmedel har investeringarna i järnvägen dock legat på en låg nivå under i stort sett hela detta sekel. Detta har i praktiken inneburit att järnvägen successivt tappat i konkurrenskraft gentemot övriga transportslag. Det beslut som riksdagen tog 1993 är alltså ett historiskt sett mycket betydelsefullt beslut. Genom en genomarbetad plan för investeringarna och en hög investeringstakt kommer järnvägen i Sverige under den närmaste 10-årsperioden att återerövra ställningen som ett av de främsta transportmedlen för såväl personer som för gods.
De omfattande investeringarna i järnvägen är grundförutsättningen för att järnvägen ska få tillbaka sin konkurrenskraft. Men det räcker inte. Effektiviseringen av järnvägstrafiken, som på allvar tog sin början i och med 1988 års trafikpolitiska beslut, måste fortsätta. Den ökade konkurrens- utsättningen och omstruktureringen av verksamheter inom järnvägssektorn måste drivas vidare med full kraft för att järnvägen i det långa perspektivet ska kunna bli framgångsrik i konkurrensen med andra transportslag. En avreglering av den modell som förra regeringen presenterade bör genomföras. Med tanke på järnvägens fördelar på miljö- och trafiksäkerhetsområdet är det ett samhällsekonomiskt värde att alltmer av framförallt de långväga och tunga godstransporterna flyttas över från andra transportslag till järnvägen. De kapacitetsproblem som kännetecknar den inomeuropeiska flygverksamheten och delar av vägtransporterna talar också för att järnvägen kommer att öka i betydelse när det gäller persontransporter i Sverige och på den europeiska kontinenten. Förutsättningen för att insatserna ska få bestående värde är dock att järnvägssektorn i framtiden fungerar efter de marknadsekonomiska principerna.
Banverket
I och med 1988 års trafikpolitiska beslut och avskiljandet av trafikverksamheten från infrastrukturhållandet har Banverket idag, som central förvaltningsmyndighet, ett stort och strategiskt viktigt ansvar för järnvägens utveckling i vårt land. För att verket ska kunna fylla denna funktion är det alldeles nödvändigt att Banverket genomgår samma positiva förändringsprocess som skett inom Vägverket på senare år. All produktionsverksamhet bör successivt skiljas ut från Banverket och snarast möjligt läggas under annan huvudman. På sikt kan en privatisering vara förnuftig. Problemet är att mycket av den produktion, exempelvis drift och underhåll av järnvägsnätet, som idag sköts av Banverket inte kan skötas av någon annan aktör på marknaden. Detta beror helt enkelt på att denna verksamhet sedan urminnes tider varit monopoliserad och därmed har en fungerande marknad inte kunnat växa fram. Mot denna bakgrund är det beklagligt att regeringen valt att utreda omstruktureringen av denna sektor som en intern organisationsfråga för Banverket. Det rimliga hade naturligtvis varit att regeringen tillsatt en fristående utredning. Med det upplägg som regeringen valt är det Kristdemokraternas bedömning att kraften i omstruktureringarna inte kommer bli av det slaget som är nödvändigt.
Kristdemokraterna anser att regeringen skall tillsätta en från Banverket fristående utredare för att särskilt se över möjligheterna att särskilja produktionsverksamheten från Banverket och på sikt en privatisering av densamma. Detta bör ske omgående.
Inom anslaget A 7, Banverkets sektorsuppgifter, lägger vi ett allmänt besparingsbeting på 100 miljoner kr som bör uppnås genom en effektivisering av verksamheten.
Drift och underhåll
Drift- och underhållsverksamheten inom järnvägssektorn måste, som framgått av tidigare skrivningar, effektiviseras högst avsevärt. Skattebetalarna svarar via statsbudgeten för 75-80 % av kostnaderna för drift och underhåll, medan de som utnyttjar järnvägen svarar för 20-25 %. Effektivisering är således nödvändig såväl ur ett statsfinansiellt perspektiv som ett konkurrenskraftsperspektiv. Det är rimligt att de som utnyttjar järnvägen i framtiden svarar för en större andel av drift- och underhållskostnaderna. Statens andel bör alltså minska. Samtidigt behöver järnvägen sänka sina priser i förhållande till övriga transportslag för att vara konkurrenskraftig. Därför måste kostnader för drift och underhåll sänkas. Det effektivaste sättet är att egenregiverksamheten när det gäller drift och underhåll avvecklas och istället handlas upp av Banverket på en fungerande marknad bestående av ett flertal stora och små aktörer. Jämförelser som gjorts av oberoende utredare mellan kostnader för banunderhåll i USA och i Sverige visar att potentialen till effektiviseringar på Banverket är betydande.
Sjöfarten
Inledning
Sjötransporterna är energimässigt mycket effektiva om godsflödena är tillräckligt stora. För att göra sjötransporterna attraktivare för sådant gods som i dag transporteras på landsväg, krävs att hanteringskostnaderna i hamnarna minskas. Ett steg i den riktningen är den samordning av hamnverksamheterna i Vänern som skett med bättre utnyttjande av personal och utrustning. Motsvarande möjligheter bör också finnas i Mälaren och i många regioner längs vår kust. Dessa möjligheter bör tas tillvara, i första hand genom ett samarbete mellan berörda kommuner och hamnbolag.
Sjöfartens miljöpåverkan
Sjöfarten står för en betydande andel av trafikens utsläpp av svaveldioxid och en stor och ökande andel av kväveoxiderna. Det finns idag tekniska möjligheter att minska dessa utsläpp. Åtgärderna är också kostnadseffektiva jämfört med de åtgärder som genomförs i vägtrafiken. Det är därför av stor vikt att åtgärderna genomförs i största möjliga omfattning, trots den tröghet som finns i de internationella sammanhang som reglerar sjöfartens utsläpp.
Sverige bör vara ett föregångsland när det gäller miljövänliga fartyg, främst genom att krav på låga utsläpp av svavel- och kväveoxider genomförs för färjetrafiken. Sverige skall i internationella organ som FNs maritima organisation IMO och i EU vara pådrivande för strängare säkerhets- och miljökrav för sjöfarten.
Sjöfartens säkerhet
Säkerhetsfrågorna inom sjöfarten har fått speciell aktualitet på senare tid i och med ett antal allvarliga sjöfartsolyckor i vårt närområde. Sverige har under många år varit pådrivande i dessa frågor i internationella sammanhang. Trots detta har vi alltså drabbats av mycket allvarliga olyckor. Färjetrafiken mellan Sverige och länder på den östliga sidan av Östersjön samt mellan Sverige och Danmark/Tyskland är mycket omfattande, t.o.m. så omfattande att trafiken är världsledande när det gäller omfattning och intensitet.
Kristdemokraterna anser att arbetet i olika internationella organ, främst EU och IMO, måste intensifieras för att nå de sjösäkerhetsmål som är rimliga att sätta upp med tanke på omfattningen av persontrafiken över Östersjön, Kattegatt och Skagerrak. Det är därför vår uppfattning att den sjösäkerhets- kommitté som regeringen fattat beslut om måste leda fram till sjösäker- hetsåtgärder för denna trafik som är mer långtgående än vad som är möjligt att uppnå i de olika internationella sammanhangen. Detta förutsätter bilaterala avtal med berörda länder. Förutsättningarna torde nu finnas att få till stånd sådana avtal.
Sjöfartsverket
Sjöfartsverket är ett verk som under många år drivits med kompetens och skicklighet. Ekonomin är god och verksamheten drivs på ett effektivt sätt. Sannolikt beror detta till viss del på att verket i huvudsak finansierar sin verksamhet med medel ifrån sjöfartssektorn. Det betyder att verket lever nära den marknad man är satt att serva, vilket gör att lyhördheten är stor.
Transportstöd för Gotland
Staten har ett stort ansvar för transportförsörjningen till och från Gotland. Sedan det tidigare avtalet träffades om färjetrafik har vi fått en dramatiskt förändrad situation i länderna på andra sidan Östersjön. Det betyder för Gotlands del att ön från att tidigare ha varit något av en ändstation österut nu ligger mitt i ett innanhav där transportaktiviteterna hela tiden ökar. När strategin för transportförsörjningen till och från Gotland ska läggas fast, är det mot denna bakgrund viktigt att utgångspunkten är ett framtidsinriktat och dynamiskt betraktelsesätt. Kristdemokraterna konstaterar att ett nytt avtal nu har uppnåtts med en nygammal operatör till oförändrad kostnad för staten.
Luftfarten
Inledning
Om järnvägen med snabbtåg är optimalt när det gäller personresor på avstånd upp till 50 mil, så är flyget det naturliga alternativet för snabba resor på längre sträckor såväl nationellt som internationellt. När ursprunget till SAS bildades var utgångspunkten att företaget skulle säkerställa interkontinental flygtrafik framförallt för en allt mer exportinriktad svensk industri. Denna flygverksamhet har sedan dess varit en av förutsättningarna för Sveriges förmåga att bygga upp en kraftfull exportindustri. Sverige är idag ett av de mest exportberoende länderna i världen, och det är alltså denna industri som är fundamentet till vårt välstånd.
En väl fungerande luftfart är emellertid också en förutsättning för en framgångsrik regionalpolitik. Flyget kommer att spela en allt större roll när det gäller transportförsörjningen till och från Norrland, framförallt när det gäller persontransporter. Regeringens anslag till driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen är för lågt och räcker inte till för att täcka de nödvändiga behoven. Kristdemokraterna anvisar därför ytterligare 15 miljoner kr till detta ändamål.
Sverige var först i Europa med att avreglera den inrikes flygmarknaden. De som hävdade att flygverksamhet i de trafiksvaga delarna av landet skulle upphöra har fått fel. Endast en linje, den mellan Östersund och Umeå, har staten tvingats garantera. Resultatet av detta är naturligtvis att flygsektorn tvingats höja sin produktivitet och därmed ökat sin konkurrenskraft inte minst internationellt. När avregleringen nu med ökad kraft genomförs i Europa och globalt är denna förbättrade konkurrenskraft en tillgång för de Sverigebaserade flygbolagen. Det är glädjande att de rabatterade biljetterna nu blivit avsevärt billigare, medan flygbolagen däremot utnyttjat affärsresenärernas relativa prisokänslighet.
Luftfartsverket
Luftfartsverket har utvecklats positivt under de senaste åren. Produktiviteten har förbättrats, och det är glädjande att verksledningen även för de närmaste åren har högt ställda ambitioner. Denna utveckling innebär ju att uttaget från näringen och flygresenärerna därmed kan hållas på en lägre nivå än vad som varit möjligt med en sämre skött verksamhet. Dessutom skapas utrymme för investeringar, som är en grundförutsättning för att luftfarten ska utvecklas på ett gynnsamt sätt. Verkets insatser för att uppnå en minskning av luftfartens negativa miljöpåverkan är positiv, men måste drivas vidare med ökad kraft helt enkelt därför att det är en förutsättning för luftfartens långsiktiga överlevnad.
Post- och telekommunikation
Telekommunikation
Telekommunikationssektorn är stadd i ständig och snabb förändring. Nya tjänster och ny teknik har utvecklats och nya aktörer har dykt upp de senaste åren.
Utvecklingen på mobiltelefoniområdet är ett utmärkt exempel på vad som händer när man vågar lita på marknadens funktionssätt. I och med att konkurrensen driver fram de bästa och billigaste lösningarna sjunker priset på tjänsten. Detta gör att alltfler har råd att efterfråga tjänsten, vilket i sin tur skapar de volymmässiga förutsättningarna för att ytterligare sänka priser. Detta gör att ytterligare en grupp människor har råd att efterfråga teletjänster. Inget annat land i världen har kommit lika långt som vi i Sverige när det gäller avreglering av telemarknaden. Det finns heller inget annat land i världen som fått en lika hög penetration av mobiltelefoni, dvs. antalet mobiltelefoner per tusen invånare.
Många hävdade under 1993 att investeringstakten skulle sjunka, framförallt i glesbygd, om avregleringen genomfördes. Sanningen är att Telia som ett resultat av det ökade konkurrenstrycket beslutat forcera sina investeringar. Redan 1997 kommer i stort sett samtliga hushåll i landet att ha tillgång till de s k AXE-tjänsterna. Med detta ligger vi i frontlinjen i världen.
Sverige har alltså tillsammans med Storbritannien, tack vare avregleringen, ett klart försprång framför övriga länder. Först 1998 kommer något eller några länder att fatta de nödvändiga besluten. Det kommer att visa sig mycket svårt att hämta igen detta försprång om vi i Sverige håller tempot uppe. Det är bl a på informationsteknikens område vi har möjlighet att skapa de nya jobben. Man kan alltså utan vidare hävda att informationstekniken hör framtiden till.
Regeringen ger i budgetpropositionen en mycket positiv bild av utvecklingen på telekommunikationsområdet. Man visar på punkt efter punkt att de farhågor som det socialdemokratiska partiet hade i opposition visat sig vara felaktiga. När det gäller utvecklingen i glesbygd kan man så här långt inte peka på något som skulle tyda på att utvecklingen inte skulle bli positiv med ökade investeringar och sänkta priser även i dessa områden.
Postmarknaden
I Sverige vågade vi oss på konststycket att också avreglera postmarknaden. Genom postlagen säkerställs att alla människor i vårt land har rätt till goda postförbindelser. Just det faktum att detta steg togs ungefär samtidigt som telemarknaden avreglerades gör nu att Posten AB kan slå sig in på för Posten nya marknader och erbjuda nya tjänster. Posten var ett statligt verk som sedan tillblivelsen på 1600- talet distribuerat meddelanden av olika slag. Traditionellt har det varit meddelanden, som man rent fysiskt levererat från avsändare till mottagarens postadress. Idag levererar Posten AB meddelanden, vid sidan av andra företag på marknaden, meddelandetjänster inte bara som tidigare rent fysiskt, utan idag även via telenätet. De tjänster det handlar om går under benämningen PostNet. Det parallella beslutet om att avreglera både post- och telemarknaderna gör att de postanställda får arbeta i ett företag som opererar på en expanderande marknad. Alternativet hade varit att fortsätta att operera på en marknad som successivt stagnerar.
Av olika orsaker har antalet aktörer på denna marknad inte utvecklats lika snabbt som på teleområdet. Orsaken är att inträdeströskeln är hög och lönsamheten relativt låg. Problemet är således att de nya aktörerna har klara lönsamhetsproblem. Antalet postoperatörer som förmedlar brev är dock ca 10 stycken i oktober 1996.
Redan innan beslutet om avreglering togs, gjordes en grundlig analys av en avreglerad postmarknad. Man fann bl a att Posten ABs dominerande ställning på marknaden i sig innebar så stora lönsamhetsfördelar att verksamheten också kunde bära underskott på viss del av marknaden, dvs. glesbygd. Postlagen är dock utformad så att det är möjligt att i framtiden ta ut avgifter från samtliga aktörer på marknaden för att täcka underskott i glesbygd.
Kristdemokraterna har tidigare under året i en flerpartimotion agerat mot regeringens förslag att ta steg tillbaka i utvecklingen och återreglera postmarknaden. Utvecklingen visar tvärt om att konkurrensen snarast måste ges förutsättningar att öka.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken måste vidareutvecklas
I vårt land har vi ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem, framförallt i större städer och tätorter. Även den interregionala trafiken är väl utbyggd. Tack vare beslut om en ökad avreglering på området långväga buss förbättras den interregionala trafiken framförallt prismässigt. Samtidigt ökar trafikutbudet i områden där exempelvis tågtrafiken är ett sämre alternativ.
För handikappade och andra grupper som av olika skäl inte har tillgång till egen bil, är ett väl fungerande kollektivtrafiksystem en förutsättning för rörlighet och därmed livskvalitet. En stor brist i det svenska systemet är idag tillgången på samlad information om utbudet av kollektivtrafik. I framtiden bör det vara naturligt att man i dator hemma eller på exempelvis järnvägsstation, busstation eller postkontor kan få information om lämpliga kollektivtrafikalternativ. Det förutsätter samarbete mellan alla kollektivtrafik- aktörer i Sverige. Idag finns ett sådant samarbete mellan SJ och trafikhuvud- männen.
Detta är en verksamhet som svårligen kan få rejäl fart på rent företagsekonomiska grunder. Kristdemokraterna föreslog redan i sin förra trafikpolitiska motion att regeringen bör ta ett initiativ och lägga ut ett upp- drag på en kommitté att undersöka förutsättningarna för en kraftfull satsning på ett sådant informationssystem för kollektivtrafiken i Sverige, där de senaste landvinningarna på IT-området utnyttjas fullt ut. Vi föreslog då att uppdraget borde kunna vara slutfört under 1995, så att nödvändiga resurser kan avsättas i nästkommande budgetproposition. Eftersom så inte har skett återupprepar vi vårt krav och föreslår att arbetet bör vara klart inför nästa budgetproposition.
Regeringen gav 1994 trafikverken uppdraget att utreda ökad tillgänglighet för funktionsförhindrade i kollektivtrafiken. Verken har efter detta rapporterat till regeringen, men sedan verkar frågan ha fastnat. Kristdemokraterna efter- lyser en handlingsplan från regeringen med målsättningen att kraftfullt öka kollektivtrafikens tillgänglighet för funktionshindrade.
Statens järnvägar (SJ)
Kristdemokraterna noterar med tillfredsställelse att SJ fortsätter att utvecklas på ett positivt sätt. För att denna utveckling ska fortsätta och SJ behålla sitt försprång framför andra järnvägsaktörer i Europa är det två förutsättningar som måste gälla.
För det första måste ägaren staten upprätthålla omvandlingstrycket på SJ bl a genom tuffa avkastningskrav.
Vi anser därför att det är betänkligt att regeringen ger SJ rätt att fritt få disponera överskott i sin verksamhet 1997-1998 utan att inleverera avkast- ning till staten.
Vi konstaterar med tillfredsställelse att regeringens uppfattning är att SJ ska koncentrera sin verksamhet till järnvägstrafiken och att övriga verksam- heter ska säljas ut. Utförsäljningen av Swebus är mycket positiv för SJ:s långsiktiga utveckling.
För det andra måste konkurrenstrycket inom sektorn upprätthållas. Erfarenheterna visar att ledningen behöver konkurrensen från andra aktörer för att de åtgärder som måste genomföras för att förbättra produktiviteten också genomförs. Därför anser Kristdemokraterna att regeringen bör löpa linan ut och genomföra en total avreglering av järnvägssektorn enligt den förra regeringens modell. Omvandlingstrycket minskar annars och järnvägen förlorar något i konkurrenskraft samtidigt som konkurrensen i andra sektorer driver fram lägre priser och bättre utbud av tjänster. Eftersom järnvägen åtminstone i dagsläget är det mest miljövänliga transportalternativet är brister i konkurrensen också negativt från miljösynpunkt.
Forskning
Mot bakgrund av den betydelse som informationstekniken kommer att ha för vårt land i framtiden är de angeläget att en ökad tyngd läggs på forskning inom detta område. Inom de stora multinationella tele- och dataföretagen läggs årligen ner enorma belopp för att ta fram nya produkter och tjänster. Det är sannerligen inte självklart att resultatet av dessa forskningsinsatser är av ett sådant slag att de på ett positivt sätt medverkar till en gynnsam samhällsutveckling. Inte minst därför är det ytterligt angeläget att kraftfulla resurser nu läggs på samhällsmotiverad forskning på detta område.
En av de största utmaningar vi står inför inom transportsektorn är att skapa det miljöanpassade transportsystemet. KFB har ett pågående biomedels- och elhybridprogram som kommer att avslutas 1997. Medel för att starta ett nytt projekt bör avsättas i syfte att komma vidare inom detta område. Denna fråga utvecklas närmare i en separat motion. Vi bedömer att ett anslag på totalt 135 miljoner kr är tillräckligt för att utvinna nya erfarenheter och flytta kunskapsfronten framåt.
Fordonskontroll
Regeringens förslag om att Aktiebolaget Svensk Bilprovning skall ha fortsatt ensamrätt att utföra besiktningar på fordonsområdet avvisas. Kristdemokraterna har i en flerpartimotion tidigare under året agerat i denna fråga. Vår uppfattning är att den periodiska fordonskontrollen bör avregleras utifrån de riktlinjer som presenteras i den separata motionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens roll för ett väl fungerande transport- och kommunikationssystem,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att trafiken måste miljöanpassas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trafiksäkerhet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionalpolitiska mål för trafikpolitiken,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om integrationen med Öst- och Västeuropa,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett tilläggsuppdrag till Kommunikationskommittén angående kombitrafiken,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fördjupad forskning kring samhällsplanering,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattemässigt gynnande av biobränslen,1
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till strategi för hur hälften av Sveriges bilar år 2010 skall kunna drivas av annat än fossila bränslen,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den miljövänliga bilen,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skrotningspremie,3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gång- och cykelfrågor,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det kommunala trafiksäkerhetsarbetet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transportinformatik,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagisering av Vägverkets produktionsdivision,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad konkurrensutsättning av järnvägssektorn,
17. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en handlingsplan för hur produktionsverksamheten skall kunna särskiljas från Banverket,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre sjösäkerhet,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av flygmarknaden,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av telemarknaden,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av postmarknaden,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag till satsning på ett gemensamt informationssystem för kollektivtrafiken i Sverige,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken för funktionshindrade,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avkastningskrav på SJ,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av den periodiska fordonskontrollen,
26. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde Kommunikationer enligt uppställning: Anslag
Regeringens förslag Anslags- förändring
A 1. Vägverket: Administrationskostnader
440 000 -100 000
A 7. Banverket: Sektorsuppgifter
767 828 -100 000
B 6. Driftbidrag till kommunala flygplatser i skogslänen
15 200 +15 000
E 2. Kommunikations- forskningsberedningen
150 771 +135 000
Stockholm den 6 oktober 1996
Mats Odell (kd)
Ulf Björklund (kd) Dan Ericsson (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Holger Gustafsson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)
1 Yrkande 8 hänvisat till SkU.
2 Yrkandena 9 och 10 hänvisade till NU.
3 Yrkandena 11 hänvisade till JoU.