Kollektivtrafik måste få vara långsiktig
Trafikavtal mellan länstrafiken och staten måste få möjlighet att vara långsiktiga för att ge utrymme för investeringar som ger både lönsamhet och en god transportkvalitet. Vättertåg är ett aktuellt exempel på ett väsentligt ökat tågresande genom den trohet som resenärerna visar vid en hög transportkvalitet. Länstrafiken i Skaraborg har tidigare framfört att 5-åriga avtal med staten är en allt för kort period vid köp av kollektivtrafik på järnväg för att nå en verkligt komfortabel transportkvalitet.
I den aktuella budgetpropositionen ställs mycket höga lönsamhetskrav på SJ. Eftersom en så stor del som 50 % av SJ:s intäkter kommer från försåld länstrafik finns det en betydande risk att SJ inte förmår rationalisera fram denna högre avkastning och att den därför skjuts över på landstingen och kommunerna. Detta kan leda till en oönskad reducering av kollektivtrafiken på grund av kommunernas begränsade ekonomi. En sådan utveckling skulle leda till en klart försämrad trafikmiljö och ökad miljöbelastning. Eftersom konkurrens saknas är länstrafiken helt beroende av SJ och staten om trafiken skall kunna vara kvar.
Det är angeläget att riksdagen genom sina revisorer snarast utreder vilka konsekvenser som uppstår för den regionala kollektivtrafiken och miljö- frågorna, då staten övervältrar höjda avkastningskrav hos SJ på kommunerna.
Vägtrafiken i Skaraborg
Det är i slutändan riksdagens ansvar att vägtrafiken i Skaraborg inte fortsätter att vara eftersatt såsom idag. Sysselsättningen är lägre i Skaraborg än i landet i övrigt vilket också talar för att färdigprojekterade vägar bör tilldelas medel för att kunna startas 1997. Vi löper annars risk att såväl kunnig arbetskraft som entreprenörer inte kan överleva ekonomiskt om byggnadsprojekten blir för få i länet.
Aktuella vägprojekt som det finns stor anledning att prioritera:
* förbifart Skultorp
* in till Kättilstorp
* runt Kvänum
* till Främmesta
* delar av E 20 förbi Götene, Skara och norr om Mariestad.
För att få en jämn trafikfunktion på E 20 är det angeläget att också forcera utbyggnaden norr om Örebro mot Stockholm.
Det finns ett mycket stort eftersatt behov av att förbättra det finmaskiga vägnätet i Skaraborg. Det gäller både breddning och bärighet som är angelägen inte minst för att näringslivets transporter i landsorten ska kunna utvecklas och skapa nya sysselsättningsmöjligheter. Tidigare har erhållits riktade arbetsmarknadspolitiska anslag som utnyttjats för detta. Anslagen bör vara tillgängliga för detta behov därför att det hjälper till att hålla entreprenörer och anläggare igång. Miljöåtgärder, trafiksäkerhet och informa- tik är angeläget, men pengarna får inte tas från en rimlig vägbanestandard. Vägunderhållet i länet släpar efter med ca 300 miljoner kr.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra omprioriteringar inom Kommunikationsdepartementets anslag till förmån för mycket angelägna behov i Skaraborg.
Stockholm den 5 oktober 1996
Holger Gustafsson (kd)