I årets budgetproposition under utgiftsområde 22 understryker regeringen att goda miljöanpassade kommunikationer och en utvecklad infrastruktur är en förutsättning för ekonomisk tillväxt, ökad sysselsättning och bibehållen välfärd i landets olika delar. Regeringen markerar också som sin bedömning att miljöanpassningen av transporter måste drivas vidare. Som en konsekvens av detta måste arbetet med att begränsa utsläppen och åstadkomma ett trafikmönster, som är förenligt med en god livs- och trafikmiljö drivas vidare.
Förberedelser för det fortsatta arbetet med omställningen av transport- systemet pågår inom den parlamentariskt sammansatta Kommunikations- kommittén.
Vi vill för vår del särskilt understryka det angelägna i att ge en starkare regional förankring i trafikarbetet. De regional- och miljöpolitiska målen måste vidare i det fortsatta arbetet med infrastrukturplaneringen inom trafikområdet ges större tyngd, vilket också innebär en stärkt samplanering mellan trafikslagen.
Järnvägen
För Jönköpings län är järnvägen av central betydelse. Också ur ett nationellt perspektiv är detta faktum väsentligt. Inom länet finns 5 % av rikets totala järnvägsnät och hela 60 av länets 80 största tätorter har järnvägsförbindelse. Trafikhuvudmännen har också utnyttjat detta faktum till att utveckla trafikutbudet på länsjärnvägsnätet. I stort sett har också trafiken kunnat bibehållas och utvecklas. Denna medvetna prioritering har också inneburit goda resandeökningar på större delen av nätet.
Vi ser järnvägen, både person- och godstrafiken, som en allt viktigare resurs. Järnvägen har stora fördelar i förhållande till landsvägstrafik, såväl vad gäller miljöföroreningar, energiåtgång per tonkm som trafiksäkerhets- mässigt.
Ur ett nationellt perspektiv är det nödvändigt att trafikpolitiken inriktas mot att transporter i långt större utsträckning styrs över till en modern och miljövänlig järnväg. Insatser måste också göras för att ålderdomliga dieselfordon på de oelektrifierade banorna byts ut. Härvidlag har staten ett stort ansvar som samordnande kravställare och beställare av miljövänliga fordon utan att en kostnadsövervältring sker till landsting och kommuner. I proposition 1987/88:50 (bl.a. s 108) klargörs att överföring av verksamhets- ansvaret för länsjärnvägarna från statens sida ej skall förorsaka någon kostnadsövervältring för kommunerna och landstingen.
Självklart måste infrastrukturen utvecklas av främst de skäl, som angetts ovan. I Jönköpings län finns ett antal projekt som är viktiga:
- Avsättning av erforderliga investeringsmedel inom LTA (1997 - 2000) - - Ökad godsframkomlighet på Södra stambanan - - Upprustning Halmstad-Nässjö-banan - - Fullföljande av Kust-till-kust-banan - - Förverkligandet av Götalandsbanans viktigaste delsträckor - - Elektrifiering av NOJ (Nässjö-Oskarshamns järnväg, för sammanknytning med Oskarshamns naturliga djuphamn för ökad sjöfartsexport samt uppbyggnad av handelsvägen öst-väst) - - Europabana med höghastighetsförbindelse med Europas geografiska mitt. - Vägar
Det senaste årtiondet har, jämfört med tidigare, inneburit ett aktivt vägbyggande inom Jönköpings län. Främst har det handlat om utbyggnad av E 4:an, riksvägar och förbifarter.
Inom kort är det motorvägsstandard på hela E 4:an genom länet, betydande om- och tillbyggnader har skett av riksväg 27 (del av den s k Sydostleden), och Rv 31 (delsträckan Öggestorp-Nässjö). Dessutom har förbifarter slutförts eller påbörjats utanför Vetlanda, Eksjö, Aneby, Gislaved, Värnamo och Smålandsstenar.
Under de närmaste tio åren måste koncentration ske på att fullfölja påbörjade och planerade projekt. Då handlar det främst om:
- Fullföljande av den beslutade E 4-ombyggnaden - - Fullföljande av nybyggnation av Rv 31 (Öggestorp-Jönköping) - - Färdigställande av påbörjade förbifartsprojekt - - Ombyggnation av Gröna vägen, Rv 32, främst Eksjö-Tranås - - Ombyggnation av Rv 40 - Uppmärksamheten måste i ökad omfattning riktas mot hanteringen av transporter av farligt gods inom länet. I de fall där det är möjligt bör Farligt-Gods-transporterna gå på järnväg. På så sätt kan bästa säkerhet nås, inte minst för det gods som transporteras långa sträckor.
Vi hälsar med tillfredsställelse regeringens förslag om kraftigt höjda anslag till de enskilda vägarna. I vårt län används de i betydande utsträckning av skogs- och besöksnäringarna.
Luftfarten
Axamo är länets och regionens flygplats. År 1994 gjordes totalt 10.597 (inkl privatplan) landningar på Axamo. Totalt noterades 237.856 ankommande och avresande passagerare (varav 72.438 mot/från utrikesdestinationer).
För framtiden har Axamo, som är en statlig flygplats och drivs av Luftfartsverket, goda förutsättningar att hävda sin position , bl a beroende på de dagliga utrikes förbindelserna och ett exportinriktat näringsliv i regionen. Möjligheter finns också på sikt att avlasta Landvetter med viss chartertrafik.
Sjöfarten
För länets del är sjöfartens direkta betydelse liten. Indirekt är hamnarna i Oskarshamn och Halmstad av betydelse, liksom även Karlskrona med sin inriktning på ökad Polentrafik.
Oskarshamn har den enda naturliga djuphamnen söder om Gävle och den har en klar utvecklingpotential i ett läge då ökade miljökrav ställs på transporter. Kombinationen med järnväg erbjuder ett stort upptagningsområde inte minst för trävaror över södra Sverige. Halmstads hamn är en viktig länk för pappers- och metallvaruexporten.
Här behövs ett utvecklingsarbete för att samordna de befintliga och tillkommande tunga råvarutransporterna. Genom att styra över dessa i en mer miljövänlig transportkedja inom järnvägs- och sjöfartssektorerna bör stora miljövinster kunna uppnås. En elektrifiering av järnvägen skulle härtill vara ytterligare ett miljöriktigt steg.
Telenät och IT
Under det senaste årtiondet har betydande investeringar gjorts inom telenätet. Av särskild betydelse har optokabelinvesteringarna varit inte minst för Jönköpings län. Det är nu viktigt att den fortsatta utvecklingen blir sådan att försörjningen även utanför de tätbebyggda områdena blir sådan att arbetsplatser kan inrättas i större utsträckning också utanför storstadsområden i Sverige.
Möjligheten av utnyttja modern och ändamålsenlig informationsteknik är naturligt en viktig faktor för länets fortsatta utveckling. Såväl utbildningsinstitutioner som företag inom länet har engagerat sig intensivt i IT-utvecklingen. Att medverka till ett brett kunnande inom ungdomsskolan liksom vid de olika datorteken är betydelsefulla åtgärder för att utveckla länet.
Stora insatser måste göras för att utveckla möjligheterna till livslångt lärande. Då är det viktigt att utveckla möjligheterna till distansutbildning för den enskilde. Samhällets utveckling ställer kontinuerligt nya krav på kunnande och kompetens. Som ett led i arbetet med att öka möjligheterna till distansutbildning ser vi regeringens förslag till en kraftfull satsning på att ge SUNET (Swedish University Computer Network) en nationell roll utanför universiteten och högskolorna. Detta skapar nya och bättre förutsättningar för distansutbildning, som medför att också avancerade studier kan bedrivas oavsett bostadsort.
Informationstekniken skapar en grund för större tillgänglighet inom hela samhällssektorn. Inom många kommuner pågår ett arbete med inrättandet av medborgarkontor. Genom samverkan mellan kommunen och t ex Arbetsförmedlingen Posten, Försäkringskassan och Polisen kan med hjälp av IT servicegraden öka och administrationen minska.
För småföretagen betyder också IT alltmer. Här bör prövas möjligheten för stöd till investeringar i och nyttjande av IT i produktions- och marknadsarbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utveckling av kommunikationerna i Jönköpings län.
Stockholm den 1 oktober 1996
Åke Gustavsson (s)
Catarina Rönnung (s) Martin Nilsson (s) Margareta Sandgren (s) Carina Hägg (s)