Projekt Europakorridoren - en frivillig sammanslutning av kommuner, landsting, länsstyrelser och handelskamrar i södra Sverige - har sedan drygt tre år arbetat för att ge bättre förutsättningar för järnvägstrafik mellan Mälardalen och Öresundsregionen. Vad som saknas är en ny högklassig järnväg från Mjölby på Södra stambanan till Helsinborg. Norrut sammankopplas den nya banan med Södra stambanan upp till Stockholm och söderut knyts banan samman med det transeuropeiska järnvägsnätet. När de olika bandelarna är utbyggda innebär det restider med höghastighetståg mellan Stockholm och Köpenhamn på mindre än tre timmar.
Europabanan skall vara ett komplement till Södra stambanan på dess mest belastade banavsnitt. I Mjölby strålar Norrlands och Bergslagens tunga och exportinriktade godstrafik samman med Stockholms/Mälardalens frekventa trafikrelationer söderut mot kontinenten. Europabanan är tänkt som det kompletterande "tredje spåret" längs detta avsnitt, placerat i marknadens tyngdpunkt, det vill säga utefter E 4, där allt fler företag etablerar sig utan tillgång till godstrafik.
Höghastighetstågen medför en dramatiskt ökad tillgänglighet inom Sverige och med Danmark och norra Tyskland. Den ökade tillgängligheten ger förutsättningar för en sammanhängande ekonomisk region med helt nya möjligheter för näringsliv, ekonomisk tillväxt och samhällsutveckling. Denna nya region från Uppsala/Stockholm i norr till Helsingborg/Malmö i söder innehåller hälften av Sveriges befolkning och sysselsättning.
Det viktigaste motivet till att bygga Europabanan är Södra stambanans stora betydelse för transporter till hamnarna i Skåne och den framtida bron till Danmark. Med Europabanan kan den växande persontrafiken primärt gå på Europabanan och den växande godstrafiken primärt på Södra stambanan.
I propositionen skriver regeringen: "SJ och ett antal berörda kommuner har även lanserat ett förslag om att anlägga en anslutande höghastighetsjärnväg till Götalandsbanan, den s.k. Europabanan, från Jönköping söderut längs E 4 till Helsingborg. Dessa intressenter har uppskattat anläggningskostnaderna till 8,8 miljarder kronor." Vidare skriver regeringen: "Behov av att avlasta Västra och Södra stambanan kan uppkomma om trafikvolymerna ökar kraftigt. Götalandsbanan och Europabanan bör ses som två alternativ bland flera för att skapa avlastning av befintliga järnvägar. Regeringen bedömer att det under kommande planperiod inte finns finansiellt utrymme att realisera dessa projekt."
Vi kan instämma i uppfattningen att det inom planperioden inte finns finansiellt utrymme för ett förverkligande av projektet. Däremot delar vi inte regeringens uppfattning att det räcker med detta konstaterande utan vi anser att regeringen borde anslå medel till en utredning där de ekonomiska förutsättningarna för Europabanan belyses.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till en utredning om de ekonomiska förutsättningarna för ett förverkligande av Europabanan.
Stockholm den 13 december 1996
Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)