Inledning
Idag, när vi påstås leva under knapphetens stjärna är det viktigare än någonsin att ha en human människosyn. En sådan föder med enkelhet en rättvis fördelning och ett samhälle med kärlek, hänsyn och tillgänglighet. Det finns i vårt samhälle så många grupper som har en begränsad möjlighet att klara av sin livssituation under olika perioder av sitt liv. För vissa grupper är dygnslång hjälp ett måste för att överleva och för att kunna ta del av olika aktiviteter både under arbetstid och på fritiden. Andra är i livets skiftande faser beroende av andra människor på grund av sin ålder. I vår motion vill vi utveckla vad som relativt enkelt skulle kunna göras för att förbättra livsvillkoren för dessa grupper.
Omsorg om funktionshindrade och andra handikappade
Handikappanpassning ska vara en självklarhet både vid nybyggnad och ombyggnad. Det gäller alldeles speciellt offentliga lokaler, affärslokaler, skolor, i väntsalar och på sjukhus. För att kunna tala om jämlikhet och valfrihet måste ett nytänkande till. Den sociala ingenjörskonst vi i Sverige har varit så duktiga på bör idag användas till att hitta på praktiska lösningar som förenklar livet för dem som inte på egen hand kan ta sig vart de vill. Trottoarkanter ska t.ex. sänkas vid alla övergångsställen. I offentliga lokaler ska ljudslingor för hörselskadade förekomma i mycket större utsträckning än vad som är fallet idag. Lokaler ska dessutom i möjligaste mån anpassas för allergiker, funktionshindrade och synskadade. Diskrimineringsombudsmannen bör kopplas in när det gäller insläpp på teater och restaurang för funktionshindrade av alla slag (både för dem med fysiska handikapp och för dem med förståndshandikapp). Färdtjänsten bör göras mer funktionell och tillgänglig för dem som har rätt till den. Samtidigt ska alla som har möjlighet och förmåga kunna åka kollektivt med de anpassade bussar och tåg som Miljöpartiet länge efterlyst. Den s.k. Mjuka Linjen, som finns i många städer, är ett fint alternativ. Införandet av LSS har inneburit den allra viktigaste förändringen för de svårt funktionshindrade. Miljöpartiet tillskjuter i sin budgetmotion ytterligare 100 miljoner till handikappområdet för att inte försämra LSS till omfång och kvalitet. Integrering i samhället är viktig, men till exempel döva och gravt hörselskadade behöver sina egna skolor och sin egen utbildning.
Omsorg om äldre
Under de senaste åren har ekonomiska försämringar för pensionärer inträtt gång på gång genom förändringar av basbeloppet. Det har betydelse endast för dem som saknar eller har mycket låg ATP. Miljöpartiet har genom sitt förslag om grundskydd i annan motion lagt fram förslag som ger en rejäl förbättring för låginkomstpensionärerna.
Nedskärningar som slår mot alla gamla som är i behov av vård sker återkommande i kommuner och landsting, mest på grund av brist på personal. Detta innebär att personalen blir nedsliten och otillfredsställd över att de inte hinner med arbetet med de gamla på det sätt de själva, med sitt kunnande och sina ambitioner, vill göra. De vårdbehövande sköts med oerhörd tidspress så att det t.o.m. finns de som lider av svält för att man inte hinner mata dem. Även de som skulle kunna gå ut får mycket sällan tillfälle att göra det. De avskedanden som görs inom vård och omsorg ger ingen samhällsekonomisk besparing. Miljöpartiet anser att ett nytänkande måste till när det gäller de hundratusentals människor som inte tillåts arbeta inom kommuners och landstings basverksamhet, och som inte ges möjlighet att delta med sitt kunnande och sin kompetens i en verksamhet de kanske en gång varit med om att bygga upp. Miljöpartiet överför ca tre miljarder i 1997 års budget till kommuner och landsting för att ge dem möjlighet att bromsa uppsägningarna. Nästkommande år vill vi dessutom öka storleken på de statsbidrag som förs över till basverksamheten. Det är en ideologisk fråga var man väljer att satsa de pengar som finns att fördela. Vi har förslag på en fördelningsprofil genom vårt grundskydd, skatteväxling samt lägre satsningar på motorvägar och försvar vilket ger möjlighet att börja överföra mera pengar till miljö, vård och omsorg, skola och miljövänlig trafik. Under den närmaste 3-årsperioden vill vi öka anslagen till dessa områden år från år.
Satsningen på våra gamla, på barn och på handikappade är en mycket viktig del av vår välfärdspolitik.
Omsorg om våra barn
Rädda Barnens femkommunersprojekt
Vi kan alltid hitta lysande exempel på barn som har det bättre idag än igår. Vi kan lätt hitta exempel på skolor som tagit nya, djärva grepp som innebär förbättringar för de barn som går just där, och vi kan hitta ungdomskulturer som är kreativa, spännande och livsbejakande. Alla positiva exempel brukar tala för sig själva.
I Rädda Barnens femkommunersprojekt har barn i bl.a. Malmö intervjuats om sin vardag. Ett påtagligt inslag i barnens berättelser är rädslan för våld. 80 % av de barn som intervjuats på Rosengård nämner spontant våldet i skolan och på fritiden som ett av deras största problem. 61 % av barnen nämner i samma undersökning att de själva blivit slagna; normala kamrat- konflikter var då inte inräknade. Över huvud taget går i intervjuerna med dessa barn en skiljelinje mellan dem som uppfattar vuxenvärlden runt omkring dem som trygg och närvarande, och å andra sidan de barn som känner sig svikna av alla vuxna, som inte har någon att gå till när de är ledsna. Att ha någon vuxen som ser dig framstår tydligt som en räddningsplanka i en vardagstillvaro fylld av våld och hot. Politiska beslut fattade under de senaste åren har sett till att just dessa räddningsplankor utanför barnets egen familj har dragits in. Kuratorn, fritidsledaren, extraläraren, elevassistenten, alla de vuxna som finns i barnens vardag, har reducerats. Att konsekvensen har blivit att barn- och ungdomspsykiatriska kliniker har fördubblat sina väntetider och att man ibland bara har tid att akut ta ärenden med skyldighet att utreda enligt lag, är inte underligt.
Barnmisshandel
Precis som för hundra år sedan, i det gamla bondesamhället, är barnaåren en utsatt tid, en tid då man måste kunna förlita sig på samhällets skyddsnät. Vi har varit väldigt bra på att sörja för våra barn i Sverige, kanske har vi till och med varit bäst i världen. Men - det är vi inte längre! Anmälda fall av barnmisshandel har ökat med 47 % under de senaste två åren. BRIS beräknar att närmare 40.000 barn misshandlas i Sverige varje år. Antalet barn som beviljats en kontaktperson eller en kontaktfamilj har fördubblats sedan början av 80- talet. Barn pressas hårt av sin familjs ekonomiska problem och bristande framtidstro.
Barns rätt till medbestämmande
Barn pressas dessutom hårt av att de inte får vara med och bestämma hur deras vardag, deras närmiljö ska se ut och fungera. Barn värdesätter nämligen sin vardagliga närmiljö mer än vi vuxna, eftersom de befinner sig i den större delen av tiden. Barn och ungdomar skulle förmodligen ställa långtgående krav på restriktioner av miljöfarliga produkter och avfall. Skolorna skulle nog inte se ut som de gör idag när 75 % av våra skolor lider av dålig ventilation och dåligt underhåll. Kanske skulle verksamheten få förtätas i riksdags- och regeringskansli, istället för på dagis och skolor.
Makt - motmakt - vanmakt
Ett barn mår dåligt av att känna vanmakt. Vad gäller våra tonåringar finns ett flertal oroväckande tendenser. Flickor insjuknar oftare i anorexi och bulimi, pojkar använder i ökande omfattning dopingpreparat och narkotika. Missbruket av alkohol sjunker i åldrarna. Unga kvinnor börjar röka i ökande omfattning, vilket medför en betydande miljörisk för de foster som de senare kommer att bära. Missbruket bland ungdomar närmar sig nu efter de goda åren på 80-talet åter 70-talets skyhöga siffror. Mobbing är ett av de vanligaste skälen till att unga människor ringer till BRIS. Genom dessa problem lyser en förfärande ensamhet. En ensamhet, beroende på att unga människor inte vet om det finns någon plats för dem i samhället. Ett samhälle vi med lätthet, genom att tillförsäkra det uppväxande släktet ökad delaktighet i den demokratiska processen, skulle kunna förbättra. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning som ser över barns och ungdomars möjligheter att i ökad utsträckning medverka vid beslutsfattande på skilda nivåer.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur de handikappades situation kan förbättras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstillfällen inom vården,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den utsatta situation äldre vårdtagare befinner sig i,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barns behov av ökat medinflytande,
5. att riksdagen hos regeringen begär en utredning som även ger förslag på hur barn och ungdomar lättare skall kunna delta i den demokratiska beslutsprocessen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp)
Thomas Julin (mp) Eva Goës (mp) Gunnar Goude (mp)