I arbetet med att bringa ned obalanserna i de offentligt finansierade verksamheterna har en rad förändringar och justeringar i välfärdssystemen gjorts. Detta har skett såväl inom statens ansvarsområde som i kommunerna och landstingen.
Några exempel på gjorda och föreslagna förändringar är: minskade bostadssubventioner, ändrad tandvårdsförsäkring, höjt högkostnadsskydd i sjukvården, ändrade bostadsbidrag, minskade socialbidrag, ändrat studie- medelssystem, ändrat pensionssystem, ändrad arbetslöshetsförsäkring m m.
Ett exempel är de föreslagna förändringarna i högkostnadsskyddet för sjukvård.
Med nuvarande regler ligger nivån på 1 800 kr. Då inkluderas sjukvårds- kostnaden, läkemedel och sjukresor. Med förslaget till nya regler kommer högkostnadsskyddet att höjas till 2 200 kr. Detta går Folkpartiet liberalerna emot. I förslaget inkluderas dessutom enbart sjukvård och medicin, ej sjukresor. För sjukresor förväntas många landsting höja högkostnadsskyddet.
Förslagen angående den nya tandvårdstaxan får liknande effekter: höjda egenkostnader vid omfattande tandvårdsbehov.
Totalt sett kan sägas att det på en rad områden införts en typ av "självrisk" vilket i och för sig är bra. För några kan dock de olika "självriskerna" bli en orimligt stor ekonomisk börda. Det finns redan i dag exempel på att människor inte löser ut sin medicin därför att man inte har råd. Inom tandvården är det i dag betydligt svårare att få patienter fr o m mitten i varje månad, därför att pengarna redan är slut.
Ett annat problem är att vi har hål i skyddsnäten i dagens välfärdssystem. Stora grupper är utslagna från, eller inte kvalificerade för systemen. Många blir hänvisade till socialen där kostnaderna ökat markant. Exempelvis har socialbidragskostnaderna i Örebro kommun ökat med 34 % på ett år.
Välfärdssystemet har inte stoppat för påfrestningarna i en krympande ekonomi. Därför har en rad korrigeringar varit nödvändiga. Dock har dessa korrigeringar gjorts utan att en helhetsbild av effekterna tagits fram. Var och en av dessa justeringar är ofta i sig väl underbyggda och rimliga, men någon total och samlad bild av hur förändringarna slår finns i dag inte.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyndsamt utreda hur de olika förändringarna i välfärdssystemet sammantaget påverkar de mest utsatta människornas välfärd.
Stockholm den 6 oktober 1996
Ola Ström (fp)