Socialstyrelsen utövar idag granskning över arbete som utförs inom bl.a. socialtjänstlagens och hälso- och sjukvårdslagens ramar. På Socialstyrelsen har tidigare funnits två överdirektörsbefattningar, en inom det sociala och en inom det medicinska området. Det har inneburit ett särskilt ansvar för respektive område.
Såväl inom socialtjänstlagens som hälso- och sjukvårdslagens ansvars- och verksamhetsområde finns emellertid ytterligare ett vetenskapligt område, psykologins. Detta är skilt från såväl det sociala som det medicinska veten- skapsområdet. Vid en omorganisation nyligen inrättades ytterligare en överdirektörsbefattning för tillsynsverksamheten. Nästa steg bör vara att in- rätta en överdirektörsbefattning för det psykologiska området.
Idag finns i Sverige ca 6 000 legitimerade psykologer. De flesta arbetar inom de verksamhetsområden som finns inom Socialstyrelsens tillsyns- och expertområde. Psykologer är anställda inom förskoleverksamhet, äldre- omsorg, individ- och familjeomsorg. I socialtjänsten arbetar de inom barnpsykiatri, vuxenpsykiatri, primärvård och olika somatiska verksamheter som omsorgsverksamhet, habilitering och barnhabilitering, mödra- och barn- hälsovård, vård och rehabilitering av handikappade. Inom hälso- och sjuk- vården arbetar de framför allt inom hiv/aidsverksamheter när det gäller hälsoskydd.
Förutom traditionella utrednings-, behandlings-, handlednings-, utbild- nings-, uppföljnings- och utvärderingsuppgifter har än mer grannlaga uppgifter i form av incestutredningar, vittnespsykologiska utredningar, insatser i samband med kriser och katastrofer, insatser vid transplantationer samt i livets slutskede blivit alltmer framträdande inslag för olika psykolog- grupper. I allt högre grad uppmärksammas behovet av ett psykologiskt, vetenskapligt perspektiv när det gäller människors utveckling till friska och socialt kapabla individer. Socialstyrelsens nuvarande organisation innebär att det psykologiska vetenskapsområdet underordnas de bägge andra, vilket är till men för såväl socialtjänsten som hälso- och sjukvårdens utveckling.
Socialstyrelsen är, såsom tillsynsmyndighet, självklart en viktig instans när det gäller att utveckla psykologin som vetenskap och tillämpning inom alla dessa verksamhetsområden. Därför är det mycket angeläget att expertområdet psykologi kommer att finnas företrätt i organisationen på ett sådant sätt att psykologi och psykologer på bästa sätt kan medverka till "God hälsa och social välfärd, omsorg och vård av hög kvalitet på lika villkor för hela befolkningen."
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av inrättandet av en befattning som överdirektör i psykologi vid Socialstyrelsen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Siw Persson (fp)