Socialstyrelsen har de senaste åren starkt kritiserats för sitt sätt att sköta sitt tillsynsansvar över sjukvården och sin information till allmänheten.
Den exempellöst dåliga informationen avseende den nya transplantations- lagen och hanteringen av Medanalysaffären är tillräckliga skäl för att ifrågasätta Socialstyrelsens funktion. Ansvarsfördelningen på central nivå är oklar. Även om det finns rent formella kompetensgränser har praxis och arbetsrutiner utformats så att ansvarsgränserna blivit diffusa. Detta gäller inte minst relationerna mellan Socialdepartementet, Socialstyrelsen och Lands- tingsförbundet.
För att upprätthålla en hög kvalitet i vården behövs förutom patientens rätt att välja läkare och sjukhus en väl fungerande tillsynsmyndighet. Det är därför angeläget att man återinrättar en medicinalstyrelse som med stor vetenskaplig och medicinsk kompetens kan fylla dennna funktion.
Det är också än mer angeläget i dag med en medicinalstyrelse än det var för ca 20 år sedan när Socialstyrelsen övertog den dåvarande medicinal- styrelsens uppgifter eftersom utvecklingen på det medicinska och medicinsk- tekniska området går allt snabbare.
Finansiering kan ske med de resurser som frigörs vid Socialstyrelsen som en följd av förslaget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en medicinalstyrelse.
Stockholm den 6 oktober 1996
Chris Heister (m) Liselotte Wågö (m)
Gotab, Stockholm 1996