De kompetenta - men ej efterfrågade
En stor del av Sveriges kvinnor arbetar inom den del av offentliga sektorn som inbegriper kommunal omsorg, vård etc. Dessa områden upplever för närvarande djupa kriser. Trots att det på många håll saknas personal, så kan man inte nyanställa eller ens ha en erforderlig bemanning för att klara arbetsuppgifterna. Personalen är i många fall överarbetad, underbetald och uppgiven. Få människor inom vård, utbildning och omsorg upplever idag att de själva har möjlighet att påverka sin arbetssituation i särskilt stor utsträckning. Än mindre vågar man satsa på att profilera sig, fördjupa sina kunskaper och satsa på den kompetens man faktiskt besitter. Att utöka sin kompetens och fördjupa sina kunskaper inom något ämne förutsätter framför allt initiativ från individerna. Incitamentet till detta är idag mycket lågt. Eftersom den ekonomiska situationen inom dessa sektorer är väl kända, är det inte många som tror att de skulle kunna sälja sin kunskap och erfarenhet, att de kan starta egna företag eller att de kan satsa på kompetensutveckling själva. Man är framför allt mån om att behålla det jobb man har. Personer inom vård, utbildning och omsorg besitter en ovärderlig mängd kunskaper och erfarenheter som egentligen behövs mer än vad det finns ekonomiskt utrymme att efterfråga. Av historiska skäl brukar inte heller kvinnor våga satsa på sig själva i form av eget företagande i lika stor utsträckning som män, inte heller upplever man det särskilt tilltalande att aggressivt lansera sig själva ute på en marknad med hård konkurrens. Detta beror inte på att kvinnor av naturen skulle vara sämre rustade för att klara av egenföretagande. Tvärtom tror vi att detta mönster kan brytas och ett led i detta är den modell som vi nedan kommer att beskriva.
De arbetslösa - men kompetenta
Som ovan nämnts så har en stor del av de yrkesverksamma personerna inom vård och omsorg blivit arbetslösa de senaste åren. Dessa personer borde få en möjlighet att komma in på en arbetsplats och bli yrkesverksamma.
Vår modell
Vi vill skapa en fond för köp av särskild kompetens inom vård, utbildning och omsorg. Modellen innebär i korthet att olika verksamheter inom vård och omsorg själva ska kunna avgöra om de är i behov av någon särskild kompetens och sedan ansöka om medel av fonden för att till en fast taxa (beroende på yrkeskategori) köpa ett antal timmar från en enskild företagare. Ett konkret exempel:
Ett daghem har stora problem inom personalgruppen. Problemen är starkt relaterade till barngruppen, det kan röra sig om konflikter med föräldrar, oförmåga att hantera "bråkiga" barn etc. Daghemsföreståndaren bedömer att särskild hjälp behövs för att klara ut situationen. Den statliga fonden för köp av särskild kompetens inom vård utbildning och omsorg har en databank med egna företagare inskrivna. Daghemsföreståndaren kan antingen söka i denna bank eller söka upp en lämplig person på annat sätt. Den person som får uppdraget måste uppfylla en del kriterier dels måste det vara styrkt att personen besitter den kompetens som efterfrågas, dels att personen säljer sin tjänst i form av antal timmar.
Ansökan utarbetas av daghemsföreståndaren och skickas till fonden som sedan avslår eller tillstyrker begäran om de uppgifter som redovisas, om timantalet underskrider högsta nivå och om inga misstankar finns om att timantalet utgör ordinarie tjänstgöring. På så sätt kan daghemspersonalen få tillfällig hjälp av en person som har erfarenhet av daghemsarbete och som dessutom via intyg eller på annat acceptabelt sätt kan styrka att denna/e besitter särskild kompetens beträffande konfliktlösning och gruppdynamik för personal som arbetar med barn. Personen kan vara arbetslös eller ha en annan anställning. Man bör undersöka möjligheterna för att nå överenskommelser med kommuner och landsting om att personer som satsar på eget företagande ska kunna få tjänstledigt. Likaså bör de personer som är arbetslösa inte fråntas sin a-kasseersättning, utan endast få den förminskad i förhållande till antalet arbetade timmar per månad.
Det finns ett närmast obegränsat antal situationer där man skulle vara i behov av tillfällig specialistkompetens. Ett annat viktigt exempel är att inom skolan blir rasism och kulturkrockar allt vanligare. Skolpersonal behöver ofta särskilt stöd och hjälp när sådant inträffar.
Fördelarna
Personer inom vård och omsorg får ett incitament att satsa på kompetensutveckling och fördjupa sina kunskaper
Många personer inom vård och omsorg har med största säkerhet en stor potential att utnyttja på ett sätt som innebär en positiv in-put för hela samhället.
Tillgång till specialistkompetens
Verksamheter inom vård och omsorg får tillgång till mycket viktig specialistkompetens som de annars, på grund av begränsat ekonomiskt utrymme, inte skulle ha tillgång till.
Modellen innebär inte att man byter ut ordinarie tjänster mot ett antal projekttimmar, men sektorer som i dag kan betraktas som eftersatta får ett lyft.
Modellen innebär en form av investering i humankapital och välfärd
Ju fler människor som mår bra, desto bättre. Specialistinsatser innebär i viss mån även förebyggande arbete, särskilda problem kan komma att lösas på ett kvalificerat sätt som inte hade funnit lösning annars. Modellen innebär också ett särskilt stöd till barn, äldre och andra grupper med särskilda behov.
Kvinnor uppmuntras att bilda egna företag
Även om modellen inte innebär att man kan få full försörjning, ges framför allt kvinnor möjlighet att bilda egna företag med sig själv som enda anställd. Det kan även tänkas att ett antal kvinnor kan gå ihop och bilda företag. Fonden är dock öppen för såväl män som kvinnor, men könsfördelningen inom dessa sektorer gör att vi har starka skäl att tro att denna fond särskilt kommer att gagna kvinnor. Att verksamheten är knuten till en fond innebär också en viss stabilitet i verksamheten vilket leder till att företagarna verkligen vågar satsa. En sådan utveckling är positiv på flera olika sätt. Att våga satsa på sig själv är givetvis positivt och stärker självförtroendet och ger större säkerhet i yrkesidentiteten. Att ha ett eget företag med en verksamhet som inkomstbringande bisyssla ökar självständigheten och möjligheten att själv påverka sin arbetssituation. Att driva ett eget företag innebär även att man i viss mån breddar sina kunskaper i och med att själva driften av företaget betyder att man måste ta ansvar för att administrera och i övrigt sköta företaget i enlighet med de villkor som samhället ställer. Självständighet, utökad kompetens och fördjupad yrkeskunskap i större utsträckning än nu bland kvinnor är definitivt något som skulle gagna jämställdheten.
Det kommunala självstyret kränks inte
Visserligen är fonden statlig och uppbyggd med statliga medel, men det är de kommunala resp. landstings- verksamheterna själva som avgör om de vill köpa in specialistkompetensen inom någon verksamhet.
Arbetslös vård-, utbildnings- och omsorgspersonal ges möjlighet att utöva sitt yrke
Då en person begär ett antal timmar tjänstledigt för att kunna genomföra ett projekt enligt modellen så är det en god idé att erbjuda ett tillfälligt vikariat. En arbetslös behörig person kan då få möjlighet att fortsätta "ha en fot" på den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetslösa ska även kunna delta i projekt enligt modellen. Vi tror att vår modell särskilt skulle gagna medelålders och äldre vård- och omsorgspersonal eftersom dessa besitter en stor erfarenhet som med viss fördjupning kan komma vård - utbildnings - och omsorgsverksamheter till stor nytta.
Resursinförsel av specialistkompetens inom yrkesgrenarna
Det är rimligt att anta att en ansenlig mängd "ny" specialistkompetens inom vård och omsorg kommer att uppstå. Sådana kunskaper som traditionellt sett inte värderats som specialistkompetens får en helt annan status och kan utnyttjas på ett bättre sätt. Detta kan även innebära ett betydelsefullt lyft för dessa yrkeskategorier.
Fonden
Denna modell bör vara tidsbegränsad. Det är inte rimligt att ett statligt stöd av denna form permanentas. På sikt kan man anta att den krisartade situation som råder inom många kommuner och landsting kommer att normaliseras. Modellen syftar till att öka möjligheterna för framför allt kvinnor inom vård och omsorg att få en självständigare arbetssituation och att skapa ny specialistkompetens. Vi föreslår en tidsbegränsning på fem år så att fonden hinner bli känd och nyföretagandet kan ske med någorlunda stabilitet. Ett tak bör sättas för hur många timmar på varje uppdrag som kan beviljas. Detta för att undvika att man ersätter en ordinarie tjänst med uppdragstimmar. Taxorna bör vara fasta och indelade i begränsat antal nivåer beroende på yrke och utbildning. En viss spännvidd anser vi motiverad, men skillnaderna bör vara relativt små. Intäkter från uppdrag med fondmedel bör givetvis vara skattepliktiga. En fullständig redovisning ska även lämnas till fonden efter slutfört uppdrag såväl av uppdragsgivaren som av uppdragstagaren. Fonden bör vara fullständigt öppen för insyn och kontroll av myndigheter, regering och riksdag. Vi föreslår även att fondmedlen endast får användas till uppdrag som avser att lösa ett särskilt problem, avser förebyggande arbete eller tillfälligt tillför särskilda kunskaper inom en verksamhet inför ett väl formulerat behov. Den ansökande verksamheten bör även kunna styrka att man inte har medel avsatta i budget för denna sorts uppdrag. Tidsbegränsning av fonden betyder även att man inte "vänjer" verksamheter att avstå att budgetera medel för särskilda inköpta uppdrag. Uppdraget behöver inte ha uppstått ur ett oförutsett behov, en viss planering måste vara möjlig, men man bör vara mycket restriktiv med att bevilja medel för uppdrag som egentligen skulle kunna finansieras inom verksamheternas egna ordinarie budgetar. Vi kan inte finna några skäl till att konkurrensneutralitet inte upprätthålls mellan uppdragstagarna eftersom fonderade medel inte är knutna till särskilda företag. Inte heller innebär fasta taxor ett hot mot konkurrensen eftersom den verksamhet som önskar en dyrare uppdragstagare är fullt tillåtna att vända sig till vem helst de vill men kan då inte begära medel ur fonden. Dessutom bör man ha i åtanke att stödet skulle gå till att starta en marknad som egentligen inte finns idag eller som är ytterst begränsad. Vår modell är tvärtom något av ett startskott för att marknaden ska kunna expandera.
Finansiering
Medel till fonden ska finansieras av staten. Vi föreslår att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på finansiering. Regeringen bör även återkomma till riksdagen med förslag om organisationsformen, vilka instanser som ska förvalta och administrera fonden. Vi begär att regeringen bör utreda modellen och återkomma med ett mer detaljerat förslag till riksdagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till införande av den modell för kompetensutveckling inom vård, utbildning och omsorg, som avses i motionen.
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående den beskrivna modellen för kompetensutveckling inom vård, utbildning och omsorg och dess syften.
Stockholm den 4 oktober 1996
Elisa Abascal Reyes (mp)
Eva Goës (mp) Barbro Johansson (mp) Annika Nordgren (mp) Ewa Larsson (mp)