I propositionen föreslås införande av en lag om högkostnadsskydd vid köp av läkemedel m m. Regeringen föreslår att högkostnadsskyddet höjs från 1 800 till 2 200 kronor. Detta anser vi vara oacceptabelt. Redan i dag är patientavgifter och läkemedel en tung börda för många gamla och sjuka. Att höja högkostnadsskyddet ytterligare är ett hårt slag mot de patientgrupper som är i störst behov av sjukvård och medicin. Vi menar att det totala högkostnadsskyddet för läkarbesök och mediciner inte får överstiga nuvarande 1 800 kronor.
Vi anser att det är oacceptabelt att driva en besparingskampanj gentemot gamla och sjuka. Det går på tvärs mot den solidaritet och omtanke som måste finnas i ett välfärdssamhälle. Risken är uppenbar att många kommer att dra sig för att uppsöka läkare, eller avstå från att hämta ut sin medicin, på grund av att de saknar pengar. Även summan 1 800 kronor är för hög för många människor. Redan i dag finns det många som inte har råd att hämta ut sina mediciner, vilket ofta får ödesdigra konsekvenser.
Kristdemokraterna anser därför att det måste finnas möjlighet till kredit eller periodisering av avgifter för läkemedel och vård. Ingen ska behöva avstå vård av ekonomiska skäl. Detta har vi utvecklat i en separat motion.
I propositionen föreslås vidare ett läkemedelsregister. Det finns en del tveksamheter till detta register utav integritetsskäl. Det är därför angeläget att ett sådant register noga analyseras så att garantier finns för fullvärdig sekretess.
Regeringen föreslår även att den s.k. fria listan tas bort för alla patient- grupper utom för patienter med diabetes. Förslaget innebär således att många av de patienter med kroniskt svåra sjukdomar, där medicinen eller behand- lingen också är av avgörande betydelse för deras liv, kommer att få betala såväl mediciner som hjälpmedel. Vi anser att det är riktigt att diabetessjuka även fortsättningsvis får kostnadsfritt insulin etc. Men det är ologiskt att inte fler patientgrupper med kroniska och allvarliga sjukdomar också får samma kostnadsfrihet. Vårt mål är att förbättra för dem som drabbas av kroniska sjukdomar - inte försämra!
Den s k fria listan behöver dock ses över. Den är otidsenlig eftersom den inte varit föremål för översyn sedan 1980-talet. Den rätta åtgärden är att modernisera listan, inte ta bort den.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition 1996/97:27 Läkemedelsförmåner och läkemedelsförsörjning m.m.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av den s.k. fria listan.
Stockholm den 7 oktober 1996
Chatrine Pålsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Rolf Åbjörnsson (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd)