Motionen delad mellan flera utskott
Sveriges medlemskap i EU har förändrat förutsättningarna att använda prisinstrumentet i alkoholpolitiken. Därmed bör en nya alkoholpolitik utvecklas där övriga instrument utvecklas och förstärks och nya möjligheter prövas.
Ett nationellt handlingsprogram antogs för att bidra till att ändra attityderna till alkoholkonsumtion. Visserligen minskar starkspritsförsälj- ningen via Systembolagets försäljningsnät. Samtidigt sker stora beslag av starkspritstransporter vid våra gränser. Hembränningens andel av konsum- tionen är något svårare att fastställa, men utgör en icke obetydlig andel av den totala konsumtionen. Gränshandeln har utvecklats på ett sådant sätt som inte någon kunnat förutspå. Systembolagets försäljning i gränstrakterna mot Danmark sjunker rejält. Starköl förs över gränsen via färjetrafik. Danmark har inte samma åldersgräns för inköp av alkohol som vi har i Sverige. Åldersgränsen för rätt till införsel av alkohol är 20 år vilket gör det möjligt för tullen att beslagta öl, vin och sprit om personen inte uppnått 20 års ålder.
Sverige har fått undantagsregler från EU när det gäller gränshandeln, av folkhälsopolitiska skäl. Skulle dessa regler anpassas till dem som gäller mellan övriga EU-länder tyder allt på att den totala alkoholkonsumtionen kommer att öka i än högre grad. Detta innebär ökad dödlighet, flera olyckor, våldsbrott och sociala problem.
Allt tyder på att det sker en dramatisk ökning av starkölskonsumtionen. Det är därför av största vikt att Sverige i förhandlingarna rörande gränshandel med alkohol verkar för att behålla nuvarande regler. Detta bör ges regeringen till känna.
Samtidigt konsumeras alltmera starköl på restauranger och pubar. Andelen kvinnor som ökat sin alkoholkonsumtion genom starkölsdrickande är påtaglig. Ofta betraktas ölet inte som en alkoholdryck.
Folköl
Folkölet är berusningsdrycken för yngre tonåringar. Tillgängligheten är stor då försäljningsställenas antal flerdubblats genom att tillståndsgivningen upphört och alla butiker som säljer livsmedel också har rätt att sälja folköl. Om någon missköter sig och till exempel säljer till minderåriga kan de förbjudas att sälja folköl. Detta förutsätter dock att samhället tar ett initiativ och aktivt utfärdar förbudet. Den rimliga ordningen bör vara att den som vill sälja folköl bör ansöka om tillstånd. Vid ett system som kräver tillstånd som med jämna mellanrum skall förnyas räcker det med att inte ge förlängt tillstånd om det förekommit anmärkning. Detta bör ges regeringen till känna.
Alkoholreklam
Alkoholreklamen har hittat nya marknader i och med EU- inträdet då ett ökat privat vinstintresse i alkoholhanteringen blivit möjligt. Inte minst i våra media görs dagligen reklam för vissa vinsorter som namnges och marknadsförs med det nummer de har i Systembolagets försäljningskatalog. För alla övriga produkter är en sådan marknadsföring inte möjlig.
WHO-överenskommelsen
Etiska principer och en handlingsplan antogs av de europeiska WHO-länderna vid en konferens föregående år. Där fastslås bland annat att alla människor har rätten till ett familjeliv och yrkesliv fritt från olyckor, våld och andra negativa konsekvenser av alkohol. Vidare skall alla barn och ungdomar ha rätten till en trygg uppväxt fri från negativa konsekvenser av alkohol, och, så långt det är möjligt, skyddade från marknadsföring av alkoholdrycker. I handlingsplanen skall bland annat ingå åtgärder för att främja hälsa genom kontroll av tillgång på alkohol, till exempel för ungdomar, och genom att påverka priset på alkohol genom beskattning. Detta innebär att den svenska restriktiva alkoholpolitiken har ett allmänt stöd i dessa länder. Det är då viktigt att denna överenskommelse följs även i vårt land. Övriga regler talar om rätt till vård, rätt att kunna avstå från alkohol, rätt till information. Handlingsplanen behandlar även information och utbildningsinsatser, förebyggande insatser inom arbetslivet, marknadsföringskontroll och insatser inom utbildningsväsendet för att öka kunskaperna inom olika yrken om alkoholens verkningar.
Förebyggande insatser
Folkhälsoinstitutets roll i det förebyggande arbetet skall bygga på nära samverkan och samarbete med folkrörelser och nykterhetsorganisationer. Ännu har man inte funnit dessa former till samverkan på ett bestående sätt. Den organisation som byggts upp med aktiviteter ute i länen i samarbete med kommunerna måste kunna fortleva. För att det lokala arbetet skall kunna ligga som grund för att minska alkoholkonsumtionen bör det finnas en lokal organisation som har initiativkraft och kan utgöra en sammanhållande funktion. Uthållighet och långsiktighet i detta arbete är en grundförutsättning för att nå bestående resultat. De kontaktnät som nu byggts upp bör inte raseras. Då förloras tempo i detta viktiga preventiva arbete med alternativa arrangemang, informationsinsatser och andra förebyggande lokala insatser. Ofta sker detta i de lokala folkhälsoråden. Mister vi kunskap och intresse för alkoholförebyggande arbete på det lokala planet så blir det inte möjligt att behålla dagens relativt låga alkoholkonsumtionsnivå.
Primärvårdens roll
Primärvården har en betydelsefull roll i det alkoholpreventiva arbetet. Det är viktigt att sjukvårdspersonalen tar den tid som behövs för att kunna bedöma behovet av samtal rörande livsstil och alkoholkonsumtionsmönster. Det har visat sig att det inte krävs så många minuters insatser i ett sådant samtal för att patienten inser att konsumtionen bör minskas.
Gravida kvinnor bör inte dricka alkohol eftersom risken är uppenbar för fosterskador. Riktade informationsinsatser måste ske genom mödrahälso- vårdens omsorg. Gravida högkonsumenter behöver stöd för alkoholfrihet under graviditeten. Dessa insatser måste intensifieras när barnet är fött och då missbruket lätt återupptas. Barn till missbrukande föräldrar får en mycket dålig start i livet, ofta med stora problem under uppväxttiden och senare i livet. Det saknas idag relevanta uppgifter om hur många barn som föds med skador på grund av moderns alkoholbruk. En sådan kartläggning bör ske, då det finns anledning att befara att antalet s k FAS-barn ökar i takt med alkoholkonsumtionen bland kvinnor. I detta arbete behövs olika former av föräldrautbildning som ger föräldrar stöd och kunskap och bidrar till att skapa trygghet i föräldrarollen samt goda uppväxtvillkor för barnen.
Vårdkostnader - producentansvar
Samhällets kostnader för alkoholskadorna borde betraktas som de skador som uppstår av miljögifter. Det är då inte orealistiskt att införa en "ohälsoavgift" på alkoholen. Av denna borde en andel återföras för täckande av sjukvårdens och socialtjänstens kostnader som uppstår genom alkoholkonsumtion. Detta bör ges regeringen till känna.
Producenterna borde också avkrävas ett ökat kostnadsansvar för de samhällskostnader som orsakas av deras produkter. Ett sådant system bör utredas och även gälla tobak. Det finns klara samband mellan rökningsvanor och alkoholvanor. Rökning förekommer mera frekvent bland alkohol- konsumenter. Detta är särskilt oroande då allt flera unga flickor och kvinnor idag är rökare. Ur folkhälsosynpunkt kommer detta att innebära ökad sjuklighet med ökad andel lungcancer inom en tjugoårsperiod samt ökade alkoholskador.
Skolans roll
Skolans roll i ett drogförebyggande arbete har tonats ner de senaste åren. Saknas det lokala "eldsjälar" erbjuds ej eleverna s k ANT-undervisning i de former som så framgångsrikt utvecklades under 80-talet. Det är inte acceptabelt att skolans hälsofostran inte innefattar drogförebyggande insatser. Detta måste lösas med direktiv som styr denna undervisning eftersom de frivilliga insatserna inte gett något resultat. En hearing ordnad i riksdagen gav klart svar på att intresset för dessa frågor i stort sett saknas inom utbildningsväsendet. Detta bör ges regeringen till känna.
I debatten förs ibland fram att den svenska alkoholpolitiken bör förändras, insatserna inte längre skall göras för att få människor att helt avstå från alkohol. Gentemot ungdomar är det dock viktigt att få dem att helt avstå från alkohol i unga år. Alkoholkonsumtionen bland ungdomar är ett problem på många sätt, till exempel är kroppen inte tillräckligt utvecklad vilket gör att den fysiska skadan av alkohol kan blir stor. Tidig start med hög alkoholkonsumtion riskerar att leda till hög alkoholkonsumtion i vuxen ålder. Insatserna för ungdomar bör inriktas på att få dem att helt avstå från alkohol. Detta bör ges regeringen till känna.
Vård
Vård för högkonsumenter och missbrukare erbjuds numera allt oftare i hemmiljö. Det saknas utvärderingar av vilka resultat som olika vårdformer ger i ett längre perspektiv. En slutsats man kan dra är att vårdresultat inte alltid överensstämmer med den kostnad vårdformen har. Det behövs ett brett utbud av olika vårdinsatser då behoven växlar. Inte minst kvinnliga missbrukare behöver ägnas särskild hänsyn då deras vårdbehov skiljer sig från mannens.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya metoder för alkoholpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av nuvarande gränshandelsregler för alkohol,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillståndsgivning för folkölsförsäljning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholreklamen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om WHO:s etiska regler och handlingsplan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det lokala engagemanget i det preventiva arbetet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kartläggning av s.k. FAS-barn,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoholproducenternas ansvar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ANT-undervisningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatserna för ungdomar.
Stockholm den 7 oktober 1996
Roland Larsson (c)
Ingrid Skeppstedt (c) Kerstin Warnerbring (c) Karin Israelsson (c) Rolf Kenneryd (c) Andreas Carlgren (c)
1Yrkande 2 hänvisat till SkU.