Motionen delad mellan flera utskott
Sverige har inför FN:s världshälsorganisation (WHO) åtagit sig ett långtgående uppdrag när det gäller alkoholkonsumtionens utveckling. Sverige har lovat att fram till sekelskiftet begränsa sin totala alkoholkonsumtion med en fjärdedel. Sedan det löftet gavs har en förhållandevis liten minskning - om ens någon - åstadkommits. Om vi misslyckas med den uppgiften är det inte bara ett löftesbrott mot världssamfundet. Det är också ett misslyckande i förhållande till vår egen beslutade alkoholpolitik och det är till stort men för hela befolkningen, ekonomiskt men framförallt med hänsyn till de stora skador som drabbar både socialt och mänskligt.
Alkoholpolitiska insatser består av många delar. Flera instrument måste samordnas och gemensamt och var för sig ha en stark effekt om framgång skall nås. Ett av de få men vetenskapligt styrkta verktygen när det gäller att begränsa alkoholkonsumtionen är beskattningen och detaljhandelsmonopolet.
I regeringens budgetproposition föreslås sänkning av skatten på starköl. Priset på starköl förväntas enligt regeringen sjunka med 17 %. Det är viktigt att om statsmakten anser prisinstrumentet vara en viktig del i en socialt ansvarsfull alkoholpolitik inte genom prissänkningar via lägre skattesatser motverka en begränsande inriktning av försäljning och konsumtion. Förslaget förefaller också vara extra dåligt då även regeringen på annat ställe i propositionen (utgiftsområde 9) anger att den ökade konsumtionen av öl och starköl är det största problemet just nu inom alkoholsektorn.
Under lång tid har det ställts i utsikt att regeringen skulle komma med en bred alkoholpolitisk proposition. Nu synes det inte heller bli under denna höst. Det är att beklaga att regeringen inte orkat ta sig samman för att förbättra den av alkohol försvårade situationen. Att nu i oträngt mål föreslå skattesänkningar på starköl är att förvärra ett redant svårt problem. Pro- positionen bör därför avslås i denna del.
Alkoläsken har sedan den introducerades tidigare i år blivit en stor försälj- ningssuccé i synnerhet bland ungdomar. Erfarenheterna från Storbritannien förskräcker. Där har alkoholkonsumtionen bland ungdomar skjutit i höjden till följd av alkoläskkonsumtionen. Det vore önskvärt att Systembolaget sorterade ut alkoläsken ur sitt sortiment. Nu har detta förhindrats av Alkoholsortimentsnämndens beslut som inte tillåter Systembolaget att göra detta. Det är däför viktigt att Systembolaget får möjlighet att framgent överklaga Alkoholsortimentsnämndens beslut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om en sänkning av skatten på öl,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alkoläsken,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett alkoholpolitiskt program i avsikt att förbättra folkhälsan och för att begränsa medicinska och sociala problem.
Stockholm den 7 oktober 1996
Elver Jonsson (fp)
1Yrkande 1 hänvisat till FiU.