När riksmötet 1990/91 behandlade regeringens förslag om Sverige och den västeuropeiska integrationen skrev utrikesutskottet i sitt betänkande bl a följande:
Utskottet instämmer i social- och skatteutskottens synpunkt att de sociala och hälsomässiga strävanden som vägleder den svenska skattepolitiken på alkoholens och tobakens område inte bör försvagas genom ett samarbete med EG. Enligt utskottets mening bör det vara möjligt att få förståelse för dessa synpunkter i kommande kontakter med EG, där det finns en opinion som alltmer uppmärksammar tobaksrökningens och alkoholbrukets skadliga verkningar. Utskottet kan emellertid inte förorda att alkohol- och tobaksbeskattningen redan i utgångsläget undantas från integrationsarbetet.
Detta var riksdagens svar på en motion från bl a undertecknade, i vilken det föreslogs att alkohol och tobak skulle undantas i integrationsarbetet. Motiveringen var att "dessa två produkter är så destruktiva för folkhälsan att det inte är möjligt att låta marknadsekonomiska krafter härja fritt".
Vid den tiden sågs ett EES-avtal som målet; nu är Sverige medlem i unionen.
I Romfördraget finns en bestämmelse som möjliggör undantag från inre marknadens regler för varor och tjänster om motiveringen är hälsoskäl.
Den svenska alkoholpolitiken, som i ett europeiskt perspektiv är fram- gångsrik, har grundats på insikten att de sociala och hälsomässiga skadorna blir för stora om kommersiella intressen får prägla alkoholhanteringen. Nu återstår Systembolaget som det enda monopolet. Det finns anledning att slå vakt om detta. (Vin & Sprit undergrävde genom sitt eget agerande sin ställning inom partihandeln.)
Riksdagens alkoholpolitiska beslut år 1977 präglades av bred uppslutning kring ett socialt ansvarstagande utifrån totalkonsumtionsteorin, som innebär att det är den totala konsumtionen i ett land som bestämmer omfattningen av skadorna. Alltså, om konsumtionen minskar så får det positiva effekter på skadebilden.
Sveriges riksdag har uttalat sig för att minska konsumtionen med 25 procent. På europeisk nivå har staterna vid ett möte i Paris i december 1995 anslutit sig till en av WHO upprättad plan för bättre hälsa till år 2000. Däri ingår bl a en sänkning av alkoholkonsumtionen med 25 procent. Också insatser mot tobaksrökning har staterna anslutit sig till.
Förutsättningen för att kunna angripa alkoholkonsumtionen är enligt vår mening att alkoholdrycker inte kan ses som vilken vara som helst; hantering- en måste omgärdas med särskilda regler, för att bättre folkhälsa ska kunna nås.
Därför är det angeläget att Sverige i det europeiska samarbetet för fram krav på att särskilda handelsregler ska gälla för de båda skadliga produkterna alkohol och tobak.
Det är också angeläget att Sverige arbetar för att problemen förorsakade av alkohol- och tobaksanvändning uppmärksammas på ett bättre sätt än hittills inom EU. En framkomlig väg skulle vara att inrätta speciella samrådsorgan för utbyte av vetenskapliga rön på detta område, planering av gemensamma aktioner. Rådet skulle också vara remissorgan för EU:s institutioner i hithörande frågor. Man bör också dra nytta av de positiva erfarenheter som finns i Norden av folkrörelsernas engagemang i upplysningsarbetet. Givetvis ska detta organ också arbeta med narkotikaförebyggande insatser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undanta alkoholdrycker och tobak från den inre marknadens kommersiella regler,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att i EU-samarbetet bättre upppmärksamma alkohol- och tobaksfrågorna.
Stockholm den 4 oktober 1996
Göran Magnusson (s)
Ingemar Josefsson (s) Nils-Erik Söderqvist (s)
Gotab, Stockholm 1996